zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsWORDT HET LEVEN GOEDKOPER?
spot_img

WORDT HET LEVEN GOEDKOPER?

Verkiezingen zijn vaak een periode waarin politieke partijen de bevolking proberen te overtuigen van hun standpunten en plannen voor de toekomst. Het is dan ook gebruikelijk dat politici tijdens verkiezingscampagnes beloftes maken om kiezers aan te trekken en hun steun te krijgen. En dat gebeurde ook voor de regionale verkiezingen in Canarias op 28 mei 2023. 

Twee partijen, de Coalición Canaria (CC) en de Partido Popular (PP) hebben, naar de aanloop van de Canarische verkiezingen, hun kiezers beloofd om de Impuesto General Indirecto Canario (IGIC) – de Canarische taks – te verlagen van 7 naar 5 procent. Dat impliceert niet alleen dat het leven op de Canarische Eilanden iets minder duur wordt, maar ook dat de overheid ruim 450 miljoen euro minder zal incasseren. Elk Canarisch gezin kan op deze manier 200 euro per jaar of net geen 17 euro per maand uitsparen.

Overeenkomst

De belofte die werd gemaakt moet nu worden waargemaakt. In het document Acuerdo para la mejora de la calidad de vida y modernización de Canarias – Overeenkomst voor de verbetering van de levenskwaliteit en de modernisering van de Canarische Eilanden – wordt dit fiscale beleid gerechtvaardigd omdat, volgens de politici, dit zal leiden tot een vermindering van de inflatie door een natuurlijke stabilisatie van de prijsstijgingen. Door het stimuleren van de economische activiteit winnen Canarische huisgezinnen een deel van het beschikbare inkomen terug.

Garanties

Hoewel geen van de twee partijen heeft gespecificeerd op welk gebied deze verlaging zal worden toegepast, leidt deze belofte tot een verlies aan overheidsuitgaven. Om deze schatting te plaatsen in een realistisch perspectief baseren wij ons op een verlaging van de IGIC met een half procent die de regering in november 2018 heeft doorgevoerd. Deze verlaging heeft toen geleid tot 150 miljoen minder staatsinkomsten.

Om de beloofde taksvermindering door te voeren moeten er voldoende garanties worden gegeven zodat dit wordt doorberekend in de prijzen van het eindproduct. We bevinden ons op een macro-economisch moment waarin de capaciteit van bedrijven om de winstmarges te behouden zeer hoog is. Daarom is het ook waarschijnlijker dat een belastingverlaging minder impact zal hebben op de eindconsument en misschien wel zal omgezet worden in hogere bedrijfswinsten. De toekomst zal dit aantonen.

Verkiezingsbelofte

De Canarische vicepremier verduidelijkt dat hij voorstander is van incidentele verlagingen van de IGIC, afhankelijk van de omstandigheden, zoals deze werden genomen tijdens de coronapandemie. Er werden specifieke acties ondernomen voor kwetsbare gezinnen of sectoren die door de omstandigheden werden getroffen. Selectieve verlagingen moeten worden doorgevoerd voor bepaalde producten die op een bepaald moment belangrijk zijn en moeten de meest achtergestelde gezinnen of sectoren er bovenop helpen.

Hoe, wanneer, op welke producten en op welke manier de taksverlaging er komt is momenteel koffiedik kijken. Het is echter belangrijk om kritisch te blijven ten opzichte van verkiezingsbeloftes. Niet alle beloftes kunnen worden waargemaakt, of ze kunnen onderhevig zijn aan politieke onderhandelingen en compromissen nadat een of meerdere partijen aan de macht zijn gekomen. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

TENERIFE VOOR KINDEREN

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img