donderdag, juni 13, 2024
HomeBlogVLIEGEN NAAR TENERIFE
spot_img

VLIEGEN NAAR TENERIFE

Je wilt zo veel op Tenerife aanwezig zijn om te genieten van haar eeuwige lente en van alle geneugten die er te vinden zijn. De meeste mensen onder ons moeten daarvoor het vliegtuig op. De een houdt van vliegen en vindt deze manier van reizen leuk, anderen ondergaan het vliegproces gelaten en onder zachte dwang. Omdat het niet anders kan.

Het afscheid was emotioneel, de ochtend veelbetekenend. Iedereen weet dat ik graag vlieg en iedere keer kijk ik reikhalzend uit naar die blinkende vogel. Iedere keer verlang ik naar de derde dimensie. Ook deze keer … 
Het vochtige en koude weer drijft veel mensen naar een wereld met een ander klimaat, daar waar temperaturen niet oscilleren en er een constante bestaat in het weerbeeld. Niets of niemand kan hen tegenhouden, ook al is dat ten koste van ‘afscheid nemen’.

Gezellig aan boord is het niet. Van bij het instappen reeds voel ik de fysieke krachten van mijn medereizigers. Ik was als allereerste aan boord en zag de cabine langzaam vollopen. Volk van alle slag stormt het vliegtuig op. Gelukkig kan ik net op tijd wegduiken en mijn zitplaats innemen. 

Ik denk, het deint wel uit, dat grove geweld en ik krijg gelijk. Voor heel even maar. Vanaf het ogenblik dat de piloot – of was het de copiloot – het lampje fasten seat belts dooft, herbegint de herrie. Iedereen heeft wel iets te doen: de kofferruimtes krijgen geen rust, de toiletten ook niet en het geroezemoes herleeft. Ik zit op 29C en wie iets van zetelnummering kent, weet dat ik bijna helemaal achteraan de B738 zit met mijn rechter elleboog, net niet boven het gangpad.

Mijn buren, een jong koppel, hebben enkel oog voor elkaar en ‘tortelduiven’ elkaar de hele vlucht op 37.000 voet hoog. Daarbij vergeten ze soms dat er nog iemand naast hen zit. Ik! Aan de andere kant van de gang, op minder dan 1 meter van mijn rechteroor verwijderd, zitten de kletswijven. Vier uur lang hebben ze niet gezwegen. Mijn trommelvliezen hebben het hard te verduren gekregen.

Ben ik nu kwaad? Helemaal niet! Ik aanvaard met weemoed de situatie waarin ik mijzelf heb gedwongen. In feite word ik wel kwaad op het moment dat de wielen de grond raken en de piloot – of was het de co-piloot – de motoren in reverse laat werken. Een pak bange mensen begint te applaudisseren. Diezelfde mensen persen in een keer de opgehouden lucht uit de longen terwijl ze hun bilspieren geleidelijk ontspannen.

Zouden deze mensen dan ook handjesklappen als ze van de bus, de tram of de trein stappen? Ik geloof het niet. Wat zou dat stom zijn … Geen enkele conducteur, wattman of buschauffeur zou zijn of haar oren geloven. Er wordt niet geapplaudisseerd op trein, tram en bus. Maar toch wordt er in een vliegtuig ‘handgeklapt’Ongeloof is het sierstuk van deze toneelact.

Ik laat het uiteindelijk over mij heen gaan en terwijl het vliegtuig gestadig uitrolt weet ik dat we aangekomen zijn. Ik vergeet meteen de onrustige en ambetante vlucht en richt mijn gedachten naar de toekomst, op hetgeen wat komen zal. Ik vergeet de bange wezels want er zaten ook moedige passagiers op deze vlucht. Ik vergeet de plompe doeners want er zaten ook fijn besnaarde mannen en vrouwen in dat vliegtuig. Ik vergeet snel de transfer naar mijn favoriete eiland en wanneer de deuren opengaan en een warme, maar gezonde wind door het vliegtuig waait weet ik het zeker.

Het ruikt hier naar Tenerife, het smaakt naar het eiland, het voelt Canarisch. Het eiland zal mij opnieuw vullen met haar idealen, met haar gunsten en met haar klimaat.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

 1. Amaai..mooi beschreven..inderdaad, de waarheid als een koe..dacht eerst dat de naam van “Geubels en de Belgen” onder het artiekel zou staan.
  Prachtig geillustreerd..even toevoegen het zenuwachtig gedrum van zogauw er een “uniform met passagierslijst”verschijnt…ze zullen toch niet vertrekken zonder mij zeker? Zelfde scenario wanneer de wielen pas de grond raken.. gsmbibiep alom..handbagagedeurtjes klappen open.. de rest volgt…beginnende met de gangen te blokkeren..en zo gaat het verder..de race naar de bagagerolband..met karren beveiligd..mijn koffer zou es 2 keer kunnen ronddraaien..zzonde..etcetera..etcetera. Wilfried.

  • OMG wat is dit idd mooi beschreven…
   ondanks de ongeduldige passagiers…
   net terug van ons Zalige Eiland..en neen,hebben geen eigendom daar…toch genieten wij telkens weer (al 35 jaar lang) van dit prachtige eiland….begonnen in T Noorden met ouders…
   ozomooi daar…en ja iets meer kans op een buitje maar gezien hebben moet je…
   huurautootje en via El Teide naar den overkant… Puerto De La Cruz…
   uren staan vissen met Pa zaliger…..
   en zo heeft elk zijn verhaal en kan ik nog wel uurtje doorgaan…maar ga jullie besparen..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

VLUCHT NAAR TENERIFE

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

COLUMN KIM

FRANSE COMPLIMENTJES

WAAR EEN WIL IS

VAN KUST TOT KUST

- Reclame -spot_img

WEETJES

CUEVA DE BENCOMO

BOUWPLANNEN

spot_img