zaterdag, januari 23, 2021
Home Blog ZES REDENEN OM NAAR TENERIFE AF TE REIZEN

ZES REDENEN OM NAAR TENERIFE AF TE REIZEN

Het ligt ver weg en ook weer niet. Je kunt het bijna aanraken, en ook weer niet. Tenerife, het grootste der Canarische Eilanden bekoort, begeestert, fascineert en doet je steeds maar weer wegdromen.
Voor diegenen die er nog nooit waren kan ik gemakkelijk 100 zaken voorschotelen waarom je je kunt laten verleiden op dit subtropisch eiland.

Het Klimaat
Het klimaat berust niet op toevalligheden. Hoewel meteorologie geen exacte wetenschap is en het weer niet weken op voorhand kan voorspeld worden zijn weersystemen gebaseerd op de algemene circulatie met de zon en het water als eminente hoofdrolspelers. En dat hebben we veel op Tenerife.
De Canarische archipel staat circa 90 procent van het jaar onder invloed van de subtropische hogedrukgordel die tussen de Caraïben en Marokko gelegen is. Dit resulteert in gemiddeld 300 zonnedagen en 21 regendagen per jaar. De gemiddelde temperaturen liggen op een goed-gevoel-niveau voor mens en dier. In de winter tussen 15 ’s nachts en 25 graden Celsius overdag, in de zomer tussen 20 graden s nachts en 30 graden overdag.

Gezondheid
Aangename temperaturen, en aanvaardbare klimatologische omstandigheden en een gezonde omgeving zijn de ingrediënten die zorgen voor het unieke klimaat dat op Tenerife.  Daar waar geen zware industrie te vinden is en waar de lucht amper is vervuild. Daar waar reumalijders en mensen met gewrichtsproblemen miraculeus verlost worden van hun aandoeningen. Daar waar lucht inademen een belevenis is. Daar waar gezondheid troef is.
Het geheim van dit subtropisch klimaat is te vinden in de geografische ligging, bij de passaatwinden die gevoed worden door het hogedrukgebied van de Azoren en in een golfstroom, beter gekend als de Canarische stroming, waarvan het water een constante temperatuur heeft. Al deze criteria vormen de essentie om Tenerife te catalogeren onder de noemer health & qualitytime.

Gastronomie
Je hoeft enkel maar aan tafel te gaan en te genieten van de Canarische gastronomie om een aantal smaken te detecteren die anders zijn dan bij ons, thuis in de Lage Landen.
Artsen en wetenschappers zijn het er over eens dat mediterrane voeding zeer gezond is, het behoort zelfs tot een van de gezondste ter wereld. Bovendien is deze lokale gastronomie er een met een enorme rijkdom en variatie. Geografisch kunnen wij de Canarische archipel niet tot mediterraan gebied rekenen, maar toch zijn er culinaire invloeden vanuit het Iberische schiereiland binnengestroomd. Meer zelfs, er werd een derde dimensie toegevoegd aan de receptuur van het Canarische eten, namelijk de Afrikaanse.
Daardoor streelt een explosie van smaken de smaakpapillen.

Topografie
Het eiland heeft alles. Van palmbomen en zonnige zandstranden tot winterse decors waarbij sneeuw en ijzel geen uitzonderingen zijn. Een veel geapprecieerde genotsfactor is het genieten van het landschap, de topografie en de mooie, soms uitzonderlijke, vergezichten. Wie op Tenerife is moet een aantal dingen zien; Spanje’s hoogste berg de Teide, Las Cañadas, de kliffen van Los Gigantes, de drie natuurreservaten en nog veel meer.
In het hinterland van het Parque Rural de Teno bevinden zich de grootste en diepste kloven, tevens de meest indrukwekkende rotsmassa’s van het eiland. Binnen dit natuurlijk gegeven ligt het gehucht Masca. Het pittoresk, en etnografisch en architectonisch beschermd gebied, is een van de toeristische trekpleisters van Tenerife die je zeker moet bezoeken bij een verblijf op het Canarische eiland.
Veelal ondervind je in levende lijve hoe klein (van gestalte) een mens wel is wanneer vulkanische rotsmassieven opduiken.

Traditie
Op Tenerife heb je talrijke tradities die uitnodigen om eraan deel te nemen, actief of passief.
Zo zijn er de talrijke ‘romerías’ of bedevaartprocessies waarbij de lokale land- en tuinbouw de heiligen eert om een goede teelt of kweek te bekomen.
“Een zandtapijt van 900 m² groot is de realisatie van het grootste vergankelijke kunstwerk ter wereld”, staat sinds 2006 ononderbroken vermeld in het Guinness Book of Records en het is tevens een van de grootste evenementen van Tenerife.
Het arrastre de las tablas of het afdalen op houten planken en op het eind abrupt gestopt worden door een berg autobanden gevolgd door een salto, is een volksgebruik in Icod de los Viños en zo populair is dat zelfs het mystieke van de heiligenviering van San Andrés erdoor naar de achtergrond wordt geschoven.
Chirche, een onooglijk gehucht van Guía de Isora, is een verzameling van landelijke huisjes en best vergelijkbaar met het Belgische Bokrijk.
De vuren die overal worden aangemaakt ter gelegenheid van San Juan en het baño de cabras in Puerto de la Cruz zijn tradities die terugkeren tot in de pre-Spaanse tijd.
De nationale sport op de Canarische Eilanden en dus ook op Tenerife is de lucha canaria. Onbekend voor toeristen, minder gekend door buitenlandse residenten maar razend populair bij de inheemse bevolking.
Er zijn er tientallen meer. We sluiten echter af bij dé traditie die met kop en schouder boven alle andere uitsteekt: Het carnaval op Tenerife, dat de tweede grootste is na Rio de Janeiro en verschillende weken duurt.

Cultuur
Tenerife is rijk aan cultuur dat vooral terug te vinden is in het noorden en noordoosten van het eiland. Van de musea en kunstgalerieën in Santa Cruz over de historische stad La Laguna die ooit de hoofdstad was van de Canarische Eilanden tot het pittoreske Garachico.
Tenerife werd beïnvloed door de vele nationaliteiten die in de voorbije eeuwen het eiland hebben aangedaan. De bevolking is gehecht aan haar diepgewortelde, maar relatief jonge cultuur die terug te vinden is in historische gebouwen, ambachten zoals borduurwerk, keramiek en houtsnijwerk en een eenvoudige levensstijl.

Misschien is er een vonkje overgesprongen en wil je meer weten over Tenerife. Een Facebookgroep met meer dan 27.500 leden zal je graag verwelkomen en antwoorden geven op al je vragen:  Tenerife voor Nederlandstaligen
Ook werd er een platform in het leven geroepen waarop ruim 850 artikels staan die een relatie hebben met Tenerife: Tenerife Connect is de naam.


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!


close


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!

Vorig artikelGOFIO
Volgend artikelVIDEO ADEJE
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennia lang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels die door Marc Engels worden geredigeerd. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet, ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

POPULAIR

- Reclame -

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -

WEETJES