donderdag, april 18, 2024
HomeBlogWeetjesWORDT DE STUWDAM IN EL RÍO DAN TOCH HERSTELD?
spot_img

WORDT DE STUWDAM IN EL RÍO DAN TOCH HERSTELD?

De eilandregering van Tenerife geeft het Colegio de Ingenieros – het College van Burgerlijke Ingenieurs – opdracht een rapport op te stellen over de haalbaarheid van de sanering en voltooiing van de stuwdam El Río in Arico. De opdracht sluit aan bij het voorstel dat bijna een jaar geleden werd geformuleerd door de gemeenteraden van Arico, Granadilla en San Miguel de Abona. Dat kan u HIER lezen. 

Tot nu toe verzette de overheid op Tenerife zich categorisch tegen de politieke eis en de dringende vraag van de primaire sector in de regio Abona om te investeren in het stuwmeer van El Río. De investering omvat het dichten van lekkende openingen om het water te kunnen opslaan in het spaarbekken om als irrigatiewater gebruikt te worden.

Slecht gebouwd

De argumenten die werden aangewend om het project eerder te negeren waren de ernstige problemen van doorsijpeling van de stuwdam, de kostprijs en het feit dat de vorige poging om het terrein te permeabiliseren is mislukt. De stuwdam van El Río is, samen met de stuwdam van Los Campitos in Santa Cruz, een van de twee grote waterbouwkundige misbaksels op Tenerife. Door de edafologie (bodemonderzoek) en geomorfologie (vorm van het aardoppervlak) zijn dit soort acties moeilijk te realiseren en bovendien zijn de werken in de vorige eeuw slecht uitgevoerd.

Onafgewerkt

Nadat het gemeentebestuur van Arico, medio februari 2021, had ingestemd met het voorstel van de voorzitter van de regionale Bodega Cumbres de Abona om de stuwdam terug in werking te stellen, stapt de eilandregering af van een eerdere beslissing en zet het de administratie gang die het mogelijk moet maken om een besluit te nemen in dit zeer technisch dossier.

De stuwdam van El Río werd in de jaren ’60 van de vorige eeuw gebouwd door het MEC, een instelling die in 1941 op de Canarische Eilanden werd opgericht om het barrancowater dat door het ravijn stroomt op de grens tussen Arico en Granadilla de Abona en waarin elf andere bekkens uitmonden op 600 meter boven de zeespiegel, te kunnen gebruiken. Het stuwmeer heeft een capaciteit van anderhalf miljoen kubieke meter. De bouw van de stuwdam werd nooit voltooid en daardoor werd het geheel ook niet in gebruik genomen.

Werkgroep

Het Cabildo de Tenerife heeft nu de kar gekeerd en zal ingaan op de vraag van de primaire sector van de Abona-regio en het verzoek van de gemeentebesturen van Arico, Granadilla de Abona en San Miguel de Abona om een haalbaarheidsstudie uit te voeren en om een duurzaamheidsverslag over de stuwdam op te stellen. Het verzoek is bijna een maand geleden ingediend bij het College van Burgerlijke Ingenieurs die al een werkgroep oprichtte om dit dossier te behandelen. 

Goed voor land- en tuinbouw

De burgemeester van Arico, Sebastián Martín, uitte zijn tevredenheid. De wateraanvoer in de ondergrondse galerijen is sterk verminderd door de klimaatverandering en de prijs van het water is gestegen. De stuwdam van El Río is een fundamenteel bouwwerk voor de regio, dat beantwoordt aan de doelstellingen van duurzame ontwikkeling. Hij is blij dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en het ministerie van Duurzame Ontwikkeling en Bestrijding van Klimaatverandering nu rekening houden met de sanering van de stuwdam in El Río. De sector die de land- en tuinbouw verenigt is bijzonder opgetogen omdat door deze aanpak, het hemelwater garant zal staan voor de irrigatie van land- en tuinbouwgronden.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

TENERIFE VOOR KINDEREN

VERDRINKINGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ANDERE GEWOONTES

GOEDKOPER REIZEN

spot_img