vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsWINTER OP TENERIFE
spot_img

WINTER OP TENERIFE

Wie op Tenerife is voelt dat ook koning winter aanwezig is.
Frisse (14 °C) tot koude (-4,5 °C) nachten, temperaturen die overdag (in de kuststreken) amper 20 °C halen, een sneeuwgrens die de voorbije dagen daalde tot op een hoogte van 1.600 meter, instabiliteit, wolken en her en der neerslag, ook in het zuiden. 


De oorzaak van dit meteorologisch dipje is een DANA, een Depresión Aislada en Niveles Altos. Dit is zeer koude lucht – een koudeput in het jargon – die zich vanaf het koude noorden in zuidelijke richting begeeft en botst met subtropische warme lucht nabij het aardoppervlak. 
In het Spaans spreekt men ook van het fenomeen gota fría, letterlijk vertaald als ‘koude druppel’. Dit is het binnendringen van een koude luchtmassa in de kern van de atmosfeer die in contact komt met warmere lucht nabij de grond die instabiliteit in het weerpatroon genereert, wat resulteert in de vorming van wolken, die kunnen uitgroeien tot donkere onweerswolken, waaruit zware buien kunnen vallen.

Moeilijk te voorzien

Daarvoor zijn twee elementen verantwoordelijk: een dynamische (in verband met het verschijnsel) en een thermodynamische (door het temperatuurverschil). Op het noordelijk halfrond verplaatsen weerpatronen zich steeds van west naar oost, maar soms ontstaan er golvingen die vorm geven aan een koude luchtmassa die wordt geïsoleerd door grillige bewegingen in de luchtmassa’s. Waar deze DANA’s worden gevormd en hoever ze worden gedreven is uitermate moeilijk te voorzien.

Het weerdipje zorgt voor een winters landschap op Las Cañadas en op de Teide, gelukkig zijn de toegangswegen naar boven, na het sneeuwruimen van de rijwegen, snel terug open gegaan en kunnen bezoekers zich vergapen aan een hagelwit landschap. De vorst zal naar alle verwachtingen nog enkele dagen aanhouden. De lage temperaturen op de hoogste toppen van Tenerife blijven onder het vriepunt. Voor Izaña wordt een minimumtemperatuur verwacht van -5 °C.

Regen en buien

Zoals verwacht viel de neerslag op de hoogste delen van Tenerife in de vorm van sneeuw en moesten de toegangswegen via de TF-21 (de beklimming vanuit La Orotava) en de TF-24 (vanuit La Esperanza) even worden afgesloten door sneeuw en ijzelvorming. Aangezien de toegang vanuit het zuiden (via Vilaflor en Chio) vrij was winterperikelen, maakten veel mensen gebruik van deze invalswegen om de tocht naar boven te maken. 

De neerslag viel op sommige plaatsen met bakken uit de lucht. In Santa Cruz waren dat een paar buien die even kort als hevig waren, en over het Anaga-gebergte viel er een indrukwekkende 12,6 liter per vierkante meter hemelwater uit de lucht, gevolgd door 5,6 l/m2 in San Juan de La Rambla en 3,8 l/m2 in Santa Cruz en La Laguna. Ook in de zuidelijke kustgebieden vielen er een paar regendruppels.

Vooruitzichten

De temperaturen blijven nog een paar dagen hangen of kunnen nog ietsje dalen. Neerslag in de vorm van buien is voorzien in het tweede deel van de week, vooral in het noorden en het noordoosten van het eiland, terwijl het zuiden blijft genieten van zonnige momenten met temperaturen tot 20 °C overdag en 15 °C ’s nachts. Dit zijn temperaturen die zijn gemeten in de schaduw.
Uiteraard geeft de thermische straling van de zon hogere temperaturen, en daarom smeer je best het lichaam met een zonnecrème met een hoge factor. Ja, ook in de winter is de uv-straling op Tenerife en op de Canarische archipel gevaarlijk voor de huid.

De temperaturen hierboven aangegeven zijn normale waarden voor deze tijd van het jaar. Dat vinden we terug in de langjarige gemiddelden. Het weer is dus niet te fris of te koud, en is vooral niet uitzonderlijk voor deze winterperiode tot nog toe. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

TENERIFE VOOR KINDEREN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

GLIJDEN OP PLANKEN

spot_img