zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsZOMERSEIZOEN BOSBRANDEN
spot_img

ZOMERSEIZOEN BOSBRANDEN

Gedurende de zomermaanden is er een verhoogd gevaar voor bosbranden door hogere temperaturen en drogere weersomstandigheden. Voeg daarbij de aanwezigheid van mensen in bosrijke gebieden en er ontstaat een ontvlambaar mengsel dat gevaarlijk kan zijn voor de bestaande ecosystemen, dat eigendommen kan vernietigen en zelfs levens in gevaar kan brengen. 

De eilandregering – Cabildo de Tenerife – heeft maatregelen genomen om branden in de beschermde gebieden van het eiland te voorkomen. In totaal zijn er 327 hulpverleners beschikbaar die kunnen ingezet worden aan blussingswerken. Niettegenstaande er het hele jaar door medewerkers worden ingezet om taken uit te voeren, zoals brandbeheer en preventie, is het nodig om voluit in te zetten op bosbrandbestrijding en blusoperaties.

Het bosbrandseizoen is gestart in de lente en duurt tot half december. Om over voldoende personeel te beschikken zijn er 122 hulpverleners aan de brandweerdispositief toegevoegd. Daarnaast beschikt het Parque Nacional del Teide over 42 personeelsleden die zorgen voor een preventief beleid.

Land- en luchtcomponent

Voor het brandseizoen 2023 zijn er zes nieuwe bosbrandbluswagens met een capaciteit van 3.000 tot 4.500 liter toegevoegd aan het dispositief, alsmede vijf lichte bluswagens met een capaciteit van 500 liter. 
De grondoperatie bestaat dit jaar uit drie pompwagens met een capaciteit van 9.000 liter, 14 bosbrandweerwagens met een capaciteit van 3.500 tot 5.000 liter, twee middelgrote brandweerwagens van 1.800 liter, 30 lichte brandweerwagens van 500 liter, een commandovoertuig en 29 terreinvoertuigen.
Wat de luchtoperatie betreft, zijn er twee helikopters gestationeerd op de luchthaven Tenerife Sur en zijn er drie drones beschikbaar die zijn uitgerust met camera’s, waaronder een warmtebeeldcamera.

Ondersteuning

Naast de eigen middelen van de eilandoverheid zijn er tijdens de zomerperiode ook middelen beschikbaar van de Canarische regering. Zo is er op elk van de kleinere eilanden een multifunctionele GES-helikopters gestationeerd en zijn er snelle interventieteams (EIRIF) aanwezig om te interveniëren wanneer nodig.
Het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening houdt bovendien twee middelgrote helikopters beschikbaar met een capaciteit van 1.600 liter ter vervanging van de Kamov K-32 helikopter en een luchttractor met 3.200 liter bluswater op de luchthaven van La Gomera.

Bovendien werkt de Militaire Noodhulp Eenheid (UME) mee in geval van nood en stelt het troepen ter beschikking naar gelang de vraag. Er zijn twee detachementen, één op Tenerife in de kazerne Los Rodeos en één op de militaire basis in Gando op Gran Canaria.

Oorzaken

De oorzakelijke verbanden waardoor bosbranden ontstaan zijn divers.
Onverantwoord menselijke gedrag bij het kamperen, barbecuen of andere recreatieve activiteiten zijn oorzaken die gelinkt worden aan de drie O’s: onvoorzichtigheid, onwetendheid en onoplettendheid. Onjuist beheer van vuur, zoals het niet goed doven van een kampvuur of het roekeloos weggooien van een brandende sigarettenpeuk kan leiden tot een ware ramp.

Meer informatie over dit onderwerp staat in ons artikel BOSBRANDEN VERMIJDEN.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VLUCHT NAAR TENERIFE

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

DRAMA

WEBCAM CABO LLANOS

GOEDKOPE VERZENDINGEN

spot_img