dinsdag, november 28, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesZEESPIEGELSTIJGING GEVAARLIJK VOOR SANTA CRUZ

ZEESPIEGELSTIJGING GEVAARLIJK VOOR SANTA CRUZ

Volgens een studie opgemaakt door deskundigen van de Verenigde Naties kan de zeespiegel rond de Canarische Eilanden met 26 centimeter stijgen binnen 30 jaar en bijzonder gevaarlijk zijn voor de hoofdstad van Tenerife en deze van La Palma. Meer zelfs, deze twee steden staan bovenaan een lijst van gemeenten die hard kunnen worden getroffen door dit stijgend zeeniveau.

Tenerife zou in slechts 30 jaar een stijging van de zeespiegel kunnen meemaken die in het beste scenario (SSP1-1.9) kan oplopen tot 26 cm, en tegen het jaar 2080 zal de stijging bijna een halve meter bedragen. De stijging van de zeespiegel zal bijzonder gevaarlijk zijn in Santa Cruz de Tenerife”, aldus de conclusies van de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) van de VN in het ontwerp van het zesde evaluatierapport (AR6). 

Binnen 60 jaar

De jaarlijkse stijging van de zeespiegel zal nauwelijks waarneembaar zijn, maar zal millimeter voor millimeter blijven stijgen. Santa Cruz de La Palma zou de andere Canarische stad zijn die ernstig wordt bedreigd door deze stijging van de zeespiegel.

In 2080 zal de stijging van de zeespiegel het meest te voelen zijn in Santa Cruz de Tenerife, meer nog dan in Barcelona of Cádiz. De hoofdstad van La Palma zou de zesde meest getroffen stad zijn door de stijgende watermassa op de wereld.

In slechts 60 jaar kunnen verschillende Spaanse steden door de zee worden opgeslokt. De dagen zijn geteld, vooral voor de stranden van Barceloneta, Matalascañas en La Manga, maar zij zijn niet de enigen. In de komende 60 jaar zal de meer dan 8.000 kilometer lange kustlijn van Spanje in gevaar komen, aangezien zij als eerste doelwit van de klimaatverandering aan de beurt komen. De stijging van de zeespiegel is nu al onomkeerbaar en, wat nog erger is, deze is niet meer te stoppen. Tenminste in de komende eeuwen.

Emissieniveaus 

Of dit sneller of minder snel gebeurt, zal afhangen van het vermogen van de wereldbevolking om de uitstoot van broeikasgassen, een antropogeen aspect dat nauw samenhangt met de opwarming van de aarde, te verminderen. De vijf door het IPCC voorgestelde scenario’s variëren van een temperatuurstijging van 1,5 graden Celsius halverwege de eeuw bij een laag emissieniveau (SSP1-1,9), via een gemiddeld scenario (SSP2-4,5) tot een hogere en – naar verwachting – minder waarschijnlijke 2,6 graden (SSP3-7,0).


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

HOPELOOS VERLIEFD

HET VOORJAAR CARNAVAL

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

FRANSE COMPLIMENTJES

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

GROOTSTE WINDMOLENS

HET CANARISCHE DIALECT