vrijdag, april 19, 2024
spot_img

WINTERUUR

Op de laatste zondag van oktober moet miljoenen huisgezinnen in ruim zeventig landen in Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika de tijd aanpassen aan de winter en dit gebeurt niet voor het eerst. De wintertijd, die ook de standaardtijd is of de enige die vóór 1974 werd gebruikt, uitgezonderd in een aantal geschiedkundige periodes. Door de oliecrisis in 1973, werd een jaar later de zomertijd ingevoerd om minder elektriciteit te verbruiken.

Door de klok in het voorjaar één uur vooruit te zetten lijkt de zon vroeger op te komen en weer onder te gaan. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op het verbruik van stroom. Na de zomer kan de klok dan weer één uurtje achteruit worden gezet en komt de zon weer een uurtje later op en en duurt de dag een uurtje langer.

Onenigheid

Deze kunstmatige tijdsaanpassing zorgde voor kritiek. Veel mensen vinden dat het verwarrend is om twee keer per jaar de klok te verzetten. Anderen vinden dat de wintertijd een negatieve invloed heeft op de slaapkwaliteit. In 2018 heeft de Europese Unie een referendum gehouden over de afschaffing van de wintertijd. Een meerderheid van de stemmers was voor afschaffing, maar de EU-landen konden geen overeenstemming bereiken over een nieuwe regeling en dus blijft het zoals het is.

Voor de ene moet de wintertijd blijven, zoals het altijd is geweest, voor anderen is de zomertijd de juiste tijdmaat. Op dit moment is het nog niet duidelijk of de wintertijd in de toekomst zal worden afgeschaft. In elk geval krijgt het systeem meer en meer tegenstanders. 

Verklaring

In Europa begint de wintertijd om 02:00 uur (UTC+1), wat gelijk is aan 03:00 uur CET (Central European Time). De klok wordt dus een uur achteruitgezet. Op de Canarische Eilanden en dus ook op Tenerife, die in de Greenwich Mean Time-zone (GMT) liggen, moet de tijd van UTC-0 (Coordinated Universal Time) CET worden gevolgd en daarom wordt de klok één uur achteruitgezet om 02.00 uur en in een groot deel van West-Europa om 03.00 uur (UTC+1), wat gelijk is aan 03.00 uur CET. De klok wordt dus een uur teruggedraaid.

Stoornissen

Gebrek aan motivatie of slapeloosheid zijn twee van de belangrijkste gevolgen van de tijdsverandering. Om zich beter te wapenen tegen deze kunstmatige ingreep kunnen vaste eet- en rusttijden helpen om een gevoel van vermoeidheid te voorkomen, terwijl een regelmatig ritme van slapen en opstaan de aanpassing aan het nieuwe tijdschema vergemakkelijkt. Het Colegio Oficial de Psicología de Santa Cruz de Tenerife (COPSC) wijst erop dat het gebrek aan controle over de biologische klok in sommige gevallen kan leiden tot een slecht humeur, prikkelbaarheid of angst.

De tijdsverandering zorgt er niet alleen voor dat mensen een uur langer kunnen slapen, het brengt het ook een gebrek aan controle over de biologische klok met zich mee. Dat kan leiden tot psychologische effecten zoals een gedaalde stemming, gebrek aan enthousiasme, slaperigheid, slapeloosheid, angst of prikkelbaarheid. Deze symptomen kunnen per geval verschillen.

Zonlicht is een booster

De gerenommeerde psychologe Azucena Duque legt uit dat de vermindering van het aantal uren daglicht waaraan we worden blootgesteld kan leiden tot onevenwichtigheden en veranderingen van de hartslag, evenals een vermindering van serotonine, een chemische stof in ons organisme die verband houdt met de stemming. De psychologe zegt dat niet alle mensen op dezelfde manier beïnvloed worden door veranderingen in hun omgeving. Sommige mensen voelen deze veranderingen heel sterk, zowel psychologisch als fysiologisch, terwijl anderen ze niet, of in mindere mate voelen.

Veel mensen zullen dit graag horen, maar zullen gelijktijdig verzuchten. Het is ook belangrijk om jezelf zoveel mogelijk bloot te stellen aan zonlicht, een evenwichtig dieet te volgen en lichamelijk actief te zijn. Dit geeft het menselijke lichaam een boost om zich te verzetten aan de tijdsverandering en zich tevens aan te passen aan de wintertijd. 

Tip om nooit meer te vergeten in welke richting de klok moet gezet worden:
in het voorjaar één uur vooruit, in het najaar één uur achteruit.

Afbeelding © Wikipedia


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

- Reclame -spot_img

WEETJES

ANDERE GEWOONTES

SPAANS LEREN

WEBCAM PLAYA SAN TELMO

spot_img