maandag, juni 27, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsWIND EN REGEN – 20220306

WIND EN REGEN – 20220306

Op Tenerife en de overige eilanden van de westelijke Canarische provincie wordt er neerslag verwacht die intens kan zijn en kan vallen in de vorm van hevige buien. Daarenboven bereikt ons vanaf het noordwesten een windveld dat zich rond een depressie vormt doordat de isobaren dicht bij elkaar liggen en het windgradiënt groter wordt.

Het Spaanse Meteorologisch Weerinstituut AEMET heeft dan ook voor de Canarische Eilanden de alarmcode ‘geel’ uitgevaardigd voor regen en wind vanaf zaterdag 26 maart 2022. In principe zal deze situatie ook op zondag en het begin van volgende week aanhouden.

WAARNEMINGEN

De minimumtemperaturen dalen licht, terwijl de maximumtemperaturen eerder lichtjes zullen stijgen. Verwacht wordt dat de temperaturen in Santa Cruz zullen oplopen tot 23 graden Celsius. In het zuiden kunnen we daar een graadje bijdoen.
Doordat de wind zich rond een depressie zich in tegenwijzerzin verplaatst, worden de eilanden vanaf een westelijke richting aangevallen. Er worden windsnelheden verwacht van om en bij de 70 km/h met kans op rukwinden die plaatselijk fel kunnen uithalen op de westelijke eilanden, vooral op de toppen van La Palma, La Gomera en Tenerife. 
Op de afbeelding onderaan ziet men de isobaren – dit lijnen die punten van gelijke druk met elkaar verbinden – dicht bij elkaar liggen rond het lagedrukgebied. Hoe dichter de isobaren bij elkaar liggen, hoe groter de windsnelheid is.

COMPLEX

Het meteorologisch gegeven is door de vorm en de hoogte van Tenerife enorm complex. Zelfs bij noodweer in het noorden en wind in het westen kan het zuidoosten soms ongestoord verder zomeren. 
Twee gezegden houden deze weertoestand in ons geheugen levendig. De windspreuk ‘Oost bloost, West niet best’ en de weerspreuk ‘Een depressie rond de Azoren geeft ons wind om de oren’.

Wat de waarnemingen betreft zal het over het westelijke deel van Tenerife waaien en over het noorden regenen, plaatselijk erg veel. We gaan er telkens van uit dat elke locatie op Tenerife onderhevig is aan wisselende weersomstandigheden. Met andere woorden: op een kleine afstand van een regenbui kan de zon ongenadig hard blijven schijnen. Ander voorbeeld: terwijl het hard waait over de westkust is er over de diagonale lijn die de oostkust moet voorstellen, nauwelijks wind.

De krachtige wind uit het zuidwesten kan op hoger gelegen locaties stormachtig zijn. De rukwinden die ontstaan kunnen gevaarlijk uithalen. Leg alles wat kan wegwaaien vast en ga niet wandelen in barranco’s en op hoger gelegen delen op Tenerife. Op plaatsen waar het hard waait wordt aangeraden om niet te gaan zwemmen in de oceaan.

Afbeeldingen © Meteoblue en Ventusky

TERUG NAAR MAINPAGE

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

HET VOLMAAKTE LEVEN

DE TIJD VAN TOEN

CARRERA POR LA VIDA

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES