zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogWeetjesZALIG GOLFEN
spot_img

ZALIG GOLFEN

Balletje slaan? Dit is een veel gestelde vraag die je in Tenerife te horen krijgt. Wel in honderd verschillende talen!
Golf is een sport waarin dynamisme, concentratie en gedrevenheid de basis vormen. Een sport die niet alleen door de mondaine burger kan beoefend worden. Een sport waarvoor je je niet ver hoeft te verplaatsen. Drie zinsneden die het golven in Tenerife in een juiste dimensie plaatsen.

Golf kreeg de voorbije Olympische Spelen een extra boost omdat het opnieuw als olympische discipline werd bijgevoegd aan ’s werelds sportgebeuren. Mede doordat een aantal Belgen, namelijk Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts, aan de top meedraaiden werden vooral Belgen in Tenerife geprikkeld om deze sport te beoefenen.

Negen golfterreinen

Met negen golfterreinen op Tenerife alleen, waar je 330 dagen per jaar je sport kunt beoefenen, is dit de meest gunstige plaats ter wereld om een balletje te slaan. Nochtans ligt de oudste golfclub van Spanje in Gran Canaria. De Real Club de Golf de Las Palmas, werd gesticht in 1891 en werd ontworpen door de Engelse architect Ross Mackenzie.

Daarenboven kwam Tenerife helemaal in het centrum van de golfwereld te staan wanneer de wereldvermaarde International Golf Travel Market (IGTM) in 2015 op het eiland doorging. Deze toeristische beurs maakt reclame voor de sport op zich, maar ook de plaatsen waar het golfspel kan beoefend worden in het daglicht geplaatst.
Op deze beurs waren een duizendtal personaliteiten uitgenodigd, waaronder politici, touroperators, businesspeople, fabrikanten en vooraanstaande golffiguren. Een honderdtal journalisten volgde het hele gebeuren op de voet en zorgde voor de nodige promotie die Tenerife nodig had om haar golftoerisme aan te zwengelen. Gratis publiciteit, lang en breed uitgesmeerd en verhaald in de wereldpers, werd uiteraard graag meegenomen.

Golftoerisme

Belangrijk omdat ruim 100.000 van de 5 miljoen toeristen die jaarlijks het eiland bezoeken enkel naar het eiland afreizen om deze sport te beoefenen. Dit genereert een omzet van € 100.000.000, wat neerkomt op 2,5% van het toeristisch inkomen van het eiland. Ieder jaar opnieuw ontdekken meer mensen Tenerife als locatie om hun favoriete sport te beoefenen en met de golfbeurs in 2015 is er zelfs een gevoelige toename van het golftoerisme genoteerd.

Voorgeschiedenis

Hoewel de Schotten er trots op zijn dat golf ‘hun nationale sport is, bestaat golf al veel langer. Dit Chinese spel kwam waarschijnlijk in de 13de eeuw met de Mongolen mee naar Europa. In 1297 werd er in Nederland, in Loenen aan de Vecht, een spel gespeeld met stokken en leren ballen.
Golf bleef lang een overwegend Schots tijdverdrijf. Het verspreidde zich wel deels naar Engeland en andere delen van het Britse Rijk, maar de grote populariteit bleef uit. Dit veranderde in de tweede helft van de 19de eeuw.
De golfsport verspreidde zich in de laatste decennia van de 19de eeuw over de rest van Europa, de Verenigde Staten en ook naar de Canarische Eilanden. Daarvoor zorgden de koloniale vloten waarvan de vaarroutes voorbij de archipel voeren. De tussenstops hebben niet altijd kruiden, wijn en kaas meegebracht, ook de golfcultuur werd op deze manier geïmporteerd op Canarias.

TOP 15

De moderne golfsport, gespeeld over 18 holes, is wel ontstaan in Schotland, waar er halverwege de 15de eeuw voor het eerst over golf gesproken werd. De naam golf is een Schotse verbastering van het oud-Nederlandse woord colf, wat stok of knuppel betekent.

Tenerife staat in de top-15 van de beste golfbestemmingen ter wereld. Dit werd bekendgemaakt bij de uitreiking van de IAGTO-awards 2020 (International Association of Golf Tour Operators), gedurende de voorbije editie van de International Golf Travel Market, IGTM, die werd gehouden in de Marokkaanse stad Marrakech. Dit is de grootste professionele golfbeurs ter wereld. Tenerife staat in de top-15 samen met andere gerenommeerde bestemmingen, zoals de Dominicaanse Republiek, Abu Dhabi, Nieuw-Zeeland, South Carolina, de VS of Vietnam. De winnaar is de Algarve in Portugal.

Balletje slaan op Tenerife

Wil je het zelf eens proberen dan stap je gewoon op een court af en vraag je een initiatie of een oefensessie aan. Dan ga je met een ervaren speler of met een instructeur de court op en leer je wat teehole, fairway en green zijn.

In het zuiden van Tenerife kun je golfen op de courts van Golf The Ritz-Carlton-Abama, Golf Costa Adeje, Golf del Sur, Amarilla Golf en de Golf Las Americas. Anders moet je richting Santa Cruz waar het oudste golfterrein Real Club de Golf de Tenerife ligt, of richting Puerto de la Cruz, waar Club de Golf la Rosaleda op je wacht. Je kiest voor de 18 hole Par 72-court in Buenavista of voor het fijne Golf Los Palos dat tussen Guaza en Las Galletas ligt.

Op deze locaties kan het golfballetje verder rollen. Niet de eerste keer, maar als je meer oefent, dan lukt het je wel. Zorg vooral voor het ‘behoud van impulsmoment’, wat dat is vraag je best aan je leermeester.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

VERDRINKINGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

SATELLIET BEWAAKT DE TEIDE

LORO PARQUE

spot_img