vrijdag, mei 17, 2024
HomeBlogNieuwsWONINGLAST IS FLINK TOEGENOMEN
spot_img

WONINGLAST IS FLINK TOEGENOMEN

De woninglast is flink toegenomen, zo blijkt dat bijna 40% van de Canarische gezinnen het als een zware last beschouwt om een woning te onderhouden en om het levensvatbaar te houden. In de voorbije 12 jaar is ook het percentage huisgezinnen op de eilanden toegenomen die vinden dat de woning in de zomer of winter niet de juiste temperatuur heeft.

Dat cijfer overtreft het nationale gemiddelde en daardoor behoort de Canarische archipel tot de gemeenschappen die dergelijke significante cijfers vertegenwoordigen, zoals Murcia, Ceuta of Catalonië.

Redenen

Volgens gegevens van het Nationaal Instituut voor Statistiek (INE) van 2023 over de last van de huisvestingskosten, zoals hypotheek of huur, verwarming of elektriciteit, beschouwt 38,3% van de huishoudens op de Eilanden dit als een zware last, terwijl het gemiddelde in Spanje 36,2% is. Toch beschouwt 55,2% het als een redelijke last – het nationaal gemiddelde is 58% –, terwijl voor 5,8% het geen enkele last vormt. Reden waarom de woninglast is flink toegenomen.

Gezinnen met de laagste inkomens

Deze gegevens zijn onderdeel van de Encuesta de Condiciones de Vida (ECV) – een enquête naar Levensomstandigheden – over de woonsituatie en energie-efficiëntie. De ECV is een jaarlijkse statistische operatie gericht op huishoudens die wordt uitgevoerd in alle landen van de Europese Unie, waarbij de verzamelingsperiode van februari tot mei van het voorgaande jaar liep. Over het algemeen vond 36,2% van de huishoudens de totale woninguitgaven een zware last. Dit percentage was 48,5% bij gezinnen met de laagste inkomens. Deze percentages waren lager dan die van de enquête van 2012.

Mild klimaat

De enquête onthult ook andere gegevens, zoals de tevredenheid van huishoudens over de woning met betrekking tot de grootte, prijs of buurt. Ook over het handhaven van de juiste temperatuur thuis in de koude of zomermaanden worden er gegevens gepubliceerd. Wat betreft de tevredenheid over de grootte, prijs of de buurt waarin het huis zich bevindt, is Canarias de tweede gemeenschap met de meeste ontevreden huishoudens met 5,5%, terwijl het gemiddelde in Spanje 4,4% ontevredenheid is. Melilla is de autonome gemeenschap in Spanje die hierin vooroploopt. De tevredenheids is optimistischer, met 66,2% en positioneert zich boven het Spaanse gemiddelde van 63,8%.

Winter te koud, zomer te warm

Anderzijds hebben Canarische huishoudens geen geschikte temperatuur in hun woning in de winter of in de zomer. Volgens gegevens van het INE gaf 27,5% van de huishoudens aan dat ze tijdens de koude maanden geen voldoende warme temperatuur konden handhaven terwijl 33,6% aangaf dat er niet voldoende kan gekoeld worden tijdens de zomerperiode. In het geval van de Canarische Eilanden geeft 24,5% van de huishoudens aan geen geschikte temperatuur te hebben in de koude maanden, terwijl 24,8% dit niet heeft in de zomer, cijfers die onder het nationale gemiddelde liggen.

Elektriciteit

De vraag naar elektrische energie op de Canarische Eilanden is in april met 4,7% gestegen door de hoge temperaturen. De gecombineerde cyclus was in april de belangrijkste leverancier van elektriciteit op de Canarische Eilanden, goed voor 46,2% van het totaal. De hernieuwbare en emissievrije technologieën bereikten een aandeel van 18,3%, waarvan de wind voor 13,5% bijdroeg. De woninglast is flink toegenomen door deze belangrijke energiefactor.

Het bedrijf dat het elektrische systeem beheert, geeft aan dat de vraag in absolute termen 716.020 megawattuur (Mwh) bedroeg, wat een stijging van 5,9% is in vergelijking met april 2023. In de eerste vier maanden van 2024 wordt de vraag op de Canarische eilanden geschat op 2.872.468 MWh, een stijging van 4,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2023, aldus de notitie van het beheerbedrijf Redeia.

Wat de elektriciteitsproductie betreft, was de gecombineerde cyclus in april de belangrijkste leverancier van elektriciteit in de Canarische Eilanden, met 46,2% van het totaal, 

Pixabay © Photography

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

  1. Wanneer gaan die inwoners van de Canarische eilanden wel eens content zijn. Het begint mijn … uit te hangen.
    Waarom wil iedereen dan in Tenerife zijn?
    Denken ze dat er in de andere lidstaten geen mizerie is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img