zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesWORDT CANARIAS GROTER?
spot_img

WORDT CANARIAS GROTER?

Er is reeds veel inkt gevloeid over de onderzeese en nog steeds groeiende bergen die in een nabije of verre toekomst het hoofd boven water zullen steken in onze onmiddellijke nabijheid. We kennen nu reeds de acht grootste en bewoonde eilanden aangevuld met Allegranza, El Lobo, Montaña Clara, Roque del Este en Roque del Oeste. Maar er komen er beslist nog bij.

Nabij El Hierro bijvoorbeeld, ten zuidwesten en op een boogscheut van La Restringa, waar onderwatervulkaan Tagoro zorgt voor een nieuwe berg. Ook ten noorden van Lanzarote zijn er naast de ondergrondse berg La Concepción, nog twee onderzeese heuvels ontstaan die Dacia en Triton worden genoemd. In het zuidwesten van de archipel ontdekken we een aantal nieuwe eilanden in wording waarvan de vorm en de grootte verrassend goed op een aantal bestaande Canarische eilanden lijken. De verzonken eilanden liggen tussen 50 en 100 kilometer ten zuidwesten van de Canarische Eilanden en zijn allen van vulkanische oorsprong en luisteren naar de namen Bimbache, Paps, Echo en Tropic.

Je kunt de ondergrondse bergen zien liggen links onder de Canarische eilanden als je Google Earth gebruikt. 

ZEE-reservaat

Screenshot Google Earth

De zone waarin de nieuwe Canarische Eilanden aan het groeien zijn is belangrijk groter dan de huidige geografische zone en daarom gaat de Spaanse regering dit gebied nu claimen. De eigenlijke bedoeling is om deze zone toe te voegen aan een contingent van onderzeese gebieden die onder de noemer ‘ZEE-reservaat’ vallen. Daarom vraagt Spanje een verruiming aan van de ZEE of Zona Económica Excluviva de España met 150 mijl of 270 km naar het westen toe. Dit is een uitbreiding van 296.500 km². Ter vergelijking: Tenerife is 2.034,38 km² groot. Het Noordwest-Afrikaanse Marokko heeft daarop onvoorwaardelijk geprotesteerd. Er werd vroeger reeds een klacht neergelegd door Marokko omdat de Canarische wateren te dicht bij de Westelijke Sahara zouden liggen. De voorgeschiedenis legt ons uit dat dit deel van Marokko tot 1975 onder Spaans bewind stond en dat er toen geen scheiding werd gemaakt in de overzeese wateren tussen de twee landgebieden die beiden tot Spanje behoorden.

Verwacht wordt dat Spanje zijn project voor een technische Commissie van de Verenigde Naties verdedigt. Het door de Spaanse regering opgestelde document verwijst alleen naar de wateren van de Sahara op een oppervlakkige manier. Het wijst op “de rechten van derden” die kunnen worden geclaimd tot op vandaag. De vordering van de Spaanse staat heeft betrekking op natuurlijke hulpbronnen, met inbegrip van de ondergrond.

Ruzie

Naast het ontstane conflict met Marokko, is er nóg een gebied dat opgeëist wordt door Spanje; ongeveer 10.000 vierkante kilometer in noordelijke richting, een gebied dat nu beheerd wordt door Portugal en luistert naar de naam: Islas Salvajes of in het Portugees Ilhas Selvagens. In principe zal deze overeenkomst gemakkelijker te regelen zijn omdat de Verenigde Naties het 200-mijlprincipe hanteert en dat deze natuureilanden binnen deze afstand liggen. 

De geclaimde zone van 296.500 km² (roodbruin) 

Als de nieuwe regering haar zin krijgt – het conflict bestaat sinds 2009 – zou Spanje toegang krijgen tot een zeer rijke oceaanbodem. Zeegeologen zijn reeds langer bezig het gebied in kaart te brengen om de aanwezige rijkdommen te inventariseren, bevestigt geoloog Luis Somoza, een expert die bij het ‘Instituto Geológico y Minero de España’ (IGME) werkt. Luis Somoza’s team heeft zes campagnes op drie oceanografische schepen (Hesperiden, Miguel Oliver en de Sarmiento de Gamboa) achter de rug. Daarbij heeft hij ook de buitenste grenzen van het platform opgezocht en in kaart gebracht. In totaal voer hij 72.352 kilometer op de oceaan. Nu gaan technici deze informatie controleren en inventariseren.

Oorzaak en aanleiding

Het is niet de eerste keer, en het zal waarschijnlijk ook niet voor het laatst zijn, dat Spanje en Marokko ruziën voor de afbakening van de omliggende wateren. Bij de prospectie en de olieproefboringen van Repsol was er bij de Canarische bevolking reeds ambras omtrent de mogelijke exploitatie van gas- en oliebronnen. Gelukkig is er onvoldoende zwarte goud gevonden voor een rendabele exploitatie van deze natuurlijke bronnen. Het heet hangijzer koelde zonder blazen.

Zo zie je maar dat achter iedere actie, onderneming of beslissing inzake territoriale afbakening altijd een oorzaak aanwezig is. En ook hier is er een duidelijk verschil merkbaar tussen de oorzaak en de aanleiding.

Foto's: Tiempo de Canarias - Google Earth - IGME 


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

LENTE OP HET EILAND

HET VOORJAAR CARNAVAL

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img