Geef toe, wat een wondermooi eiland is Tenerife toch. De hoofdreden om deze stelling in te nemen is duidelijk het klimaat. Subtropisch, meer moet dat niet zijn, met alle voordelen die eraan vasthangen.
Op en rond het eiland is er weinig luchtvervuiling, er hangen dus ook beduidend minder partikels in de lucht als je het vergelijkt met de Lage Landen. Dat impliceert een betere zichtbaarheid. Weliswaar niet waar te nemen over een korte afstand, maar kijk je naar het heelal dan zie je op Tenerife veel meer hemellichamen dan in je moederland.
Tenerife is niet alleen geliefd bij zonaanbidders, maar ook bij sterrenkijkers. Het werd door de Starlight Foundation benoemd tot een van de beste plekken op aarde om het heelal te bewonderen en om het universum te speuren. Daarom is er op het eiland zo veel astronomie-activiteit. Dit bewijst het Observatorio del Teide in Izaña en de talrijk astronomische activiteiten. Zelfs de toeristen worden bij valavond massaal naar boven gereden om sterren en kometen te bekijken. De nachten zijn er meestal onbewolkt en de ligging is gunstig: op meer dan 2000 meter hoogte en redelijk dicht bij de evenaar. Maar vooral geen lichtpollutie.
Helder object
In andere delen van het eiland heb je met een donker hoekje voldoende om een groot volume aan sterren op te merken. Vanop een verduisterd terras kun je uren naar de lucht turen en soms beweegt er wat. Meteorieten, in de volksmond vallende sterren, kometen, interplanetaire stelsels, planeten en nog veel meer bevolken het universum.
Op regelmatige tijdstippen vliegt hoog in de lucht een ‘curieus’ ding. Het is fel verlicht en daardoor zeer goed zichtbaar bij een heldere nachtelijke hemel. We hebben het hier over het ISS-ruimtestation.
Het International Space Station of ISS is een ruimtestation dat in een baan om de aarde draait en door verschillende landen werd gebouwd, bemand en bekostigd. Afwisselend zijn er drie tot zes astronauten aan boord die wetenschappelijk onderzoek verrichten.
Door de grootte van het Internationale Ruimtestation ISS en vooral door de reflecterende zonnepanelen is het ruimtestation gemakkelijk met het blote oog te observeren. Veelal is het een van de helderste objecten aan de hemel.
Zeven minuten
Door de lage baan om de aarde en de hoek van de zon is het echter maar voor korte perioden zichtbaar. Het ISS is dan te zien als een snel bewegende, heldere “ster” die in enkele minuten tijd van ruwweg west naar oost beweegt. Het ruimtestation is meestal zichtbaar enkele uren na zonsondergang of voor zonsopkomst. De overgang duurt nooit langer dan zeven minuten. Het station wordt zichtbaar wanneer het in de westelijke hoek opkomt en ‘s ochtends uit de aardschaduw tevoorschijn komt. Het verdwijnt weer wanneer het in de oostelijke hoek ondergaat of ‘s avonds in de aardschaduw verdwijnt.
De meest gunstige verschijning van het ISS vindt plaats wanneer het ruimtestation zich vrijwel recht boven de waarnemer langs beweegt. Het object is dan hoog aan de hemel, met het blote oog zeer helder waarneembaar door de geringe minimumafstand.
7.700 meter per seconde
Het ISS heeft dus geen buitenverlichting aan boord. Het weerkaatst enkel het licht van de zon. Vooral de meer dan 100 meter lange zonnepanelen zorgen voor de reflectie van het zonlicht. Het ISS vliegt meer dan 400 kilometer hoog met een duizelingwekkende snelheid van ruim 27.000 km/h. Het is dus perfect mogelijk dat je het ruimtestation meermaals per etmaal ziet.
De gemiddelde snelheid bedraagt 27.744 km/h of 7.700 m/s en het heeft 91,2 minuten nodig om de afstand van 42.000 kilometer rond de aarde af te leggen. De temperatuur aan boord van de woon- en werkvertrekken bedraagt 26,9 °C.
Het ISS heeft een webcam aan boord van waaruit het livebeelden uitzendt van de gebieden waarover het vliegt.
Waar het International Space Station zich bevindt is terug te vinden op de pagina van ISS Tracker. Naast de huidige locatie kunt je ook de hoogte en de snelheid aflezen. Indrukwekkende cijfers …!

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie op Tenerife! Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws! Gewoon hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres invullen en versturen.