woensdag, december 7, 2022
spot_img
HomeBlogWeer & KlimaatZONNECRÈME VERPLICHT

ZONNECRÈME VERPLICHT

Tenerife wordt vaak vergeleken met een eiland waar een eeuwige lente heerst. De vier seizoenen komen hier niet afgelijnd tot hun recht; herfst en winter worden vervangen door een naamloze periode tussen de zomer en de lente. Vandaar dat grote temperatuurschommelingen er niet aan de orde zijn; in de winter 15° tot 25°C en in de zomer 20° tot 30° C. Dit zijn mooie gemiddelden.

Los van een aantal calimas die stof aanvoeren is het steeds aangenaam vertoeven; zelden warmer dan 30° Celsius en een terugkerende zeebries die steeds voor een aanvaardbaar klimaat in het zuiden van Tenerife met zich meebrengt. En daar spant het schoentje wel een beetje: terwijl de zeebries je lichaam afkoelt straalt de zon ongenadig verder en verbrandt jouw huid zonder dat je het voelt.

Zonnestand

De zon gaat van een lage winterstand naar een hoge zomerstand. Op 21 juni gaat de zon door het zogenaamde zomerpunt; de zon bereikt die dag de hoogste stand boven de horizon; ze staat dus met andere woorden bijna loodrecht op onze hoofden. 
Rond deze periode staat de zon even na 2 uur ’s middags (lokale tijd) precies in het zuiden en ruim 85° hoog! Dat is dus bijna loodrecht boven onze hoofden. In de Benelux komt de zon hartje zomer niet hoger dan 63° en dat is vergelijkbaar met de zonnestand in Tenerife rond het begin van de ‘spreekwoordelijke’ lente en herfst.
Zelfs rond de kerst- en nieuwjaarsperiode staat de zon op de eilanden nog altijd hoog genoeg om het menselijk lichaam te verbranden.

Zoek de schaduw op

Een hogere zonnestand betekent dat de zon meer geconcentreerde straling aflevert per m². Dit is te vergelijken met een zaklamp. Houden we een zaklamp recht boven een oppervlak dan zien we meer licht in een mooi cirkeltje dan wanneer we de zaklamp onder een lagere hoek laten schijnen; we zien dan een veel zwakkere lichtvlek die ovaal is.
Een grotere hoeveelheid straling merken we snel als we te lang in de zon verblijven. Wij, West-Europeanen, zijn deze grote hoeveelheid straling niet gewend en kunnen dus snel verbranden op de eerste dag als we roekeloos omspringen met de zon. Een hoge zonnestand levert bovendien weinig of geen slagschaduw op. U moet dus helemaal onder de parasol of onder een (palm)boom kruipen om toch dat beetje schaduw te krijgen.

UV-straling

Een hogere zonnestand is recht evenredig met de UV-index, hetgeen de indicatie is voor de hoeveelheid ultraviolette straling. In de zomermaanden loopt de UV-index op tot 10 of 11, uitzonderlijk 12! Ter vergelijking: in de Benelux halen we ’s zomers waarden tot 5 of 6, in een zeer schone atmosfeer soms 7, uitzonderlijk 8. 
Bij een lagere zonnestand vangen we minder straling op, dus is het veel beter om ’s morgens en later in de namiddag in de zon te gaan zitten.  

Eerste vereiste bij het zonnebaden, zelfs in de winter, is smeren met een UVA- en UVB-bescherming die hoog genoeg is volgens je eigen huidtype. De zon maakt alles kapot, ook je lichaam. Misschien is het goed om bij het begin van het intense zonneseizoen wat richtlijnen mee te geven. Hoe blanker de huid hoe meer aandacht je moet schenken aan de bescherming ervan.

Hulpmiddelen

Blijf in de schaduw en vermijd te kille ‘geconditioneerde’ ruimtes; vermijd vooral een plotse temperatuurshock. Overdrijf niet met de airco; nooit meer dan 5°C koelen is de boodschap.
Koel je woonverblijf gzdurende de nacht door de vensters open te laten; een tocht ventileert beter.
Weer direct zonlicht door het dragen van een hoofddeksel, draag lichte en losse kledij of maak je eigen schaduw met een parasol.
Heb altijd water bij en drink op regelmatige basis, kleine slokjes; dit hoeft niet fris te zijn. Drinken vooraleer men dorst heeft is een gezonde instelling, maar dat moet je leren.
Hou kinderen en huisdieren zoveel mogelijk uit de auto, draai de ramen open of zet de airco op een gematigde koele temperatuur.
Vermijd inspanningen in het warmste deel van de dag, geniet dan van een beetje rust op een koele plaats. Zo doet ook de lokale bevolking … een siesta na de middag.
Bescherm je ogen tegen het felle zonlicht met een zonnebril, ook indien je je in de schaduw bevindt.
Eet lichte maaltijden overdag; ideaal zijn salades, tapas en koude schotels en drink vooral niet-alcoholische dranken. Verfris regelmatig je gezicht met natte doekjes en neem een koude of lauwe douche wanneer je het te warm hebt. Zwemmen is uiteraard de leukste oplossing.

En vooral, raadpleeg een dokter als je je onwel voelt; een zonneslag, een hyperthermie of een uitdroging is nooit veraf. Bij acute of dringende hulp bel je, ook in Tenerife, het nummer 1-1-2.

Wees steeds voorzichtig en alert, de zon in Tenerife is moordend, ook in de winter. Ze vreet je lichaam helemaal kapot; daarom is smeren steeds de boodschap.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

MEER DAN 26.000 LEDEN

OPEN DICHT OPEN …