vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsZOMERUUR 2024
spot_img

ZOMERUUR 2024

Zomeruur 2024 is de instelling van de tijd die ons dit jaar door de warmste periode van het jaar moet leiden. De wisseling tussen zomer- en wintertijd is een praktijk die is ontstaan uit de behoefte om efficiënter gebruik te maken van daglicht gedurende de verschillende seizoenen.

De oorzaak en aanleiding vinden we terug in de oliecrisis begin de jaren zeventig, hoewel het idee al veel eerder werd voorgesteld door Benjamin Franklin in 1784. Het doel was om energie te besparen door de klokken in de lente een uur vooruit te zetten en in de herfst een uur terug, zodat er minder kunstlicht nodig was in de avonduren.

Ritmeverstoringen

De overgang naar het zomeruur 2024, waarbij de klok een uur vooruitgaat, betekent inderdaad één uur minder slaap, wat een acute verstoring kan veroorzaken. Dit kan invloed hebben op ochtendmensen, die toch al vroeg geneigd zijn om wakker te worden. Onderzoek heeft aangetoond dat deze plotselinge verandering kan leiden tot een verhoogd risico op hartinfarcten en beroertes in de dagen direct na de overgang, hoewel dit risico relatief klein blijft.

Deze aanpassing van de tijd heeft echter ook implicaties voor de menselijke gezondheid. Het verzetten van de klok heeft invloed op ons circadiane ritme, de interne klok die onze slaap-waakcyclus reguleert. De plotselinge verandering kan leiden tot verstoringen in dit ritme, wat resulteert in symptomen die vergelijkbaar zijn met een lichte jetlag. Mensen kunnen moeite hebben met inslapen, vroeger dan gewenst wakker worden of zich overdag vermoeid voelen.

Acclimatisatie

Op lange termijn kan de verstoring van het circadiane ritme bijdragen aan chronische gezondheidsproblemen. Langdurige verstoring van de slaap-waakcyclus is in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en depressie. Bovendien kan het verlies van synchronisatie tussen de interne klok en de externe omgeving leiden tot verminderde cognitieve prestaties en concentratie, wat invloed kan hebben op werk en schoolprestaties.

Er zijn echter stappen die mensen kunnen nemen om de impact van de tijdswisseling op hun gezondheid te minimaliseren. Het geleidelijk aanpassen van de slaaptijden enkele dagen voor de verandering kan helpen het lichaam te acclimatiseren. Blootstelling aan natuurlijk daglicht in de ochtend kan ook helpen het circadiane ritme te resetten en de aanpassing aan de nieuwe tijd te vergemakkelijken.

Conclusie

Samenvattend is het verzetten van de klok voor zomer- en wintertijd bedoeld om energie te besparen en het gebruik van daglicht te optimaliseren, maar het kan ook aanzienlijke gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid. Hoewel de directe effecten van deze tijdswisseling over het algemeen mild en tijdelijk zijn, kan langdurige verstoring van het circadiane ritme bijdragen aan ernstigere gezondheidsproblemen. Door enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen mensen de negatieve effecten van de tijdswisseling op hun gezondheid verminderen.

Canarias

Op de Canarische Eilanden gaat de zomertijd 2024 in op 31 maart om 01.00 uur. Een uur wordt twee uur – in de Lage Landen wordt twee uur drie uur, mede door de verschillende tijdsgordels. Uiteraard sta je dan niet op om de klokken op het nieuwe uur te zetten. Dat doen we vóór we slapengaan. Als gevolg van de tijdsverandering krijgen de dagen meer licht en wordt de zonsopgang vertraagd.
Tip om te weten welke kant je de klok moet updaten! In het vóórjaar één uur vóóruit, in het najaar één uur achteruit.

Sinds 1918 is Spanje meegegaan in de regeling van de zomertijd/wintertijd. De BOE – het Spaanse Staatsblad/Staatscourant – heeft in 2022 alle tijdswijzigingen tot 2026 gepubliceerd.
Met deze nieuwe wijziging laten we de winter achter ons en wordt het rooster aangepast aan de lente. De volgende klokverandering voeren wij uit in de vroege ochtend van 27 oktober 2024, de dag waarop we terugkeren naar de wintertijd, maar eerst beleven we zes maanden zomeruur 2024.

Guy Devos © AI Illustration

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

‘S LANDS WIJS

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

TE VEEL IS TE VEEL

RURAAL TOERISME OP TENERIFE

spot_img