De Canarische Eilanden krijgen een golf van besmettingen over zich heen en het lijkt of uitdaging om het COVID-19-virus een halt toe te roepen een onoverwinnelijke zaak is geworden. Vooral op de grootste eilanden Gran Canaria en Tenerife is de weg naar virusvrij nog lang. De Canarische archipel zit in een aanzwellende golf veroorzaakt door het COVID-19-virus en daarbij wordt de grens van 200 besmettingen per dag reeds een tijd lang overschreden, niettegenstaande de inentingen gestaag stijgen.
Na de eerste golf, de tweede golf en de derde golf lijkt het COVID-19-virus nu meer op een tsunami die de Canarische Eilanden overspoelt met meer coronabesmettingen. Gisteren werden 239 nieuwe besmettingen opgetekend, de dag ervoor 184, de dag daarvoor 202, en zo kunnen we verder gaan met 329, 237, 236, 216 om enkel maar de laatste week uit te lichten.
Daarmee stijgt de geaccumuleerde incidentie (A.I.) per 100.000 inwoners op de eilanden tot meer dan 70 gevallen per 7 dagen en meer dan 134 gevallen per 14 dagen. Deze cijfers zijn dé criteria waarop de overheid zich baseert om restricties op te leggen en zolang de A.I. per 7 dagen niet onder het getal 50 zakt, komen er geen versoepelingen en wordt de toeristische sector verder gegijzeld.
De oorzaak is vooral te wijten aan de coronamoeheid van de jongeren die de beperkende maatregelen niet blijvend onderhouden. De twee hoofdstadeilanden zijn samen verantwoordelijk voor 93% van het aantal besmettingen en vooral in de hoofdstedelijke regio’s is er een hoofdzakelijk verband met de coronamoeheid.
Onverantwoordelijk gedrag zorgt ervoor dat het alarmniveau op 3 (code rood) blijft staan. Sommigen blijken te vergeten dat dit niveau en vooral de alarmkleur wordt gebruikt door buitenlandse regeringen om de reisadviezen uit te vaardigen. Indien de alarmdrempel op de archipel zou verlaagd worden naar 2 (code oranje) dan zouden een aantal Europese landen geen maatregelen meer opstellen bij de terugkeer na een verblijf op de Canarische Eilanden en zou de heenreis onder omstandigheden kunnen verlopen. Dat zou alvast een boost geven aan de toeristische sector.
Veel jongeren nemen dit gegeven niet mee in hun gedrag en straffen daardoor de rest van de bevolking, die zich wel gedraagt en de opgelegde maatregelen strikt naleeft.