dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogGastronomieWIJN OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

WIJN OP TENERIFE

Wijn op Tenerife – In het schilderachtige landschap van La Matanza de Acentejo op de noordkust van Tenerife, daar waar de Atlantische Oceaan en de imposante Teide elkaar ontmoeten, bevindt zich een uniek stukje Belgische trots. Bodega Tabares4 is een wijndomein, opgericht door de gedreven wijnboer Anton Ector uit Rummen, Belgisch Limburg. Hij is een toonbeeld van hoe passie, vakmanschap en een rijke vulkanische bodem  samensmelten tot een onovertroffen verhaal over wijnbouw.

Anton Ector kocht in 2019 een bescheiden oppervlakte van 1,5 hectare aan wijngaarden op het natuurlijk plateau Los Nateros. In 2020 produceerde hij zijn eerste wijn La Vica. Vier jaar later is zijn domein uitgebreid tot een indrukwekkende 4,5 hectare. Deze groei zorgt niet enkel voor meer kwantiteit, maar vooral ook kwaliteit, met een uitbreiding en diversiteit aan gewassen.

Rijke bodem

De originele wijngaard van 1,25 ha werd aangelegd in 2004, op een hoogte van 700 meter, aan de westkant van de Reventon barranco, de natuurlijke barrière tussen het meer vochtige en mistige El Sauzal-gebied en de vochtige Victoria-Santa Ursula vallei. De grond is er uitzonderlijk rijk, dat verraad de de koperrode lavakleur aan de oppervlakte, met een vulkanische, zanderige klei diep in de ondergrond die veel hemelwater op een natuurlijke manier buffert. Tabares4 werd in 2020 geboren met de productie van zijn eerste wijn.

Bosbranden

Het perceel ligt slechts 100 meter onder het gebied waar de tamme kastanjebomen staan en waar ook de beroemde Papas Negras (papas arugadas) worden verbouwd. In de ondergrond zijn er slakkengangen (door lavastromen ontstaan) waardoor er overal natuurlijke watergrotten zijn ontstaan.
De grootste natuurbrand die Tenerife teisterde van 15 tot 25 augustus 2023 en waarbij 15.000 hectares natuurgebied werd verwoest in elf Tenerfiaanse gemeenten, bereikte op slechts een paar honderd meter het wijndomein van Anton Ector en zijn echtgenote Karina Birkenstock.

Meesterschap

De Listan Negro, het vlaggenschip van Bodega Tabares4, is een perfecte vertegenwoordiger van de unieke terroir van Tenerife. Deze autochtone druivensoort, gekenmerkt door zijn diepe kleur en complexe smaakprofiel, vindt in de vulkanische bodem en het gunstige klimaat van het eiland de ideale omstandigheden om te floreren. Ector’s meesterschap en innovatieve benadering van wijnmaken komen samen in zijn Listan Negro, waarin de essentie van Tenerife wordt gevangen in elke fles.

Visie

Maar Ector blijft niet bij traditionele methoden. Naast de traditionele druiventeelt, heeft Ector zijn agrarische horizon verbreed met de teelt van avocado’s, sinaasappelen, limoenen, citroenen en zelfs koffiebomen. Deze rijke variëteit aan gewassen is niet zomaar een teken van agrarische diversiteit, maar vormt een integraal onderdeel van Ector’s visie om unieke wijnen te produceren door toevoeging van aroma’s van zelfgekweekt fruit en vruchten.

Samenspel

De uitbreiding en diversificatie van Ector’s domein weerspiegelen niet alleen zijn persoonlijke groei als wijnboer, maar ook de potentie van Tenerife als een dynamische en veelzijdige wijnregio. De integratie van verschillende gewassen in het wijnproductieproces is een testament van Ector’s respect voor natuurlijke rijkdommen op Tenerife. Dit harmonieuze samenspel tussen mens en natuur staat centraal in de filosofie van Bodega Tabares4, waar duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan.
Bovendien kunnen Anton en Karina rekenen op de samenwerking met de bekende oenologen en wijnmakers Richard Gutierez de Salamanca-Perez en José Augusto Cabrera-Galva.

Innoveren

Bodega Tabares4 is meer dan een wijnboerderij. Het is een plaats waar traditie en moderniteit elkaar ontmoeten, waar de rijke vulkanische aarde van Tenerife wordt getransformeerd in vloeibare kunst. Anton Ector, met zijn Limburgse wortels diep verankerd in de vruchtbare grond van Tenerife, blijft de wereld verrassen met zijn creatieve benadering van wijnmaken. Zijn wijnen zijn niet enkel een genot voor de zintuigen, maar ook een ode aan het eiland. Zijn unieke terroir en de onbegrensde mogelijkheden zijn de ingrediënten die elke wijnbouwer doet dromen om te innoveren. Wijn op Tenerife wil daaraan bijdragen.

Belgische passie, Nederlandse hulp

Onder oenologen wordt er vaak gesproken over de ‘ziel’ van de wijn. Dit is de ongrijpbare essentie die een goede wijn onderscheidt van een geweldige wijn. Bij Bodega Tabares4 is die ziel niet alleen te vinden in de bodem of in de druiven, maar ook in de passie en het harde werk van Anton Ector en zijn team. Hun toewijding aan kwaliteit, innovatie en duurzaamheid maakt elke fles Tabares4 tot een uniek kunstwerk. De diepgewortelde traditie van wijnbouw krijgt in La Matanza een smaakverrijkende update, met een vleugje Belgische passie bovenop.
Anton en Karina worden in het bedrijf bijgestaan door de Nederlandse Laura Di Sipio. Zij is 28 jaar, komt uit Zeeland en neemt alle commerciële taken op zich die betrekking hebben op buitendienst & organisatie, evenementen, proeverijen en de Bed & Breakfast-activiteiten.

Originele naam

Het artikel ‘Wijn op Tenerife’ kwam tot stand na een ontmoeting met Anton Ector op een tentoonstelling in Santa Cruz waarbij ook de Consul voor de Canarische Eilanden en de Belgische Ambassador in Spanje (Madrid) aanwezig waren. De naam van het wijnhuis Tabares4 het adres waar druiven een godendrank worden. Goed gekozen en uiterst origineel. Zo vergeet je niet waar het wijndomein van Anton en Karina is gelegen.
Wie meer wil weten kan zich HIER verrijken.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

BORGEN BRENGEN ZORGEN

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

HARPOENEREN OP ZEE

TAXI

SEB LEESON LEGAL GROUP