maandag, juli 15, 2024
HomeBlogNieuwsWINDMOLENPARKEN BEDREIGEN TRADITIONELE VISVANGST
SEB LEESON LEGAL GROUP

WINDMOLENPARKEN BEDREIGEN TRADITIONELE VISVANGST

Windparken op zee, ook wel offshore windparken genoemd, zijn installaties van windturbines die zich op zee bevinden. Meestal worden ze op een bepaalde afstand van de kust geplaatst maar rond Tenerife is de oceaan diep en zijn er slechts enkele locaties dichtbij de kust waar de molenwiekende turbines kunnen worden neergepoot. Deze locaties zijn toevallig ook de minder diepe plaatsen waar de lokale visserij zijn brood verdient door te vissen op traditionele manier.

Eerder hebben wij aan de boom geschud omdat het inkomen van een paar honderd vissersfamilies dreigt te verdwijnen. Ruim tweehonderd vissersboten zullen de ondiepe visrijke wateren niet meer kunnen bevissen als de twee windmolenparken worden gerealiseerd. Het eerste maritieme beheerplan van Spanje voorziet in twee windmolenparken die de kustlijn van Arico tot Güímar en van Granadilla zullen bezetten.

POEM

Sinds februari 2023 heeft Spanje voor het eerst een plan voor het beheer van het gebruik van de zee, bekend als het Plan de Ordenación de los usos en El Mar (POEM). Dit document is vergelijkbaar met het Plan General de Ordenación (PGO) van de gemeenten, maar het heeft betrekking op het hele land en is goedgekeurd door het Ministerie voor Ecologische Transitie.

Het POEM definieert bijvoorbeeld welke gebieden gebruikt zullen worden voor de installatie van offshore windenergie. Dit is dik tegen de zin van de Cofradía de Pescadores – de vissergilde – van San Miguel de Tajao en Candelaria, alsook van de provinciale federatie van Santa Cruz de Tenerife.

Vissersgilden

De presidenten Francisco Díaz (Tajao) en Víctor Juan Díaz (Candelaria) nemen het voortouw in de strijd tegen de windmolenparken op zee. De projecten die in deze gebieden zijn gepland, zullen volgens hen gevolgen hebben voor zo’n 200 vissersboten langs de hele zuidkust van Tenerife.

In het plan worden er twee zones gedefinieerd voor windenergie op Tenerife. Een zone moet er komen voor de kustlijn van de gemeenten Arico, Fasnia en Güímar, een tweede zone voor de kust van Granadilla de Abona waarbij ook nog de havenprojecten moeten worden toegevoegd. 

Werkbezoek

Een paar weken geleden bracht een werkgroep een bezoek aan soortelijke maritieme windmolenparken in Portugal en in Spanje. De groep bestond onder meer uit de voorzitters van de bedreigde zones, experts van de Universiteit van La Laguna (ULL) en Katiuska González, voorzitter van Grupo de Acción Costera, een vereniging zonder winstoogmerk die samenwerkt met de eilandregering van Tenerife.

Francisco Díaz verklaarde na het werkbezoek dat er in de bezochte gebieden amper vis aanwezig is en dat de vissersvloot geld krijgt om niet te vissen terwijl de windturbines ruim twintig kilometer uit de kust staan. 
Het probleem op Tenerife is dat het continentaal plat (land onder water op een beperkte diepte, red.) erg kort is en dat de windmolens daardoor op minder dan twee kilometer van de kustlijn komen te staan.

Gevolgen zijn hevig

We mogen niet vergeten dat elke windmolen op zich een elektriciteitscentrale is van wel 260 meter hoog en waar niemand in de buurt mag komen. Het blijft bovendien ook gevaarlijk navigeren met de passaatwinden die in de buurt heel consistent zijn. Anderzijds worden de paaigronden van de engelhaai en de zeegrassen (Cymodocea nodosa) beschadigd, zoals dit ook gebeurde door de aanleg van de haven van Granadilla. Als de biodiversiteit moeten vernietigd worden om schone energie op te wekken, hebben we een probleem, dixit Francisco Díaz.

Volgens de berekeningen van de Kustactiegroep zouden er 11 tot 12 windmolens worden gebouwd in de zone Arico, Fasnia en Güímar en 3 tot 5 in Granadilla de Abona. Dit zal gevolgen hebben voor de visserij en de biodiversiteit aantasten in een ruime maritieme omgeving. De opposerende groeperingen zijn niet tegen hernieuwbare energie, maar dit is misdadig gedrag tegen mens en natuur. Bovendien worden de POEM-plannen goedgekeurd voor een periode van zes jaar. Dit is nog maar het begin, klinkt het in de wandelgangen.

Lees meer:  https://tenerifeconnect.be/neen-tegen-windmolens-op-zee/   
                  https://tenerifeconnect.be/protest-tegen-offshore-windmolenpark/

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

WIJ ZIJN DE PINEUT

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

BONT OM DE ARM…

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

DE OCEAAN EN TENERIFE

FIETSEN OP TENERIFE

SEB LEESON LEGAL GROUP