Een wijntje sla je niet zomaar af, je kunt ervan genieten, je kunt er zelfs van wegsmelten. Effecten als gelukzaligheid en ontspanning zijn legio, vooral als wij op dat moment ook nog eens gaan achterover zitten, daarbij zorgend dat de drukte van de dag even terzijde wordt geschoven. Gewoon lekker genieten van een lekker glas wijn. Misschien komt deze wijn uit je eigen wijnkelder, uit je eigen opslagplaats voor deze fluwelen drank.
Als wijnkenner weet je dat het conserveren van wijn belangrijk is en als dusdanig doe je er alles aan om de wijn optimaal te stockeren en te bewaren. Daarbij zijn niet alleen temperatuur en licht belangrijk, ook de liggende houding en de luchtvochtigheid zijn bepalende factoren.
Deze beschrijving valt in het niets en druist in tegen alle regels als je weet dat in Porís de Abona (Arico) de eerste wijnopslagcontainer een aantal jaar geleden onder het water gleed om op deze manier de wijn beter te conserveren en om het rijpingsproces te bevorderen. Onze eerste spontane bemerking is ‘heiligschennis’, dat doe je toch niet met een godendrank als wijn!
Roberto Gonzalez Gil is beroepsduiker en liep al langer rond met plannen over een onderzeese waterkelder voor wijnen.
Op 18 meter diepte en 200 meter van de pier liet hij zijn eerste lading zakken. De logge module kan tot 5.000 flessen bevatten. De eerste plons bracht 2.500 flessen kopje onder in een 14 ton zware constructie, vier meter lang en drie meter breed.
Het voordeel van onderwaterbewaring is de stabiliteit van licht, temperatuur, vochtigheid, druk en zwaartekracht, aldus Roberto Gonzalez Gil die samen met Cristina Fumero van Bodegas Insulares Fumero deze realisatie tot stand heeft gebracht.
Vijftien maanden na de officiële tewaterlating is de eerste ‘onderwaterwijnkelder’ partieel gevuld en liggen er nog 3.500 flessen wijn op de bodem te rijpen. Eerder werd een lading naar boven gebracht voor expertise en diverse proeverijen. Volgens deskundigen voldoet deze marineopslag aan optimale omstandigheden die mede het verouderingsproces van deze wijnen bevordert.
Stabiliteit, lichtintensiteit, luchtvochtigheid, temperatuur, druk en een passende zwaartekracht zijn voedzamer onderwater dan bij de bewaring op het droge. Het rijpingsproces gaat ook sneller. Na een vol jaar hebben zij het bewijs in handen, het rijpingsproces onder water gaat tweemaal sneller, zowel voor de witte als voor de rode wijnen.
Bodegas Insulares Fumero gaat nu een stapje verder en biedt aan alle geïnteresseerde wijnbouwers een onderwaterruimte te huur aan. Iedereen die het wil kan zijn productiewijnen laten rijpen op de zeebodem tegen betaling. Hoeveel deze prijs is hebben wij echter niet kunnen achterhalen.
De werkwijze is eenvoudig. De lading wordt ‘s nachts vanaf een boot in het water gelaten. Het hele zootje hangt aan ballonnen – parachutes in het vakjargon – waaruit men de lucht langzaam laat ontsnappen. Duikers begeleiden het transport en zetten deze veilig op de voorziene plaats op de bodem. Dit transport wordt ‘s nachts uitgevoerd omdat de zeedeining dan op haar minst is.
Dit bewaringsproces is uniek voor de Canarische Eilanden. Binnenkort komt een zending aan vanaf La Palma en wordt er op Gran Canaria een overeenkomst met een wijnbouwbedrijf afgesloten. Dan pas kan de container helemaal gevuld worden. Desnoods wordt de opslagcapaciteit verruimd.