donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogNieuwsWONDERLIJKE OPMERKZAAMHEID BIJ DOLFIJNEN
spot_img

WONDERLIJKE OPMERKZAAMHEID BIJ DOLFIJNEN

Dat dolfijnen bijzondere dieren zijn kan niet worden ontkend. Aan deze zeezoogdieren worden veelal de meest opmerkelijke eigenschappen toegewezen. Quotes als deze vinden we terug in alle lectuur waarin dolfijnen de hoofdrol spelen: ’s werelds slimste dieren na de mens, boodschappers uit de oceanen, dolfijnenbewustzijn. Dit zijn ongetwijfeld dieren met een eigen taal en cultuur, die over een buitenaards vreemdsoortige intelligentie beschikken en een psychologisch emotionele band hebben met de mens. 

Dolfijnen onderscheiden voorwerpen die op een haar na van elkaar verschillen. Dolfijnen hebben een zeer nauwkeurig vermogen om onder water voorwerpen te onderscheiden met verschillen van 0,3 tot 0,1 millimeter, vergelijkbaar met de dikte van een haar. Dit staat in een studie die is uitgevoerd door biologen van Loro Parque Fundación in samenwerking met wetenschappers biologie van de Universiteit van Zuid-Denemarken.

Storend

Het echolocatievermogen van dolfijnen werd eerder al tot uitzonderlijk bestempeld, maar nu komt er menselijke activiteit bovenop dat hun echolocatievermogen kan beïnvloeden. De studie, die wordt gefinancierd door het US Office of Naval Research, tracht meer in detail te begrijpen hoe tuimelaars (Tursiops truncatus) echolocatie gebruiken in omstandigheden met weinig zichtbaarheid en hoe menselijke handelingen, zoals lawaai, deze techniek beïnvloeden.

Lawaaierige omgeving

Echolocatie is een vermogen van sommige dieren om zich in het donker te verplaatsen door geluidsgolven en echo’s uit te zenden die weerkaatsen tegen voorwerpen in hun omgeving. Op die manier creëren zij een beeld van hun omgeving en detecteren zij de gevaren rondom hen. Er zijn enorme bedreigingen voor deze dieren in het wild, zoals lawaai, en daarom is wetenschappelijk onderzoek van cruciaal belang om de doeltreffendheid van het behoud van zeezoogdieren te verbeteren, dixit het onderzoeksteam.

Menselijke activiteiten in de oceanen hebben ernstige gevolgen voor de natuurlijke sonar van de dolfijnen, aangezien het lawaai van schepen, veelvuldig seismisch onderzoek en militaire sonars hun signalen verstoren. Daardoor wordt het voor de dolfijnen moeilijk om te communiceren, te navigeren en naar voedsel te zoeken.

Technieken

Daarom opent de studie een nieuwe weg om te begrijpen hoe de mens deze dieren in hun natuurlijke omgeving beïnvloedt, en daardoor kunnen dan programma’s en maatregelen voor hun bescherming worden ontwikkeld.

De informatie over de geluiden die zij uitzenden en hoe zij deze natuurlijke sonar controleren, samen met hun lichaams- en hoofdbewegingen, zal helpen om de technieken te begrijpen die de dolfijnen gebruiken tijdens het navigeren en foerageren.

Fenomenaal onderscheidingsvermogen

Voor dit onderzoek werden de ogen afgeschermd zodat ze alleen echolocatie konden gebruiken om zich in de richting van een bepaald doel te begeven. In een eerste test moesten de dolfijnen zich op een specifieke bal richten en daarbij andere ballen die verschilden in kleur, samenstelling, grootte en dichtheid te negeren. In een tweede test werden zij getraind om zich op een cilinder van 6,4 millimeter te richten en andere gelijkaardige voorwerpen, die nauwelijks van deze verschilden, te ignoreren.

De dolfijnen wisten wonderwel, zonder aarzelingen, de aangeduide voorwerpen zonder problemen aan te duiden. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img