zondag, juni 16, 2024
HomeBlogZONNECELLEN
spot_img

ZONNECELLEN

We willen met zijn allen de natuur, onze omgeving en de atmosfeer beschermen tegen een ondergang veroorzaakt door milieuschade. Wij willen snel CO2-arme energie inschakelen en koolstofmonoxide en fijne stofdeeltjes uit onze wereld helpen. Ook voor kernenergie kiezen we niet, neen bedankt. Wij kiezen voor groene stroom en duurzame energie, maar wat is nu het verschil tussen deze twee?

Duurzame energie is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld. Voorbeelden daarvan zijn zonne-energie, windenergie en aardwarmte. Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen en staat loodrecht op grijze stroom die gemaakt wordt met fossiele brandstoffen. Deze laatste kost gemiddeld 600% duurder dan elektriciteit gegenereerd door hernieuwbare energie als zon-, wind- en watercentrales.
De Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia of de Nationale Commissie voor Mededinging en Marktaandeel schat dat de kosten van de productie van windenergie op de Canarische Eilanden € 39,46 per megawattuur (MWh) bedraagt tegenover € 237 voor een MWh die verkregen wordt door de aloude steenkoolcentrales. Je zou vlug weten wat gekozen. Dit kostenplaatje alleen al is een serieuze en gefundeerde reden om door te gaan met de realisaties van groene energie.

Met een recent wetsvoorstel van het Ministerie van Industrie, waarin de administratieve lasten voor de opwekking van groene energie worden verlaagd, zitten we meteen op een goede piste. Mede ook door de garanties die eind 2015 werden gegeven om een nieuw windmolenpark van 450 megawatt (MW) te bouwen, zal er verder gespaard kunnen worden op de productiemogelijkheden van elektriciteit.

Momenteel zijn er 33 groene energielocaties op de Canarische Eilanden met een gezamenlijke capaciteit van 383 MW. Veel, zou je denken maar niet genoeg, ondanks de 25 jaar waarin deze activiteit onder regelgeving staat.

In een vorig artikel hebben wij uitgelegd hoe El Hierro er als enig Canarisch eiland is in geslaagd om niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Met een uniek systeem heeft het kleine broertje onder de eilanden bewezen dat leven met 100% hernieuwbare energie volstrekt mogelijk is.

Als dit voldoende aanstekelijk werkt en het motiveert de andere eilanden komen we een heel stuk vooruit. Iedereen droomt trouwens van een 100% ecologische energieproductie en van een schone archipel, niet? Nog even geduld.

‘Windmolens draaien gezwind in de wind en zonnepanelen liggen in percelen om wat zon te stelen.’ Precies een zinsnede uit een gedicht. Maar de realiteit is anders. De groene energie is nog niet eens voor 30% aanwezig om Tenerife volledig te voorzien van stroom. De doelstelling om tegen 2020 een voorziening van 37% te produceren is een slome doelstelling. Het zal sneller moeten gaan.

De coöperatieve Som Energía die op het schiereiland reeds 20.000 leden achter zich schaart, probeert Tenerife te implementeren als klantengebied. Voor de eerste keer op de eilanden probeert een commerciële vennootschap als deze een initiatief uit de grond te stampen waarbij de leden kunnen participeren in de verkoop van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.
De doelstelling is duidelijk: op een andere manier dezelfde stroom leveren als de traditionele maatschappijen dit doen; effectiever, transparanter en vooral goedkoper. Door participatie zal de burger ook deelnemen aan het voorlichtingsprogramma en dit zal een positief effect hebben op de spaar- en energie-efficiëntie.

Of dit de eerste stap is naar de liberalisering van de elektriciteitssector is koffiedik kijken. Een ding staat als een paal boven water: eindelijk zal er concurrentie ontstaan, goed nieuws dus voor de consument.
Misschien is dit de ontbrekende schakel om straks je eigen energie te genereren en op te slaan, zoals we reeds jarenlang in Vlaanderen en Nederland kennen. In Tenerife kan het nog altijd niet. Geheime krachten houden het politiek niveau in bedwang en zo worden particulieren gegijzeld en kunnen ze geen zonnecellen plaatsen.
Zouden lobbying en centen hier ook een voorname rol spelen in beslissingen die door de regering moeten worden genomen?

Na de zesde grote elektriciteitspanne in de afgelopen 17 jaar, op zondag 29 september 2019, waarbij het volledige eiland urenlang zonder stroom zat is de discussie terug aangevat over wijzigingen die moeten ingevoerd worden in de installatie van fotovoltaïsche panelen voor privaat gebruik in woonblokken en woningen. De prijs van een installatie bedraagt tussen € 4.000 en € 8.000 en de regering is van plan de installatie van fotovoltaïsche panelen aan te moedigen bij de bevolking.

 

Het zonnepark El Bailadero op de bergflank van Arico

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

TEN BEL

spot_img