zaterdag, juni 15, 2024
HomeBlogWeetjesZANDTAPIJT IN LA OROTAVA
spot_img

ZANDTAPIJT IN LA OROTAVA

Het strooien van een reusachtig zandtapijt in La Orotava, gebeurt steeds op het plein aan de voordeur van het gemeentehuis. Wanneer de junimaand nadert begint het te kriebelen in de noordelijke gemeente met een oppervlakte van 207 vierkante kilometer waar bijna 40.000 inwoners wonen. Dan worden er kleurprenten gemaakt, enerzijds met bloemen en anderzijds met zand ter gelegenheid van de Corpus Christi-feesten.

Midden de negentiende eeuw waren leden van de familie Monteverde op het idee gekomen om ter ere van Corpus Christi een bloemtapijt te maken die de afbeelding van het ‘Lichaam van Christus’ moest voorstellen. Grote inspirator daarvan was Leonor del Castillo Monteverde. En ze deden wat ze dachten en maakten het eerste kunstwerk en startten zo onbewust een traditie die reeds anderhalve eeuw lang doorgaat.

Eerst bloemen, dan zand

Dit bloemtapijt werd aangebracht voor het woonhuis van de Monteverde’s, daar waar ook de processie t.g.v. Corpus Christi voorbij kwam, als ode aan het christelijk gebeuren. Dit idee werd al snel overgenomen door andere buurtbewoners en de buurt werd elk jaar meer en meer versierd met bloemstukken, bloemkransen en bloemtapijten.  

Pas later, veel later, werden de zandtapijten toegevoegd, als meerwaarde van het evenement. Met zand van de Teide werden op de ‘Plaza del Ayuntamiento’ van La Orotava in 1919 kleurige tapijten uitgestrooid die tot op vandaag jaarlijks worden heraangelegd en die wereldvermaard zijn.

Zand in 17 kleuren

In 2009 regende het bij de voorbereidingen, hetgeen geleden was van 1942, en toch ging men door. Voor de bloementapijten was dit een opstekertje, voor de zandtapijten was dat een bijna-ramp. Onder parasols en regenschermen, onder dekzeilen en andere overkoepelende attributen werd de realisatie dapper en met succes voltooid.

Om een zandtapijt te leggen moet je niet alleen een hoogbegaafde zandstrooier zijn, je moet ook ontwerper, bergbeklimmer en kleurenzoeker zijn. Het zand is ‘naturel’ en buiten een reiniging heeft dit zand geen enkele chemische of mechanische bewerking ondergaan. Het zand komt van de Teide en is daar te vinden in 17 verschillende natuurlijke kleuren. Om het grootste tapijt te leggen heb je onvoorstelbaar veel kleurenzand nodig en het verzamelen op zich is reeds een hele opgave.

Om het zand te kunnen gebruiken moet de eilandregering de toelating geven om deze grondstof uit haar biotoop weg te nemen. Na anderhalve maand voorbereiding, en precies één dag tentoongesteld, wordt het vernietigd door de passage van de processie t.g.v. Corpus Christi. 

Guinness Book of Records

De realisatie van het grootste vergankelijke kunstwerk ter wereld staat sinds 2006 ononderbroken vermeld in het Guinness Book of Records, het is tevens een van de grootste evenement van Tenerife. Het zandtapijt is 900 m² groot en wordt in anderhalve maand aangelegd door 20 alfombristas. Iedere tapijtlegger strooit op deze manier onvermoeid 45 vierkante meter Teidezand uit.

In 2022 bestond de huidige Asociación de Alfombristas van La Orotava 30 jaar. Het zandstrooien is reeds 170 jaar een gebruik. Ook dit jaar bestaat het zandtapijt uit een collage van verschillen godsdienstige taferelen die +/- 900 vierkante meter groot is en waarvoor er 1.300 kilogram gekleurd zand vanuit Las Cañadas werd aangevoerd.

Dit is de link naar het artikel ZANDTAPIJTEN 2023 MET PLASTICS EN VULKAANAS.

De opbouw in het regenjaar 2019 toont aan dat er onder alle omstandigheden rekening moet worden gehouden met het weer.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

HOPELOOS VERLIEFD

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

LORO PARQUE

spot_img