zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsWORDT HET LEVEN OP TENERIFE GOEDKOPER
spot_img

WORDT HET LEVEN OP TENERIFE GOEDKOPER

Wordt het leven op Tenerife goedkoper? Als je het verkiezingsthema gelooft is het antwoord ja.  De belofte om de takstarieven te verlagen moest kiezers over de streep trekken om te stemmen voor de juiste partijen en nu de overwinning binnen is, moet de belofte worden waargemaakt. De voorzitter van de Canarische regering, Fernando Clavijo, heeft na de verkiezingen erkend dat het moeilijk zal zijn om een verlaging dit jaar door te voeren. De beloofde verlaging van 2% op het algemene takstarief Impuesto General Indirecto Canario (IGIC) kan enkel geleidelijk worden ingevoerd, vanaf 2024. 

Wordt het leven op Tenerife goedkoper? In een eerder geschreven artikel hebben wij de belofte van de Coalición Canaria (CC) en de Partido Popular (PP) uit de doeken gedaan. De voorzitter van de CEOE-Tenerife, Pedro Alfonso, heeft er vertrouwen in dat de regering van de Canarische Eilanden halverwege volgend jaar, zodra de algemene staatsbegroting is goedgekeurd, het algemene takstarief zal verlagen van 7% naar 5%. Om deze belofte waar te maken moet eerst de begroting worden opgemaakt en daarbij moet het belastingverschil worden teruggewonnen, vooraleer de structurele kosten kunnen worden verlaagd.   

Groei onvoldoende

Volgens het rapport van Corporación 5 handhaaft de economie van de Canarische Eilanden de prognoses die sinds het begin van het jaar zijn gemaakt en zal 2023 worden afgesloten met een groei van 3%. Dit wordt bevestigd het onderzoekscentrum zoals BBVA Research. Vooruitkijkend naar volgend jaar zijn de vooruitzichten niet zo goed. De Canarische archipel staat onderaan de lijst van de Spaanse regio’s, met een groei van 1,4% die ver is verwijderd van de 2% die de Canarische regering had vooropgesteld in haar voorontwerp van begroting 2024.

Europese Commissie

Canarias moet ook rekening houden met de uitzonderingen op de emissienormen die het van Europa kreeg, die ophouden te bestaan en dat zou kunnen leiden tot een verlies van een miljoen toeristen. Pedro Alfonso zegt dat de bedrijfsorganisaties al om een vergadering met de Europese Commissie hebben gevraagd omdat deze kwestie hen grote zorgen baart. Hij pleit in elk geval voor het zoeken naar een maatregel om Europa te overtuigen, met compenserende maatregelen om te kunnen concurreren met andere toeristische regio’s. Al deze maatregelen zijn gebaseerd op de verlaging van twee procent, een noodzakelijke en essentiële voorwaarde.

Successie- en schenkingsrechten

President Clavijo bekijkt of hij de verlaging partieel kan uitvoeren. De verlaging van deze belasting zou een opsteker zijn voor alle Canarische eilandbewoners. De regering heeft ervoor gekozen om als eerste maatregel in deze zittingsperiode een bijna volledige korting op de successie- en schenkingsrechten door te voeren, die al bestond voor erfenissen van meer dan 340.000 euro. 

Deze aanpassing komt slechts ten goede aan 0,3% van de Canarische families – ongeveer 6.700 mensen op een bevolking van 2,2 miljoen – met name degenen die erfenissen of schenkingen van meer dan 1,2 miljoen euro ontvangen, een maatregel die alleen ten goede komt aan enkele bevoorrechte mensen.

Ondanks deze aanpassing verdedigde Clavijo het fiscale beleid van zijn regering om een antwoord te geven op de vraag: Wordt het leven op Tenerife goedkoper? Het leven zou in principe voor iedereen goedkoper worden zonder dat de consumptie eronder lijdt. De maatregel zal de schatkist een slordige 500 miljoen euro kosten als verlaging van 2% in één keer gebeurt.
De reeds genomen maatregelen als gevolg van de korting op de successierechten kosten de staatsportefeuille ongeveer 80 miljoen euro per jaar.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

GELUK OP EEN EILAND

VERBODEN VOOR JONGEREN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

VLIEGANGST

ILLUSTERE BEZOEKERS

HONING OP TENERIFE

spot_img