vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsZANDTAPIJTEN 2023 MET PLASTICS EN VULKAANAS
spot_img

ZANDTAPIJTEN 2023 MET PLASTICS EN VULKAANAS

Wie het volledige verhaal wil kennen omtrent de handgestrooide zandtapijt dat elk jaar in juni wordt aangebracht op het gemeenteplein in La Orotava kan dit lezen in ons artikel ZANDTAPIJT IN LA OROTAVA.

De bescherming van het milieu en het bewustzijn in de strijd tegen kanker zijn de twee thema’s die een boodschap brengen in het grote zandtapijt anno 2023 in La Orotava. Het Plaza del Ayuntamiento is opnieuw de locatie waar natuurlijk zand uit het Parque Nacional del Teide zal worden uitgestrooid. Dit jaar worden er ook gerecycleerde plastics aan de afbeelding toegevoegd, die in twee vlakken, gescheiden van het overige zand, kundig worden uitgestrooid.


Roze driehoeken

Het collectief Artearena, dat verantwoordelijk is voor de vervaardiging van het grote wandtapijt van La Orotava, vraagt de burgers om lege plastic flessen, deksels en ander plastic met een roze kleur in een container te deponeren die naast de Consistorie zal worden geplaatst. Met dit materiaal zullen twee roze driehoeken (zie bovenste deel van de foto) van elk 1,58 vierkante meter worden gelegd, als symbool voor de strijd tegen een ziekte die elk jaar duizenden slachtoffers maakt ondanks de voortdurende medische vooruitgang.

De schets van dit jaar werd onthuld in de plenaire zaal van het gemeentehuis (zie video onderaan dit artikel). De eerste schetsen zijn reeds in omloop bij de zandstrooiers en het is wachten tot donderdag 15 juni, de dag waarop dit jaar het Infraoctaaf van Corpus Christi wordt gevierd, om het eindresultaat te zien.

Afbeelding

Het ontwerp is het vervolg van het exemplaar dat in 2022 werd aangebracht, met een ander aanbod tot sociale bewustwording.

Het is een religieus tapijt met drie afbeeldingen. In het centrale deel staat de afbeelding van het 200 jaar oude tabernakel van La Concepción, in neoklassieke stijl, gebouwd in marmer en jaspis en afkomstig uit het atelier van Guiseppe Gaggini uit Genua. 
Maria Hulp der Christenen staat rechts op het zandtapijt op een achtergrond van de hemel in de kleuren van de regenboog, die herinnert aan diversiteit en inclusie.

Links is de afbeelding van San Isidro te zien, in de hoop op een snelle officiële erkenning tot beschermheilige van La Orotava door het Vaticaan. Achter het beeld van de heilige staan een aantal Mago- en Maga-palen waarmee het 25-jarig bestaan van de Hermandad de Labradores de San Isidro wordt herdacht. Op de achtergrond is de Teide te zien als symbool van gulle schenker van het zand dat gebruikt wordt om de traditie van deze kortstondige kunst op het Plaza del Ayuntamiento verder te zetten.

Trilogie

Het tapijt van dit jaar sluit een driejarige cyclus af die begon in 2019 waar het herstel van oude materialen werd geïntroduceerd, zoals bloemen, burgados (slakken), twijgjes en vruchten van de eucalyptus en dadels. De trilogie is een eerbetoon aan het tapijt dat 100 jaar geleden werd gemaakt op het gemeenteplein. De tweede was die van 2022, aangezien het kleine ontwerp in het corojaar 2020 niet als volwaardig tapijt wordt meegerekend. Het ontwerp was aangepast aan de gezondheidscrisis veroorzaakt door het COVID-19-virus.

Vulkaanas

Er worden vijftien kleuren geselecteerd op Las Cañadas en op de flanken van de Teide. Het zwart komt van verzameld vulkaanas van de uitbarsting van de Cumbre Vieja. Meer uitleg is te lezen in Eeen eerder gepubliceerd artikel met de naam ZANDTAPIJT MET VULKAANAS. Waar de groene kleur wordt gecollecteerd is niet met zekerheid te zeggen, maar de alfombristas hebben er alle vertrouwen in dat groen zand gevonden zal worden. 

Als religieuze motieven worden de vier evangelisten Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes uitgebeeld in ronde zandornamenten die een diameter hebben van 3,5 meter. Deze worden uitgestrooid door de vier jongste zandstrooiers van het team. Voor de gemeente La Orotava betekenen de feesten van Corpus Christi een economische, sociale en culturele meerwaarde, aangezien de stad in één week meer dan 200.000 mensen ontvangt.

Het zandtapijt is ook een blijk van solidariteit van La Orotava met Oekraïne en met het zustereiland La Palma.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img