zondag, januari 29, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsWONINGEN TE KORT IN HET ZUIDEN

WONINGEN TE KORT IN HET ZUIDEN

Drie burgemeesters uit het zuiden van Tenerife, van verschillende politieke kleur, vragen om de bouw van volkshuisvesting te versnellen, nadat er meer dan tien jaar geen sociale woningen in de regio zijn gebouwd. De regering van de Canarische Eilanden voorziet in het bouwen van nieuwe wooneenheden en in de aankoop van meer dan duizend beschermde huizen op Tenerife, waarvan 285 in de zuidelijke regio.
De burgervaders uiten hun bezorgdheid over de stijgende huurprijzen in het gebied, die te wijten zijn aan het tekort van sociale woningen en de hoge exuberante prijzen van de vakantieverhuur.

De omstandigheden en de feiten kunnen niet worden ontkend. Het is onmogelijk dat iemand met een salaris van 1.000 euro een huurprijs van 600 euro kan betalen. Daarmee zitten José Julián Mena (PSOE), burgemeester van Arona, José Domingo Regalado (CC), zijn collega van Granadilla de Abona, en de burgervader van Santiago del Teide, Emilio Navarro (PP) op één lijn. De drie burgemeesters nemen hetzelfde standpunt in, alhoewel ze er verschillen politieke standpunten op na houden en lid zijn van drie verschillende partijen.

Dringend!

Er zijn al decennia geen betaalbare huurwoningen meer gebouwd, terwijl de vakantiehuur in toeristische gebieden piekt en waarbij de prijzen de pan uit swingen. Daarom moeten de geboren en getogen Tinerfeños uitwijken naar hoger gelegen delen op het eiland of naar locaties waar toeristen niet in groten getale aanwezig zijn.
Daarom is de vraag naar gesubsidieerde woningen een dringende zaak. De situatie wordt nog verergerd door de aanzienlijke bevolkingsgroei. In Granadilla is dat gemiddeld 1.000 inwoners per jaar, waardoor de gemeente momenteel met 60.000 inwoners de op drie na dichtstbevolkte gemeente van Tenerife is geworden.

Onbekwame overheid

Sinds 2011 is er in Granadilla geen enkele sociale woning gebouwd, ondanks het feit dat er in 2020 in San Isidro twee percelen zijn afgestaan met een totale oppervlakte van 3.300 vierkante meter om sociale bouwprojecten op te trekken. Het algemene ontwikkelingsplan voorziet in 874 woningen.

De burgemeester van Santiago del Teide wijt de huidige situatie aan het gebrek aan de onbekwaamheid van de regionale overheid. Veel gemeenten hebben grond ter beschikking gesteld aan de Canarische overheid om te voorzien in sociale huisvesting, In Santiago del Teide wees erop dat de geplande sociale woningbouw in het eerste kwartaal van 2022 beginnen. Acht maanden later is de aanbesteding nog niet eens uitgeschreven.

Fataal gevolg?

De afgelopen dagen hebben bouwondernemers, hoteliers en werknemers gewaarschuwd voor een mogelijke ineenstorting van de toeristische sector als gevolg van de exorbitante huurprijzen, waardoor werknemers geen accommodatie kunnen vinden tegen een prijs die in verhouding is met hun salaris. Een situatie die volgens hen te wijten is aan het gebrek aan de volkshuisvesting, de vermindering van het aanbod van woningen door de aankopen van aasgierfondsen en de opkomst van vakantiewoningen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VAN KUST TOT KUST

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES