woensdag, juni 29, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsZANDTAPIJT MET VULKAANAS

ZANDTAPIJT MET VULKAANAS

Voor de aanleg van het zandtapijt in La Orotava, op het plein aan de voordeur van het gemeentehuis heb je zand nodig. Het zand komt van het hooggebergte en is daar te vinden in 17 verschillende natuurlijke kleuren. Om het grootste zandtapijt ter wereld te leggen heb je onvoorstelbaar veel kleurenzand nodig. Wanneer de junimaand nadert begint het te kriebelen en dan worden er reusachtige kleurprenten gestrooid met zand ter gelegenheid van de Corpus Christi-feesten.

De burgemeester van La Orotava, Francisco Linares, verklaart dat het grote zandtapijt op het gemeenteplein dit jaar vulkaanas van de Cumbre Vieja zal bevatten als eerbetoon van La Orotava aan de bevolking van La Palma. In totaal zal acht ton as, afkomstig van de vulkaanuitbarsting op La Palma worden gebruikt voor de traditionele vervaardiging van de tapijten ter ere van Corpus Christi. Dit gebeuren is uitgeroepen tot Bien de Interés Cultural(BIC) – cultureel erfgoed – en is een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste evenement in La Orotava.

Perfecte mix

De gemeente wil met dit initiatief, samen met de Vereniging van Zandstrooiers, publiekelijk haar erkentelijkheid betuigen aan de bevolking van La Palma voor haar uitzonderlijke gedrag tijdens de natuurramp waarbij meer dan 7.000 gezinnen dakloos werden. De as zal voornamelijk worden gebruikt voor het magno tapiz, het monumentaal zandtapijt op het gemeenteplein, dat momenteel wordt uitgetekend door opperzandstrooier Domingo González Expósito.

Contrast en harmonie

Burgemeester Linares benadrukte dat het toevoegen van vulkaanas aan de zandkleuren die op Las Cañadas worden verzameld de grote nieuwigheid is van de editie 2022. De diepzwarte kleur van de vulkaanassen zal zorgen dat deze editie wordt gekenmerkt een groter contrast tussen de kleuren en de gitzwarte assen, maar toch een harmonisch en esthetisch geheel blijft vormen.

Voor de extractie van de as en de overbrenging ervan van La Palma naar La Orotava moest de gemeente alle nodige vergunningen aanvragen. Na berekeningen moet er acht ton vulkaanas worden overgebracht om de volgende tien jaar een tapijttraditie verder te zetten waarbij La Orotava en La Palma zullen verbonden blijven door het samenvloeien van het kleurig Teide-zand en de assen van de Cumbre Vieja, telkenjare ter ere van Corpus Christi. 

De Orde der Zandstrooiers

De Asociación de Alfombristas, de vereniging die de zandstrooiers van La Orotava overkoepelt, heeft een zandtapijt ontworpen uit solidariteit met La Palma. Het ontwerp wordt deze maand nog tentoongesteld in het Museo-Centro de Interpretación de las Alfombras, dat zich naast het Casa de los Balcones bevindt. Daar kunnen bezoekers donaties geven ten voordele van de getroffenen van de vulkaanuitbarsting. Bovendien heeft de vereniging zich aangesloten bij het project Ahora toca La Palma, en een actie opgestart waarbij T-shirts worden verkocht en de opbrengst aan de vulkaanslachtoffers wordt geschonken.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

CRITICASTERS

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

GOUDEN ZANDSTRANDEN

LORO PARQUE