donderdag, februari 22, 2024
HomeBlogNieuwsZWARTE VLAG VOOR EL MÉDANO
spot_img

ZWARTE VLAG VOOR EL MÉDANO

Op de Canarische Eilanden zijn er vier stranden die het label ‘zwarte vlag’ werden toegekend door de NGO-organisatie Ecologistas en Acción. Deze niet gouvernementele organisatie haalt de loep boven en analyseert de stranden die, als gevolg van vervuiling of slecht beheer, er slecht aan toe zijn. Bovendien werden er op de Canarische Eilanden nóg drie stranden aangeduid met ‘la bandera negra’.

Concreet gaat het om de zee-engte van Fuencaliente op La Palma, het strand van La Francesa op La Graciosa en de haven van Corralejo op Fuerteventura.

Spanje

De NGO heeft in Spanje een aantal kustenclaves aangeduid met de zwarte vlag en daarin speelt de verstedelijking van het kustgebied een grote rol. Dat leidde tot 17 zwarte vlaggen voor dumping, tekortkomingen in de sanitaire systemen en ernstige zuiveringsproblemen. Twaalf zwarte vlaggen werden uitgedeeld voor chemische vervuiling en licht- of geluidsoverlast, zes vlaggen werden geplant in kustzones ten gevolge van negatieve effecten op de biodiversiteit. Daarnaast werden er drie zwarte vlaggen toegekend aan stranden vanwege de opeenhoping van zwerfvuil op zee. Twee andere stranden werden aangestipt vanwege vervuilende baggerwerkzaamheden bij havenuitbreidingen en het strand van A Calzoa (Vigo-Pontevedra) komt op de lijst te staan om reden van een hondvriendelijke aanduiding zonder rekening te houden met de volksgezondheid waarbij er mogelijks ernstige gevolgen kunnen ontstaan voor het milieu.

Lozingen

De zwarte vlaggen die worden uitgereikt aan steden, gemeenten en kustgebieden voor ernstige inbreuken en nadelige gevolgen voor het milieu zijn duidelijke signalen die worden uitgezonden naar de verantwoordelijke gemeentebesturen. De slechte waterkwaliteit wordt veelal veroorzaakt om lozingen, ook fecale. 

Fecale lozingen in zee verwijzen naar het lozen van menselijke of dierlijke uitwerpselen in het mariene ecosysteem. Deze lozingen kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de waterkwaliteit, het milieu en de volksgezondheid. Het brengt potentieel ziekteverwekkende bacteriën, virussen en andere verontreinigingen in het water. In gebieden waar geen adequate rioleringssystemen of waterzuiveringsinstallaties beschikbaar zijn, kan onbehandeld afvalwater rechtstreeks in zee worden geloosd. Dit kan ook vanaf schepen gebeuren.

Ziekteverwekkers

De aanwezigheid van fecale verontreiniging in zeewater kan leiden tot de verspreiding van ziekten, heeft negatieve effecten op het zeeleven, levert verminderde waterkwaliteit en potentieel gevaar voor zwemmers en strandgangers. Het strand van El Médano werd de voorbij decennia een aantal keren gesloten wegens sterk vervuild strandwater. Meermaals werd er melding gemaakt van mensen die ziek werden na het baden of zwemmen en in relatie stond met fecale lozingen. Meermaals werd er geklaagd over de stank van het water en het schuim dat zich vormt op het strandwater.

Zuiveringsinstallatie

Het platform Salvar La Tejita heeft in een nota gemeld dat er de afgelopen jaren steeds meer gevallen zijn van zwemmers en sporters zich hebben aangeboden in medische zorgcentra met symptomen die passen bij infecties veroorzaakt door de e-coli bacterie, zoals bindvliesontsteking, oorontsteking, huiduitslag, braken, diarree of koorts, waarbij in extreme gevallen ziekenhuisopname nodig was.

Er is dringend nood aan een zuiveringsinstallatie die sinds 2011 is gepland en er nooit is gekomen. El Médano moet dringend zijn blazoen oppoetsen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

DE BASILIEK VAN CANDELARIA

WEBCAM CANDELARIA

spot_img