vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsWIJN, OLIJFOLIE EN PISTACHENOTEN
spot_img

WIJN, OLIJFOLIE EN PISTACHENOTEN

De coöperatieve vereniging Cumbres de Abona begon haar activiteiten in 1989 in een zaaltje in La Cisnera ten gevolge van de geleidelijke achteruitgang van de wijnsector in het zuiden van Tenerife. Dit was de start van de eerste wijnmakerij in de regio Abona. De coöperatieve werd opgestart met de financiële hulp van de Canarische overheid en met Europese fondsen waarmee in Arico een stuk grond werd aangekocht van 75.000 vierkante meter. 

De regio Abona in het zuiden van Tenerife bestaat uit zeven gemeenten – Adeje, Arona, Vilaflor, San Miguel de Abona, Granadilla de Abona, Arico en Fasnia – en produceert volle witte wijnen, een verscheidenheid aan rode wijnen en roséwijnen die allen de oorsprongsbenaming D.O. Abona (Denominación de Origen) mogen dragen. De talrijke zonuren in de regio en het poreuze karakter van de vulkanische bodem, die veel vocht absorbeert, zijn de sleutels tot het telen van de Listán Blanca-druiven. De wijngaarden in de regio Abona liggen op een hoogte van 400 tot 1.700 m boven de zeespiegel en ideaal gelegen om vocht op te nemen uit de lucht. 

Eigen bodega

Vooraleer de Cumbres de Abona hun eigen onderdak en productiemiddelen had moest men de druiven naar San Miguel of naar Güímar te sturen. De plaatselijke wijnboeren hebben zich verenigd en het plaatselijke wijnhuis is uiteindelijk tot stand is gekomen dankzij de vastberadenheid van een groep wijnbouwers die, in slechts één maand tijd uitgroeide tot ruim vierhonderd producerende leden.

Malvasíadruif

De grote bodega ligt in Tegeduite, tussen Villa de Arico en Arico el Nuevo, waar moderne en ruime faciliteiten ter beschikking staan voor het maken van wijnen. Hun belangrijkste merken zijn Cumbres de Abona, Flor de Chasna – de fruitige is de beste verkoper – en de Testamento. Deze laatste wordt gemaakt van de koningin der druiven op de Canarische Eilanden, de Malvasía.

De 720 leden-wijnbouwers van Cumbres de Abona zijn eigenaars van wijngaarden, die zich in de verschillende gemeenten binnen de regio Abona bevinden. In de wijngaarden worden alle druivensoorten verbouwd, waaruit expressieve wijnen worden verkregen, zoals de Listán negro, Listán blanco, Malvasía aromática, Baboso negro, Tintilla, Vijariego negro, Gual, Merlot, Syrah en nu ook de Tempranillo.

Meer informatie over wijn op Tenerife staat in ons artikel WIJNEN UIT TENERIFE.

Olijfolie

Cumbres de Abona heeft in 2005 de activiteit uitgebreid met de exploitatie van olijfboomgaarden. Het resultaat hiervan is de productie van een extra olijfolie van eerste persing, de Oleoteide. Dit product heeft in korte tijd grote bekendheid en verschillende prijzen in wedstrijden, ook internationaal, in de wacht gesleept en overtreft de traditionele extra vergine olijfoliën van de mediterrane landen. De beroemde Olivoteide olie wordt gemaakt in de eerste oliemolen van Tenerife, met olijfsoorten als de barbuzano, arbequina, arbosana, koroneiki, picual en hojiblanca.

Meer informatie over de olijfteelt staat in ons artikel LEKKERE LOKALE OLIJFOLIE.

Pistachenoten

En omdat de grond in Arico zo goedkoop is – twee tot drie euro per vierkante meter – en omdat de grond er zeer vruchtbaar is, werd er eerder al geëxperimenteerd met de kweek van Aloë vera en Pitaya. Nu wordt de pistachenoot er aan toegevoegd. 
De pistache (Pistacia vera) is een kleine boom uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae) – ook pimpernoot genoemd – die tot 10 m groot worden. De vruchten zijn eivormig, circa 2,5 cm lang en hebben een harde schil, die meestal opensplijt tijdens de groei.

Pistachenoten bestaan voor bijna de helft uit vet en voor 20 procent uit eiwit, en bevatten fosfor en mineralen, zoals magnesium, ijzer, zink en calcium. Vitamine B1 is ook in ruime mate aanwezig.

De coöperatieve vereniging van Arico verzamelt 720 leden en de wijnproductie is goed voor 60% van de oorsprongsbenaming D.O. Abona. De coöperatieve produceert tevens de beste olijven van de Canarische Eilanden. Nu nog wachten op het resultaat van de pistachenoten.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

IK KOM ERAAN

KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

IJSGROT – CUEVA DEL HIELO

HERMANO PEDRO

spot_img