dinsdag, november 28, 2023
spot_img
HomeBlogColumn GuyZWEMBADGENOEGENS

ZWEMBADGENOEGENS

Het is goed dat ik deze column begin met een zinsnede uit het boek ‘Het zwembad’ dat is geschreven door Spy. Velen zullen zich herkennen in het gevoel dat je krijgt wanneer je in een niemendalletje aan een zwembad verschijnt of anderzijds als je zwetend aan een zwembad voorbijkomt zonder in het bezit te zijn van enige zwemaccessoires.

“Je betreedt het zwembad. Voor je gevoel zit iedereen uitgerekend naar dat gedeelte van jouw lichaam te kijken waar je je het meest voor schaamt. Verstandig is om je neus omhoog te gooien en je daar niks van aan te trekken; maar was het maar zo simpel…
Iedere man wil dat sixpackgespierde gebruinde lichaam. Iedere vrouw wil het lichaam zonder cellulitis, rimpels en die extra twee kinnen. Keep on dreaming.”

Je moet roeien met de riemen die je hebt en ze nemen me maar zoals ik ben.

Soorten

Dit is zowat de beste attitude die ik ken: je er niets van aantrekken. In Tenerife liggen de zwembaden zij aan zij. Ze overspoelen het eiland. Waar je ook gaat of staat, je komt ze overal tegen.
Elk hoteletablissement dat zichzelf respecteert heeft er minstens een, de privé-zwembaden zijn legio en de zeezwembaden zijn verre van uitzondering. Deze laatste soort ligt zowel in het zuiden als in het noorden, net wel, en ook net niet in zee. Toch leuk als je dergelijk aanbod krijgt op een zonovergoten eiland.

Het zwembad is meestal een centraal gelegen put waarrond bewust of onbewust van de zon wordt genoten. Sommige hebben zelfs een poolbar, een kwestie om de hotelgasten binnen de hotelmuren te houden.

Zwemmen is gezond

Een zwembad heeft een aantal functies waarvan zwemmen en waterspelen de belangrijkste zijn. Een zwembad heeft aantrekkingskracht, het magnetiseert de mensen. Als je er fysiek niet door aangezogen wordt zul je toch je blik niet afwenden.

Integendeel, het onderbewustzijn wordt geprikkeld door de schittering van het water in het blauwe bassin, door de frisheid dat het geheel uitstraalt en misschien ook wel door de entourage.

Zwemmen is gezond, je traint er je lichaam mee en je beweegt. Goed voor de mens en het gewicht dat het lichaam moet dragen. Het is leuker in het zwembad dan in een zweterige fitnesszaal en omdat je zwemmend al je spieren gebruikt wordt calorieverbruik opgevoerd. Door een halfuurtje te zwemmen verbrand je tot 400 kcal. Dat is meer dan met wandelen of met fietsen en je doet zonder het te weten aan een vetverbrandende conditietraining die tegelijk je kracht en je weerstand vergroot.

Zwemmen is bovendien vergevensgezind voor je spieren, pezen en gewrichten, maar ook het hart vaart er goed bij. De bloeddruk en cholesterolniveau dalen en verminderen de kans op hart- en vaatziekten. De inspanning werkt ontspannend doordat het water een mens letterlijk verlicht en het hart rust geeft. Bovendien slapen er veel mensen beter van slapen en heeft deze nachtrust een gunstige invloed op het gestel.

Zweten in een zwembad?

Nog nooit over nagedacht waarom je nooit transpireert in zwembadwater?

Dat komt omdat de regulator die je lichaamstemperatuur regelt nooit in overdrive gaat. Het water zorgt reeds bij het eerste contact voor een afkoelend effect. Je droogt dus ook niet uit van zwemmen in tegenstelling tot andere sporten. Ik beweer hier niet dat je na een zwempartij geen zin krijgt in een lekker drankje. Dat hoort tot de sfeer van een zwembad. Drinken tegen het vochtverlies is hier echter niet nodig.

Zwemmen vergroot de longcapaciteit en verbetert de ademhaling, zaken waar hooikoortslijders en astmapatiënten wel bij varen.

Fysiek uitdagend, visueel attractief en moreel magnetiserend is zowat de synthese van dit verhaal. Zwembaden, er moesten er meer zijn!

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

VERBODEN VOOR JONGEREN

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES