Spanje had besloten om te wachten tot de Europese Unie zich zou buigen over de vraag hoe zij gezamenlijk het probleem zouden oplossen, alvorens een unilateraal besluit te nemen over het binnenkomen van mensen uit het Verenigd Koninkrijk, ondanks het feit dat tot 15 Europese landen eerder al actie hadden ondernomen.
België, Oostenrijk, Letland, Nederland, Italië, Oostenrijk, Ierland, Frankrijk, Bulgarije, Polen, Tsjechië, Finland, Denemarken, Hongarije en Zweden, zijn de landen die eerder al hadden besloten om vluchten en vaarroutes van en naar Groot-Brittannië op te schorten.
Spanje is een Europagezind land en werkt graag in één lijn met de Europese regelgeving. Vooral nu, omdat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie binnen een paar dagen verlaat. Het ligt gevoelig om unilateraal maatregelen op te leggen en daarom besloot Spanje wat later dan andere Europese landen alle vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar haar grondgebied te schrappen.
In een mededeling benadrukt de Spaanse president, Pedro Sánchez, dat het nodig was om te wachten op Brussel om te bepalen of er gecoördineerde maatregelen moesten worden genomen en zegt dat het besluit van Spanje in overleg met Portugal is genomen omdat de genomen maatregelen ook een versterking van de controles aan de grensovergang met Gibraltar met zich mee zal brengen.
Wat blijkt nu? De Canarische Eilanden ontvangen zonder schroom vluchten die zijn opgestegen in het Verenigd Koninkrijk. Dat kunnen we nergens lezen, maar op Flight Radar, de website waarop wereldwijd alle vluchten online kunnen worden gevolgd, zien we diverse vluchten die vanaf Londen (LGW), Liverpool (LPL), Londen (STN), Birmingham (BHX), Doncaster (DSA) en andere luchthavens zijn opgestegen, richting de Canarische Eilanden. We zien ook een vlucht van London (LHR) naar Madrid.
Meer zelfs, op de website van de luchthaven uitbater Aena is duidelijk te lezen (afbeelding onderaan): Desde el 22 de diciembre se suspenden los vuelos de entrada procedente del Reino Unido, salvo para ciudadanos nacionales o residentes en España. Vrij vertaald: Vanaf 22 december worden alle binnenkomende vluchten uit het Verenigd Koninkrijk opgeschort, behalve voor onderdanen of ingezetenen van Spanje.
Moeten we er dan van uitgaan dat op al deze vluchten enkel Spaanstalige mensen zitten? Of is er een regeltje dat de Engelstalige passagiers via een achterdeurtje laat opstappen?
Of misschien zijn het allemaal cargovluchten, of repatriëringsvluchten? Of misschien hebben al deze passagiers een negatieve coronatest bij zich?
Dat kunnen we niet uitmaken uit de informatie waarover wij momenteel beschikken.
