zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatWINDVELD OP TENERIFE
spot_img

WINDVELD OP TENERIFE

Windveld op Tenerife is een constante, of toch bijna. Passaatwinden zijn het resultaat van atmosferische dynamiek en waaien op het noordelijk halfrond steeds vanaf het noordoosten. In ons artikel WIND EN WOLKEN hebben we reeds een en ander uitgelegd, nu gaan we er dieper op in.

Passaatwind is een overheersende oostelijke wind die voornamelijk voorkomt in subtropische gebieden, waar de Canarische Eilanden zijn gelegen en waartoe Tenerife behoort. De vorming van passaatwinden is het gevolg van complexe atmosferische patronen die ontstaan door verschillen in temperatuur tussen de tropen en de hogere breedtegraden.

Meteorologische uitleg

Hoe een windveld op Tenerife ontstaat leggen wij hier uit. De opwarming van de tropische gebieden door de zon veroorzaakt een luchtstijging boven de evenaar. Dit leidt tot het ontstaan van een lagedrukgebied in de tropen. Omdat de lucht opstijgt, koelt het af en condenseert het tot wolken.

Terwijl de lucht stijgt in de tropen, moet er elders in de atmosfeer lucht dalen om het evenwicht te bewaren. Dit gebeurt op ongeveer 30 graden (Tenerife ligt op 28° noorderbreedte) ten noorden en zuiden van de evenaar, waar de lucht daalt en daardoor een hogedrukgebied wordt gevormd. De lucht die neerdaalt, verwarmt en droogt op. Deze droge lucht gaat terug richting de evenaar op hogere hoogten, waardoor een constante luchtstroom ontstaat.

Op het noordelijk halfrond draaien de passaatwinden naar het noordoosten en op het zuidelijk halfrond naar het zuidoosten. Deze winden zijn betrouwbaar en consistent, waardoor ze de naam ‘passaatwinden’ hebben gekregen. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de algemene atmosferische circulatie die de wereldwijde weerspatronen beïnvloedt.

Eenvoudig uitgelegd

Omdat de zon harder schijnt en een grotere impact heeft – door een meer verticale stand van de zon – naarmate we ons dichter bij de evenaar bevinden, wordt de aarde ook meer opgewarmd door de thermische straling van de zon. Met andere woorden, hoe dichter bij de evenaar, hoe warmer en hoe vochtiger het aardoppervlak wordt.

Oceaan en land stralen deze warmte uit en warmen de bovenliggende luchtlagen op. Door deze opwarming zet de lucht uit en verliest deze luchtmassa dichtheid of densiteit waardoor ze lichter worden en opstijgen. De lucht kan opstijgen tot aan de overgang tussen de troposfeer en de stratosfeer, de tropopauze genoemd – tussen 18 km hoogte boven de evenaar en 7 km boven de polen. Terwijl de warme lucht stijgt wordt er minder warme lucht aangezogen naar deze locatie die op haar beurt wordt opgewarmd. Dit is een beetje te vergelijken met het ontstaan van een zeebries.

Coriolis-effect

De opgewarmde lucht nabij de evenaar stroomt daarna naar de subtropische gorgel – naar een breedtegraad van 30º – ongeacht het halfrond waarin het zich bevindt. Tegen de tijd dat het dit punt bereikt, is de meeste lucht voldoende afgekoeld om naar het oppervlakteniveau te dalen, waardoor er een gesloten circuit ontstaat die Hadleycel wordt genoemd.

Het Coriolis-effect – is het effect dat de draaiing van de aarde heeft op lucht en water – zorgt ervoor dat deze luchtverplaatsingen niet verticaal maar schuin waaien, op het noordelijk halfrond vanaf noordoost naar zuidwest. De gemiddelde snelheid van de passaatwind is 20 km/uur.

Afkoelend briesje

Een constant windveld op Tenerife betekent dit dat er altijd een verkoelend briesje is dat vanuit het noordoosten waait. Het is alsof de natuur een constante ventilator heeft aangezet om het eiland te verwennen met aangename temperaturen en een frisse zeebries. Terwijl je in de zon ligt, geniet je steeds van een betrouwbare metgezel, de passaatwind, die de subtropische sfeer van het eiland omhelst.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img