donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogColumn GuyHET VOORJAAR CARNAVAL
SEB LEESON LEGAL GROUP

HET VOORJAAR CARNAVAL

In een column over Tenerife vind je steevast subtropische elementen terug die het eiland echt typeren. Woorden, zinnen en alinea’s die verleiding promoten en waanzin projecteren op de lezer die zich niet op het eiland bevindt. Deze inleiding gebruik ik niet om enig charmant uit de hoek te komen. Neen, helemaal niet. Ik beschrijf de dingen zoals ze zijn. Onverbloemd maar toch pittig leesbaar.

Volgende zin verwoordt wat ik zeggen wil: ‘Ik dagdroom in de zon, ik zak nog ietsje dieper in mijn luie zetel en geef mij over aan de thermische stralen van de zon. Gelijktijdig geniet ik van een streling over mijn lichaam, de streling van een verfrissende passaatwind.’

Je kunt het niet geloven als je er niet bent, je kunt het nog minder geloven als je er nog nooit bent geweest. Putje winter en ik smeer mijn lichaam met een hoge uv-factor opdat mijn huid onbeschadigd uit de zonne-aanval zou komen, om de schadelijke straling af te weren maar tegelijk de broodnodige vitamine D toegang te verlenen om mijn lichaam binnen te tredende voeden.

Ooit schreef ik dat Tenerife slechts twee seizoenen kent; lente en zomer. Deze seizoenen sluiten dan nog eens naadloos aan elkaar aan. De eindejaarsperiode en de jaarwisseling zijn amper achter de rug en ik zit hier te zeggen dat het weer zomers is in deze winterperiode die ligt op een normale lente.

We bevinden ons in een hoogconjunctuur. Niet die van het massatoerisme, of die van de romerías. Wel deze van het carnavalsgebeuren op Tenerife, het tweede grootste evenement ter wereld. Dit zijn de hoogdagen voor iedereen die deze periode gebruikt om even te ontsnappen aan de verzuchtingen van het leven. Duizenden mensen op dit Guanche-eiland werken en leven een heel jaar lang naar deze periode toe.

Iedereen die zich wil bewijzen binnen dit culturele erfgoed krijgt wat hij of zij wilt; de hoogdagen van het andere-wereld-spektakel. Hier viert samba hoogtij, hier spettert het muzikaal, hier triggert ritme, hier glittert dans en choreografie.

De kostuums zijn oogverblindend, en nochtans doet niemand de ogen dicht wanneer galante mannen en charmante dames in kleurrijke kledij voorbij glijden. De praalwagens zijn dan weer pareltjes van een supergroot formaat die steeds weer begeleid worden door trompetters en trommelaars.

Het geheel wordt piekfijn door de straten geloodst, zo fijn dat er zelfs nog plaats overblijft voor de toeschouwers. Zij zitten en staan rijendik op de vrije zones. Zij vormen het borduurlint van het totaalspektakel. De afboording van de carnavalstoet waar iedereen zijn ding doet: acteurs acteren terwijl het publiek hen verheerlijkt. Deze corso is het sluitstuk van een evenement dat reeds een volle maand bezig is. Vlak na nieuwjaar wordt het startschot gegeven, terwijl de eindejaarsfeesten dan zelfs nog niet helemaal zijn verteerd.

Niemand denkt dan nog aan tapas en guachinches, aan romerías en de vele fiestas. Neen, dit is het gebeuren waar elke Tinerfeño naar uitkijkt. Dit is de periode waar velen zichzelf even vergeten en binnenstappen in een nieuwe tijdelijke leefwereld.

Het carnavalsgebeuren bestaat eigenlijk uit een resem van activiteiten die gedurende één maand de letterlijke en figuurlijke revue zullen passeren vooraleer de gerenommeerde carnavalstoet of de Coso Apoteosis del Carnaval op de dag vóór aswoensdag er op uit trekt. Een hoogdag, een feestdag in Tenerife, want alle winkels, banken, openbare en officiële instellingen gaan die dag helemaal dicht; op de dinsdag van carnaval.

De vele verkiezingen – van kindprins tot omaprinses -, de comparsas en de murgawedstrijden waar groeperingen zich moeten bewijzen met opvoeringen gespekt met humor, satire, dans en muziek op basis van kazoos, zijn zo populair dat ze rechtstreeks uitgezonden worden op televisie.

Wellicht het meest bekend voor de toeristen zijn de cabalgata y coso of carnavalstoet, de verkiezing van de carnavalskoningin en de bizarre ceremonie van de begrafenis van de sardine – el entierro de la sardina – op de vooravond van de vastenperiode. Mannen verkleed als rouwende vrouwen gaan een reusachtige sardine voor. Hun geweeklaag, het gejammer en hun tranen figureren het verdriet bij het einde, en dus ook het afscheid, van de voorbije carnavalsperiode waarbij later op de avond, de sardine in brand wordt gestoken. Niemand lijkt te weten waar de wortels van deze traditie liggen, maar toch is deze verbranding een van de meest populaire onderdelen van het carnaval.


Ook in het zuiden wordt carnaval gevierd. Om promotionele redenen en om de exclusiviteit van het wereldgebeuren in Santa Cruz te beschermen, gaat het carnavalsgebeuren in Los Cristianos door van 17 tot 27 maart 2023 waarbij de Coso Apoteosis door de straten trekt op zondag 26 maart.

Info carnaval 2023 HIER
Info carnaval 2022 HIER
Info carnaval 2021 HIER
Info carnaval 2020 HIER
Info carnaval 2019 HIER
Info carnaval 2018 HIER
Info carnaval 2017 HIER

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP