dinsdag, april 16, 2024
HomeBlogWeetjesZAKKENROLLERS ZIJN TERUG
spot_img

ZAKKENROLLERS ZIJN TERUG

Het zal je maar overkomen. Je geniet van een zonnige vakantie op je favoriete eiland en je wordt onbeschaamd beroofd door zakkenrollers, die men hier carteristas noemt. Mensen die het niet zo goed menen met de waarden van het leven en geen respect hebben voor spullen van anderen. Soms enkelingen, soms duo’s maar ook in kleine groepen gaan zij georganiseerd te werk.

Wij willen deze gauwdieven een neus zetten. Als iedereen – nou ja, iedereen – de aanbevelingen hieronder in acht neemt dan is het over en uit met aangiftes te doen op het politiekantoor wegens beroving.

Veel mensen maken het de dieven gemakkelijk en dragen hand-, heup- en rugtassen op een uitnodigende manier en lokken op deze manier burgers die het niet zo nauw nemen met eerlijkheid.

Handtassen en rugzakjes

Veel handtassen zijn juweeltjes die door vrouwen en mannen verafgood worden. Deze tassen worden gedragen zoals de ontwerper het heeft voorgeschreven: met de voorkant naar buiten. Iedere eigenaar wil de esthetische kant van zijn of haar tas laten zien en zo hoort het ook en precies daar zit het probleem. Door het feit dat veel van deze dingen sluiten met een klep naar buiten toe wordt er makkelijker toegang verschaft van buitenaf.
Precies de kant waar indringers gebruik van maken om op een onbewaakt, verwarrend of onthutsend moment toe te slaan, veelal na een botsing maar ook bij het vragen van de weg of het tekenen van een petitie. Iedere truck om verwarring te zaaien en deconcentratie te creëren is goed voor een ramkraak in je draagtas.
Heupzakjes draag je best met de rits naar het lichaam toe en als het even kan haal dan je hemd of een ander kledingstuk erover.

Rugzakjes zijn in en erg modieus maar zijn absoluut te vermijden. Je kunt er vooral geen zicht op houden. Je hebt geen controle over het ongevraagd binnendringen ervan. Om dezelfde reden draag je een heupzakje nooit op de rug.
Mijn advies: draag je tas met de klep of de rits naar binnen en als het kan liefst tussen de bovenarm en het lichaam. Van een rugzakje kun je ook een borstzakje maken. Het ziet er niet uit maar is de meest doeltreffende manier om het overzicht te bewaren.

Tussen huid en kledij

Bovendien zijn ‘snelstelers’, we noemen ze ook wel eens pickpockets, uiterst handig in het leegmaken van broekzakken. Vooral de heren zijn een gevoelig doelwit en moeten alert blijven bij deze vorm van besteling. Als je onzacht aangeraakt wordt moet er een lichtje gaan branden en moet je uiterst snel reageren. Een fysieke of orale reactie is meestal de enige vorm van anticiperen op deze criminele handeling.
Bij het eerste contact is het kwaad veelal reeds geschied of terwijl de zakkenroller zich duizendmaal verontschuldigt voor de botsing haalt hij net op dat moment jouw zakken leeg. Let op, ze zijn handig en opereren supersnel.
Mijn advies: steek niets in je broekzakken en vooral niet in je achterzak, maar bewaar je spulletjes tussen huid en kledij.

Wees steeds alert

Voor mannen en vrouwen gelden overigens dezelfde regels. Maak de toegang tot de plaats waar je geld en papieren zitten ontoegankelijk en bewaar steeds het zicht op de tas die je bij je draagt. Dat ontmoedigt crimineel gedrag.
Wees steeds alert, maar nog ietsje meer als je je op drukke plaatsen bevindt. De graad van alertheid moet nóg toenemen wanneer je met beide handen een handeling uitvoert terwijl je tas onbeschermd en onbeheerd aan het lichaam bengelt. Bijvoorbeeld op een markt op het ogenblik dat je een of ander product aan het keuren bent.

Vuilbakjes

Als je het slachtoffer bent geworden van een beroving is het goed dat je in de ruime omgeving de vuilnisbakjes controleert. Pickpockets zijn enkel geïnteresseerd in papiergeld – ze hebben geen boodschap aan een identiteitskaart, een rijbewijs en zelfs aan bankkaarten. Deze blijven achteloos in je portefeuille achter, worden aanzien als ‘quantité négligeable’ en worden steevast weggegooid. Terugvinden is in deze gevallen altijd mogelijk.

Trucs en tips

Om dit artikel te vervolledigen zetten wij een aantal tips op een rij. Deze worden ten zeerste aanbevolen.
– Persoonlijke zaken en documenten die je niet nodig hebt laat je beter thuis.
– Beperk de hoeveelheid cash geld en gebruik bij voorkeur uw bankkaart.
– Verdeel het cash geld over verschillende plaatsen en/of personen.
– Kies voor een tas die je goed kunt sluiten en draag de sluiting naar je toe.
– Haal uw portefeuille of gsm steeds discreet boven.
– Hou het geld voor openbaar vervoer op voorhand klaar.
– Loop niet te showen met dure sieraden.
– Kies bij voorkeur een binnenzak of indien dit niet mogelijk is, een broekzak vooraan.
– Draag uw rugzak of handtas op drukke plaatsen steeds vooraan tegen het lichaam.
– Laat je tas visueel nooit onbeheerd.
– Hang uw handtas of rugzak niet achter op een stoel, maar zet deze bij voorkeur tussen uw voeten op de grond. Hang deze eventueel vast via een lint of een handvat aan de stoelpoot.
– Wees alert bij grote drukte of als er plots opschudding ontstaat in uw omgeving.
– Let op als onbekenden je aanspreken of zogezegd accidenteel tegen je aanbotsen.

Middenvinger opsteken

Wij kunnen zakkenrollers een neus zetten als we ons met zijn allen defensief gedragen, want op dit zonnig en zuiders, maar vooral toeristisch eiland, is straatcriminaliteit een feit.
Nog een klein, maar niet onbelangrijk aspect. Fotokopieën van identiteitskaart, rijbewijs en andere officiële papieren zijn niet toegelaten en worden bij politiecontroles niet aanvaard, met mogelijks een boete er bovenop. Velen gebruiken deze antidiefstalmethode als middel om de officiële papieren te vrijwaren van beroving. Het is een beetje kiezen tussen de cholera en de pest, maar als je de richtlijnen in dit artikel volgt is de kans miniem dat je wordt beroofd.  
Tip: maak een foto van alle documenten en bewaar deze elektronisch op meerdere digitale dragers. 

Epiloog
Er werden op sociale media talloze feiten gemeld van personen die werden beroofd op Tenerife. Vooral manifestaties en drukke locaties zijn een lokker voor mensen met slechte bedoelingen.

De daders, een groep Roma-zigeuners uit Roemenië, zijn in de zomerperiode in Spaanse kuststeden actief en komen in de winter naar Tenerife en andere Canarische Eilanden.
De toeristische sector draait op volle toeren, maar daardoor is de kans dat je betrokken wordt bij acties van de gauwdieven, groter.
U weze gewaarschuwd.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

TIJD HEEFT VLEUGELS

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

INWONERS VAN TENERIFE

ZIJN ER MUGGEN OP TENERIFE?

spot_img