dinsdag, oktober 3, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesZALIGE KERST OP TENERIFE

ZALIGE KERST OP TENERIFE

Was je nog nooit op Tenerife, dan hoor je thuis in het spectrum der ongelovigen en zelfs als de waarheid wordt verteld over het koudste momentum van het jaar verbleken de meeste mensen. Zij die reeds kwamen of er nog zijn kunnen zich alvast opwarmen aan de winterzon en daarmee hun lichamen belonen met een heuse vitamine D-kuur.

De maandgemiddelden van december en januari verklaren ons dat:
1. de gemiddelde maximumtemperatuur boven de 20° Celsius ligt;
2. de gemiddelde minimumtemperatuur niet verder wegzakt dan 14° Celsius;
3. er dagelijks 5 tot 6 uur zonneschijn is en vooral …
4. dat het strandwater niet kouder wordt dan 19° C.

Contradictio in terminis

De Vier Seizoenen moet Vivaldi herschrijven; met twee jaargetijden zijn we op Tenerife content. Alhoewel, waar heb ik ooit geschreven dat je 4 seizoenen op één dag kunt beleven! Ja, dat is juist maar dan moet je het warmere zuiden verlaten en via La Laguna en La Esperanza naar de Teide rijden én… veel geluk hebben, want de vier seizoenen zijn op Tenerife een toevalstreffer.

Zomerkledij

Gek hoor, als je de winter voor de eerste keer beleeft in deze klimaatzone. Vooral de kerst- en nieuwjaarsperiode doen ongewoon aan. Terwijl je een kerstmuts op je hoofd zet, moet je gelijk je zweet afvegen. Of je slentert in zomerkledij door de winkelstraten met etalages vol howhowhow-kerstmannen, wattensneeuw en vliegende sleden. En wat nog meer opvalt is de overal hoorbare kerstmuziek die de oren streelt (!) onder een stralende zon, waar wij noorderlingen normaal gekleed gaan in dikke winterkledij.

Schitterweer

De kans is groot dat je rond de kerstperiode op het strand ligt te zonnen en vervolgens een cafe con leche drinkt in de schaduwzijde van een terras in de nabijheid van een kerstboom of dito stal.
Ik schreef ‘de kans is groot’ want meteorologie is geen exacte wetenschap en als zodanig kun je ook geconfronteerd worden met minder zonnig weer. De passaten kunnen nukkig zijn; wolken, wind, zeedeining, calima en regen zijn in deze periode van het jaar niet uit te sluiten.
Niet alles is goud wat schittert, maar voor het ogenblik trekken we ons daar niets van aan. Het weer blijft schitteren.

Temperatuursschommelingen

Met een hoge waarschijnlijkheid is het klimaat op Tenerife het enige dat je ook echt interesseert. Geen dipje in een subtropische constante. De sneeuwgrens stijgt opnieuw naar onbekende hoogte, in het noorden gaat het even niet regenen, het zuiden wordt niet geplaagd door lage wolkenslierten en de zon zal overdag niet verdwijnen. Neen, een plotse weersverandering met grote temperatuurverschillen waarmee de Lage Landen soms te maken krijgen is hier onbestaand. 

Op dit moment mogen wij genieten van temperaturen tussen 18 (’s nachts) en 28 graden Celsius overdag. Dit hebben wij te danken aan het subtropisch klimaat dat hier jaar in, jaar uit, heerst. De passaatwind is opgehouden te waaien, de claim blijft afwezig, enkel grote golven teisteren het noorden van het eiland. Deze kerst is zonnig en zomers. Het is goed vertoeven op Tenerife, maar om dit te begrijpen moet je het eerst beleven. 

Wij wensen iedereen een fijn kerstfeest en vergeet vooral niet te smeren tegen de zon en te drinken tegen de dorst.

Again (Unpublished) – Marc Engels

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

HET VOLMAAKTE LEVEN

VLUCHT NAAR TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE HORSE RESCUE

SUPERGEHEUGEN

ZES HELDEN