dinsdag, november 28, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesZONNEBRAND, HET HELE JAAR DOOR

ZONNEBRAND, HET HELE JAAR DOOR

Het gehele jaar door beleven we op Tenerife een zonnige tijd en precies die zon heeft het op ons lichaam gemunt. Iedereen wordt aangetast door de zon, mensen met een bleke gevoelige huid voorop. En geloof maar dat iedereen aan de beurt komt; de zon vreet je lichaam helemaal kapot, mét huid en haar.

Je moet nog meer op je hoede zijn bij een afkoelende zeebries. Een onbezonnen fout die veelal wordt gemaakt, is dat veel mensen het langer in de zon volhouden bij het water en op het strand door de daar bijhorende zeebries, en daarmee hun huid een teveel aan uv-straling toedienen omdat het op dat moment gewoon niet voelbaar is. Geloof vooral niet in het gezegde dat je bruint door de wind; dat is een onwaarheid.

Veilig zonnen

Het gaat om de hoeveelheid ultraviolette (uv) straling die jouw huid van de zon ontvangt. Wind, temperatuur en vochtigheidsgraad hebben daar geen invloed op. Deze drie elementen bepalen alleen hoe behaaglijk je het vindt. De hoeveelheid straling wordt enkel bepaald door de stand van de zon boven de horizon, de aanwezigheid van bewolking en de helderheid van de atmosfeer. Hoe hoger de zon boven de horizon, hoe meer straling er op één vierkante meter wordt geprojecteerd. Daarom zon je veiliger in de late namiddag.

Factoren

Bewolking houdt een groter of kleiner deel van de straling tegen en reflecteert deze deels. Dunne en hoge sluierbewolking kan heel veel straling doorlaten. Ook dunnere lager hangende wolkenvelden kunnen ongemerkt nog veel zonlicht doorlaten. Ook daar moet je voor oppassen!

De ondergrond is een evenzo belangrijke factor. Water en bleke stranden reflecteren een groot deel van de straling. Water werkt in feite als een spiegel. De kleinere golven zorgen ervoor dat de straling van meerdere kanten uw huid kan bereiken. Men verbrandt sneller wanneer je de hele dag op een luchtbedje op het water ligt of op een boot vertoeft. Je weet nu waarom.

UV-straling

De zon zendt een kortgolvige straling uit. Deze uv-straling is splitsbaar in uv-a en uv-b. Uv-b is vrij schadelijk en veroorzaakt het bruin worden maar ook de verbranding wanneer onze huid er teveel van krijgt. Uv-b kan niet door glas doordringen, uv-a wel. Beide vormen kunnen wel huidkanker veroorzaken.
Naast uv-stralen zendt de zon natuurlijk ook zichtbare straling uit, kortweg licht genoemd.

De aarde en alles en iedereen op aarde zet de straling om in een langgolvige straling, ook wel infrarode (IR) straling genoemd. De hoeveelheid IR-straling is afhankelijk van de temperatuur van ‘het lichaam’. Hoe warmer, hoe meer IR en ook andersom. De meteorologen maken dankbaar gebruik van deze theorie. Zo kunnen we ’s nachts ook de ontwikkeling van bewolking op satellietbeelden blijven volgen.

Zonkracht

De infrarode of thermische straling die door de aarde wordt uitgezonden verwarmt de onderste luchtlagen. We ervaren deze straling dus als warmte. De sterkte van de uv-straling wordt uitgedrukt in zonkracht.
In de Lage Landen kan de zonkracht, in hartje zomer, op een onbewolkte dag en in een schone atmosfeer oplopen tot 7, maximum 8. In Zuid-Europa kan deze tot 10 of 11 oplopen en op de Canarische Eilanden en andere subtropische gebieden tot soms zelfs 12.
In landen dichter bij de evenaar, bij een nog hogere zonnestand en in de bergen kan de zonkracht een waarde van 15 of hoger halen.

Smeren, ook in de winter

Resumeren doen we zo: de hoeveelheid uv-straling is niet afhankelijk van de wind, temperatuur en vochtigheid. Mijdt de zon tussen 12.00 en 15.00 uur ’s middags en bescherm jezelf altijd met een zonnebrandmiddel met een hoge factor, zeker wanneer je een gevoelige huid hebt. Smeer je ook regelmatig in, vooral in de nabijheid van het strand of op het water.
Kom niet in de verleiding om langer in de zon te blijven omdat je het zo lekker lang volhoudt. De gevolgen van zonnebrand voel je wel nadien. Toch beter voorkomen dan genezen. Gebruik een zonneblokker met een hoge factor, ook in de winter.

Tekst: Mario Egthuijsen

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

HOPELOOS VERLIEFD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES