maandag, juli 15, 2024
HomeBlogDaguitstappenWONDERE WANDELINGEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

WONDERE WANDELINGEN

Stappen is gezond en goedkoop, daarenboven verplaats je jezelf op locaties waar geen ander verkeer mogelijk of toegelaten is en dat precies is de reden waarom de lucht puur en onbezoedeld.

Op een eiland als Tenerife is dit gegeven erg toepasselijk omdat het voldoet aan alle criteria die de gezondheid naar een hoger niveau tilt.
Van een eenvoudige zand- of strandweg tot de meer belastende bergwandelingen. Voor de recreatieve wandelaar tot de sportief getrainde stappers is er op het topografisch, zeer gevarieerd gevormde eiland, voor elk wat wils.

Ingrediënten

Op het strand, aan de waterlijn en op blote voeten voel je het zand tussen de tenen kruipen. De voetzolen worden gemasseerd en gezandstraald, wat medisch verantwoord is en door deskundigen wordt aanbevolen. De zandkorrels schuren je voetzolen schoon en zorgen als het ware voor een zalige voetmassage waardoor het bloed opnieuw beter gaat stromen in de onderste delen van de onderste ledematen terwijl gelijktijdig de dode huidcellen de voetzolen verlaten.

Daarbij komt nog het zoutige zeewater dat vol zit met helende ingrediënten. Denk maar aan de aanwezige sulfaten en chloriden, de algen en het plankton, de mineralen en de zouten. Al deze bestanddelen zijn elementen die ook in Thalassotherapie worden gebruikt. Op Tenerife wordt dit gratis aangeboden en steevast gebruikt door de lokale bevolking die op regelmatige tijdstippen een kalm zeewaterhoekje opzoekt om te gaan baden.

Deze kuurpartijen scheppen een bijzondere harmonie tussen lichaam en geest en zijn bovenal heilzaam bij spier- en gewrichtsklachten, bij hoge bloeddruk, bij huidklachten, luchtwegenaandoeningen, vermoeidheid, slapeloosheid en stress.
Op deze manier hou je de dokter even op afstand te en gebruik je de natuurlijke bronnen te gebruiken om te herbronnen.

Senderos

Wandelen kun je ook even van de waterkant weg en daarmee bedoel ik niet de verplaatsingen, voor de dames, van shop naar winkel, en voor de heren van bar naar café. Daarmee bedoel ik de stofferige en zanderige paadjes die ontstaan zijn door het veelvuldig gebruik, en waar je je verplaatst van punt a naar punt b zonder mechanische hulpmiddelen te gebruiken. De weggetjes die door de jaren zijn ontstaan door veelvuldig gebruik en die een verkorte afstand meten in vergelijking met de afstand dat het gemotoriseerd vervoer aflegt om dezelfde punten te verbinden.
Sluipwegen noem ik dat, weggetjes voor wandelaars die bewegen niet als topsport beleven.

Voor getrainde mensen bestaan er senderos. Dit zijn al dan niet aangelegde en bewegwijzerde bergpaden die het uiterste vergen van een mens. Ze liggen allemaal tussen de 500 en 3.715 meter hoog en worden gecatalogeerd als niet te onderschatten en zorgen bovendien voor een zware hart-longbelasting waarbij de spieren van de onderste ledematen het zwaar te verduren krijgen. Hoe hoger je gaat, hoe pittiger de tocht wordt.

Wandelroutes

Tenerife is een wandeleiland bij uitstek met 64 van deze wandelroutes die samen 439 kilometer lang zijn. Het aantal en de lengte duiden op de verscheidenheid en de diversiteit van de wandel-mogelijkheden. Dat nemen we echter met een korreltje zout want van de 64 senderos zijn er slechts 25 gehomologeerd. Vijfentwintig wandelroutes zijn op en top qua bewegwijzering, begaanbaarheid, veiligheid en onderhoud. Minder dan de helft van het totale aantal kan probleemloos bewandeld worden. De andere vallen onder de noemer ‘eigen verantwoordelijkheid’.

De meeste en ook de mooiste, maar ook de meest uitdagende wandelingen kun je maken in de regio rondom Puerto de la Cruz in het noorden, in het Tenogebergte in het westen, in het noordoostelijk gelegen Anagagebergte en helemaal boven, op en rond las Cañadas del Teide.

Jaarlijks stappen – in niet coronatijden – ongeveer 800.000 wandelaars een of andere sendero. Dat wandelen gezond is hoeft geen betoog, en het is bovendien ook nog goedkoop. Iedere wandelaar in Tenerife kan genieten van de ‘magische vier’; het klimaat, de natuur, het landschap en de zon. En dat krikt het wandeltoerisme helemaal op.

Goed voor de gezondheid

Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen, het helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor beweeg je soepeler.
Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten.
Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen en verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
Wandelen is goed tegen alzheimer, tegen depressies, tegen overgewicht en werkt de nachtrust in de hand.

Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling, is goed tegen darmverstopping en verkleint de kans op darm-, borst- en baarmoederkanker.

Wees steeds voorzichtig en neem geen onnodige risico’s, zorg voor goede wandelschoenen en voor wandelstokken. Neem voldoende water en voedsel mee en start iedere wandeltocht op tijd; in de vroege voormiddag is ten zeerste aan te bevelen. Zo kom je thuis vooraleer het donker wordt en kun je een drankje nuttigen in verfrissende omstandigheden.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

ONBEKEND TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

VERHITTE DERBY

ZIJN ER MUGGEN OP TENERIFE?

SEB LEESON LEGAL GROUP