donderdag, april 18, 2024
HomeBlogNieuwsWILDGROEI CAMPERS EN MOBILHOMES
spot_img

WILDGROEI CAMPERS EN MOBILHOMES

Wildgroei campers en mobilhomes in het zuiden van Tenerife is het resultaat van de stijgende trend van vakantiebesteding die gedurende de paasweek – La Semana Santa – die zeer duidelijk opgang kent. In dit paradijs voor vakantiegangers, tekent zich een onverwachte trend af: een snelle groei van het campertoerisme. Deze ontwikkeling, ooit begroet als een symbool van vrijheid en avontuur, neigt nu naar oververzadiging. Parkeerplaatsen en pittoreske locaties raken overbevolkt, waardoor de balans tussen toerisme en natuurbehoud onder druk staat.

Dit artikel werpt licht op deze kwestie, onderzoekt de gevolgen voor het eiland en de gemeenschap, en vraagt zich af wanneer trop, te veel wordt. We graven dieper in de campercultuur op Tenerife, daar waar grenzen tussen vrijheid en overlast vervagen. Dit artikel is een logisch gevolg van TENERIFE, TOPLOCATIE BIJ CAMPERS.

Geen voorzieningen

Ze bezetten in sommige gevallen beschermde natuurgebieden, ongeschikte parkeerplaatsen voor hun omvang en bovendien ontbreekt het in veel steden op het eiland aan voldoende specifieke openbare of privéterreinen. De wildgroei campers en mobilhomes in het zuiden van Tenerife heeft ertoe geleid dat Arona een verordening heeft opgesteld om ze te reguleren.

Gedurende de Paasweek – waarop het hele eiland in beweging is – is de opmars niet meer te stoppen. De aanwezigheid van huisjes op wielen is overweldigend. Het lijkt of iedereen deze manier van toerisme wil beleven en daardoor kan deze groei nefast kan zijn, vooral omdat ze in sommige gevallen beschermde natuurgebieden bezetten, op parkeerplaatsen staan die ongeschikt zijn voor hun grootte en omdat veel locaties niet beschikken over aangepaste parkeerruimte voor campers en mobilhomes.

Oplossingen

Gemeenten zoals Los Silos, met een aantrekkelijke kustlijn, met talrijke zwembaden en zeer alternatieve badzones die ideaal zijn voor campergebruikers, wachten op deze eilandverordening. Andere gemeenten wachten niet en nemen al actie. Dit is het geval in Granadilla de Abona, die heeft aangekondigd dat het de ‘camping’ die is ontstaan in de buurt van het strand van La Tejita en bovendien een beschermd gebied is, wordt ‘afgebroken’.

Andere gemeenten gaan verder, zoals in het geval van Arona, en zetten zich in om een gemeentelijke verordening aan te nemen om dit fenomeen te reguleren. Er komen staanplaatsen voor deze rondtrekkende mobielen, zoals in Puerto de la Cruz. In de vorige ambtstermijn werden er talrijke parkeerplaatsen voor deze voertuigen afgebakend op het voorplein van de kade, met douches, toiletten en andere diensten waarvoor de campergebruiker een (relatief) bescheiden dagprijs betaalt.

Diverse redenen

De regionale overheid schuift de hete soep door naar de gemeenten. En dit is waar de gemeenteraad van Arona op dit moment aan werkt, met als doel om zo snel mogelijk een lokale tekst goed te keuren, waarna de eilandregering – het Cabildo de Tenerife – deze richtlijnen kan veralgemenen voor alle gemeenten.

De wildgroei campers en mobilhomes doet zich vooral voor gedurende de paasperiode, de zomermaanden, de eindejaarsperiode en gedurende (verlengde) weekends. Daarenboven is er door een gebrek aan betaalbare huurwoningen een stijging van mensen die permanent in hun voertuig of bestelwagen wonen.

Dit is ook het geval op de Costa del Silencio (Las Galletas), waar 50 mensen een geïmproviseerd kamp met busjes en hutten hebben opgetrokken nadat zij manu militari uit het appartementsgebouw werden gezet. Zij verbleven er illegaal en het gebouw moet worden afgebroken om veiligheidsredenen.

Guy Devos © Photography

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAM EL SAUZAL

SUPERGEHEUGEN

spot_img