zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogWeetjesZIJN ER MUGGEN OP TENERIFE?
spot_img

ZIJN ER MUGGEN OP TENERIFE?

Velen, vooral zij die voor het eerst naar Tenerife komen, stellen de vraag: Zijn er muggen op Tenerife? Het antwoord is zowel ja als nee en is afhankelijk van de regio waar je verblijft. Er zijn muggen op Tenerife, maar je moet ze echt gaan zoeken.

Ik kan het aantal muggen, die ik het laatste decennium heb waargenomen, tellen op één hand. Ik werd echter nooit gestoken. Mijn alter ego kreeg in dezelfde periode welgeteld één prikje in de bovenarm. Belangrijk om te melden is dat ik nabij de oceaan op de zuidoostkust verblijf en er zich in de onmiddellijke omgeving geen enkele watervoorraad, wateropslagplaats of finca bevindt. 

Eitjes

De gewone steekmug vindt op Tenerife zijn biotoop onvoldoende terug. Vooral in het zuiden is het te droog, is er te weinig vegetatie en te weinig stilstaand water. Maar dat kun je niet veralgemenen. Er zijn de balsas – de waterreserves voor land- en tuinbouw – die wel de thuishaven zijn voor muggen en dienen als een couveuse voor de gelegde eitjes. In het noorden – waar het vochtiger is dan in het zuiden – en de verschillende microklimaten zijn criteria die zorgen voor meer of minder muggen.

Muggenplaag

In het zuiden van Tenerife schuilen weinig muggen, tenzij er een muggenplaag ontstaat, zoals op het eind van de zomer anno 2022 in La Mareta, een gehucht van Granadilla de Abona. De inwoners van het kustgebied op een boogscheut van Playa La Tejita klaagden steen en been en zijn gaan aankloppen bij het gemeentebestuur. De overlast was tanend groot dat enkelen naar het medisch centrum zijn gestapt voor verzorging.

De buurtbewoners hebben het erg moeilijk, ze kunnen de ramen niet openen omdat dan de muggen binnenkomen, ze kunnen hun huizen niet uit omdat ze gestoken worden. Woningen kunnen niet gelucht worden zonder dat er bosjes muggen naar binnen vliegen.
Deze muggenplaag is erg lokaal en vindt zijn oorsprong in de warme nazomerperiode en de aanwezigheid van een aantal wateropslagplaatsen in het gebied. Mogelijk zijn er nog andere externe factoren, maar dat wordt nu onderzocht door het gemeentebestuur.

Tips voor iedereen

Om de verspreiding van het contingent muggen tegen te gaan, zijn er een aantal acties die beter vermeden worden en door iedereen kan worden toegepast. De gemene deler van deze acties is water dat gedurende een paar dagen blijft staan. Denk maar aan vazen en bloempotschotels, aan drinkschoteltjes voor de straatdieren, aan plonsbadjes voor kinderen, aan autobanden die in de natuur zijn achtergelaten, vijvertjes in de (voor) tuin, emmers en recipiënten die gevuld worden door het regenwater, jacuzzi’s en nog veel meer.

We kunnen kort een antwoord geven op de vraag die in de titel zit verscholen. Ja er zijn muggen op Tenerife, maar hun aantallen zijn afhankelijk van het momentum. Het momentum is dan weer afhankelijk van klimatologische omstandigheden en van het menselijk gedrag. 

In ons artikel GEVAARLIJKE MUGGEN OP TENERIFE staat beschreven wat er moet gedaan worden indien er een mug wordt opgemerkt met stipjes op het lijf en met gestreepte pootjes. Dan spreken we over de Tijgermug en de Gelekoortsmug, ook de Denguemug genoemd. Deze soorten zijn een gevaar voor de volksgezondheid en moeten gerapporteerd worden aan de overheid.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

LENTE OP HET EILAND

WIJ BREKEN UIT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img