vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsZWAARDWONDE BEWIJST GRUWELDADEN
spot_img

ZWAARDWONDE BEWIJST GRUWELDADEN

  

De geschiedenis van de Canarische Eilanden is veelal gedomineerd geweest door oorlogen, veld- en zeeslagen. Voordat de Europese ontdekkingsreizigers arriveerden, waren de Canarische Eilanden bewoond door inheemse volkeren, bekend als de Guanchen. Deze inheemse bevolking had een unieke cultuur en leefde geïsoleerd op de eilanden. Ze hadden hun eigen taal en leefden voornamelijk van landbouw en veeteelt.

Een onderzoek op schedels van het Canarische Museum heeft het directe bewijs geleverd dat de originele bewoners op Canarische Eilanden niet eeuwenlang van de buitenwereld waren geïsoleerd. Een van de schedels vertoont een wonde die door een zwaard is toegebracht, een wapen dat volledig vreemd was aan de autochtone inheemse wereld. De feiten speelden zich af tussen 200 en 300 jaar vóór de komst van de Europeanen.

14de eeuw

Het tijdschrift Quaternary Science Reviews publiceert deze maand de resultaten van de studie van een schedel in de uitgebreide collectie van het museum die eerder als normaal werd gecatalogeerd. De schedel werd als vanzelfsprekend beschouwd omdat men dacht dat deze afkomstig was van iemand die was gesneuveld tijdens de verovering van Gran Canaria door de Kroon van Castilië in de 15de eeuw en daarom was de zwaardwonde geen verrassing.

De verrassing kwam toen het werd onderworpen aan Koolstof 14-tests, die de dood van deze persoon dateerden tussen 1045 en 1166. Dat wil zeggen, tussen twee en drie eeuwen vooraleer de Genuezen en Mallorcanen, de eerste Europese zeelui, voet zetten op Lanzarote en Gran Canaria aan het begin van de 14de eeuw. In deze periode werden de eilanden ontdekt door de Oude Wereld … of liever herontdekt, want de Romeinse historicus Plinius de Oudere beschreef de “Fortunatae Insulae” al in de 1ste eeuw na Christus.

Schedel nummer 952

De wond op ‘schedel 952’ laat zien dat deze van een man was tussen de 35 en 50 jaar oud en stierf in een frontale confrontatie door iemand die hem sloeg met een lang, zwaar, scherp metalen wapen, waarschijnlijk een zwaard. Het probleem is dat dit type wapen niet bestond op de Canarische Eilanden, waarvan de eerste bewoners stenen en houten wapens gebruikten omdat er op de eilanden geen ertsen aanwezig zijn. 

De meeste studies over het verleden van de Canarische Eilanden stellen dat de eerste bewoners van de eilanden meer dan duizend jaar vrijwel geïsoleerd leefden van de rest van de wereld.  Vanaf de 11de eeuw doen zich een reeks culturele veranderingen voor, vooral in begrafenissen, in de manier waarop woningen werden gebouwd en zelfs in de locatie van collectieve graanschuren. Dit veranderende gedrag wijst op de komst van een nieuwe bevolking van buitenaf en is precies de periode waar schedel nummer 952, met schuine zwaardsnede en brandwonden, in het Museo Canario op wijst.

Om dit hele proces te begrijpen moet men de geografische ligging van de Canarische Eilanden bekijken. Dicht bij Noord-Afrika zou duiden op een gedeeld Afrikaans territorium, waarin Amazigh (Berbers) vanop de eilanden deelnemen aan de continentale geschiedenis. Wat gebeurde er op de eilanden in de 11de eeuw? Dit was de tijd van de expansie van de Almoraviden, wat nu de Maghreb is waarin sommige families of sociale groepen ertoe kan hebben aangezet om, in een krampachtige periode, overzees te emigreren, naar het westen, naar de Canarische Eilanden.

Er is heel weinig bekend over de overledene van het zwaardincident, alleen dat hij een Aboriginal was. De overblijfselen van de onfortuinlijke man werden begraven, volgens de oudste gebruiken van de eilanden, in een grafgrot en niet in een grafheuvel of in een graf of kist. 

Bron: EFE

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

BESTE KLIMAAT TER WERELD

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img