maandag, juli 15, 2024
HomeBlogNieuwsWONINGHUUR DUWT MIDDENKLASSE IN ARMOEDE
SEB LEESON LEGAL GROUP

WONINGHUUR DUWT MIDDENKLASSE IN ARMOEDE

Woninghuur duwt middenklasse in armoede, dat schreven we eerder al in ons artikel WONINGLAST IS FLINK TOEGENOMEN. De hoge huurprijzen duwen de eens zo gegoede burgers uit de middenklasse op de Canarische Eilanden naar een niveau dat ze nooit eerder hebben meegemaakt, naar een situatie waar woorden als behoeftig, schaarste en nood gemeengoed zijn geworden.

Daarom vraagt Cáritas aan de overheid om de ruim 200.000 leegstaande woningen op de Canarische Eilanden beschikbaar te stellen om gezinnen met kinderen uit de armoedebunker te helpen. Deze gezinnen zitten in een situatie waaruit moeilijk te ontsnappen is, deels door een lakse houding van de overheid.

Één op vijf gezinnen

De woningcrisis is een van de meest dringende kwesties op de Canarische archipel, vooral omdat de impact ervan een oorzakelijk verband houdt met tal van problemen die verder gaan dan het grondwettelijke recht op een waardige woning. Dat stond te lezen in het jaarverslag van Cáritas Diocesana de Canarias. De Canarisch regering verzuimt reeds twintig jaar om betaalbare huisvesting aan te bieden waardoor er een noodsituatie is ontstaan die de armoede op alle eilanden verergert. Het rapport wijst op de extreem hoge prijzen van woningen en de enorme barrières die zijn opgeworpen door de commercialisering van woningen. Woninghuur duwt middenklasse in armoede.

De stijging van de prijzen heeft danig hoge niveaus bereikt dat huisvesting en de bijbehorende lasten en kosten (elektriciteit, water, belastingen, enz.) op vandaag 32,5% van de uitgaven van huishoudens vertegenwoordigt. Minder dan twee decennia geleden, in 2006, was dit nog 25%. Bij de laagste inkomens – dat is één op vijf gezinnen – is dat aandeel veel groter en bereiken de kosten van huisvesting en bijbehorende kosten 42% van hun budget.

Toerisme brengt geen soelaas

De stijging van de prijzen, het gebrek aan toegang tot woningen voor kwetsbare gezinnen en het tekort aan sociale huisvesting zijn enkele van de oorzaken die veel gezinnen dwingen om excessieve kosten te dragen, minder middelen beschikbaar te hebben voor andere behoeften en overbevolkt te wonen in precaire of zelfs ondermaatse woningen.

Volgens het rapport van Caritas hebben de verantwoordelijke overheden de problemen niet opgelost, maar juist verergerd. Minder werkloosheid, 16,5 miljoen toeristen in 2023 en 20 miljard aan inkomsten en de groei van het regionale BNP met 3,8%, hebben armoede en uitsluiting niet doen dalen.

Kwetsbare kinderen

Wonen is een van de kernproblemen van armoede op de archipel. Het rapport van de NGO toont aan hoe de kosten van levensonderhoud met 3,8% zijn gestegen en de voedselprijzen met 9,8 procent is toegenomen. Samen met het feit dat op de eilanden nog steeds de laagste lonen van Spanje worden uitbetaald, laat zien dat economische verbeteringen de meest kwetsbaren niet bereiken.
Deze groep is het afgelopen jaar met 11% gegroeid.

Deze situatie heeft negatieve gevolgen voor kinderen, die veel kwetsbaarder zijn voor ontberingen. Dit heeft invloed op de fysieke en mentale gezondheid, het onderwijs van kinderen, maar ook op de toegang tot vrije tijd en recreatieve activiteiten en de relaties binnen het gezin. Een op vijf gezinnen met kinderen bestaat uit één volwassene, meestal een vrouw.

Sociale organisaties dringen aan op de noodzaak om de publieke beleidsmaatregelen uit te breiden en te verbeteren om armoede uit Canarias te bannen en een echt transformatiebeleid te bevorderen. Armoede onzichtbaar maken kan echt niet de oplossing zijn.

Guy Devos © Photography

 TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

EINDE SEIZOEN

LENTE OP HET EILAND

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

KINDEREN ACHTERIN

PODCAST MACARONESIË

TENERIFE EN HET CARNAVAL

SEB LEESON LEGAL GROUP