zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsZWEMMEN IN ZEE WORDT AFGERADEN
spot_img

ZWEMMEN IN ZEE WORDT AFGERADEN

Vijf jaar nadat de Canarische Eilanden werden aangevallen door microalgen met de naam cyanobacteriën, is er opnieuw een overvloed van deze algen aanwezig in de wateren rond Tenerife. Cyanobateriën worden ook wel eens blauwalgen genoemd, ze produceren zuurstof produceerden en zijn zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het leven op aarde. In warme zomers ontwikkelen blauwalgen zich razendsnel en gaan overwoekeren. 

Vervelend is dat deze wezens gifstoffen afscheiden die gevaarlijk zijn voor mens en dier. Je kunt ziek van worden als je ongewild een slok zeewater binnenkrijgt. Sommige wetenschappers vergelijken de gifstoffen van algen met het gif van een Koningscobra. 
Algenbloei maakt het baden en zwemmen in zee tijdelijk ongeschikt.

Adviezen volgen

Het wordt niet uitgesloten dat concentaties die lokaal voorkomen zich verder uitbreiden. September begint alvast niet goed. Ten minste zes stranden op het eiland werden in de prille septembermaand getroffen door de slechte toestand van het water, waardoor sommige strandzones zijn gesloten of waar het baden wordt afgeraden. 

De gemeenteraad van Candelaria heeft een zwemverbod opgelegd voor de stranden in Punta Larga en Los Guanches door de versnelde algengroei.  
Eerder werd het strand van La Pinta (Adeje) gesloten na een controle van het strandwater. Na Adeje heeft de gemeente Granadilla de Abona afgelopen vrijdag de stranden Playa Central de El Médano, La Tejita en El Chinchorro gesloten door hevig stromend bergwater. 

Volg de adviezen van de gemeentelijke overheid. Het strandwater wordt dagelijks aan een kwaliteitscontrole onderworpen. In bepaalde gevallen en bij verhoogd gevaar nemen veel gemeentebesturen tot twee maal stalen van het strandwater voor onderzoek.

Elk jaar opnieuw

Sluiting van stranden op Tenerife komt elk jaar wel eens voor, vooral in september, een maand waarin het water na de zomer erg is opgewarmd en rustiger is. In 2021 waren verschillende stranden op Tenerife gedwongen te sluiten wegens de aanwezigheid van koolwaterstoffen gedurende meer dan een week. De aanwezigheid van fecale resten en enterokokkendeden in het zeewater anno 2019 deden een aantal stranden sluiten. El Médano had meerdere keren te kampen met de aanwezigheid van de Ecoli-bacterie en moest het centrale strand sluiten in 2017, in 2019 en in 2021.

Cyanobacterie

Deze keer zorgt de zogenaamde cyanobacteriële bloei onverbiddelijk voor negatieve zwemadviezen door een temperatuurstijging van het oceaanwater, een stijging die werd veroorzaakt door een tropische golf die de eilanden afgelopen week overviel. 

De groei van algen en andere primaire producenten, zoals cyanobacteriën, vindt plaats in watermassa’s wanneer er sprake is van een verrijking met voedingsstoffen. Volgens wetenschappers en deskundigen zijn de talloze lozingen van onbehandeld afvalwater in de oceaan medeverantwoordelijk van deze opstoot.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

MIJN RIJBEWIJS OP TENERIFE

ROMERÍAS IN 2024

VLIEGTUIG OVERBOEKT

spot_img