zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogWIJ HELPEN SUKKELAARS
spot_img

WIJ HELPEN SUKKELAARS

Tenerife staat voor zonnig, onbekommerd, ontspannen en genieten van alle mooie dingen dat het eiland te bieden heeft. Dat is zowat de synthese van een resem antwoorden die je krijgt op de vraag ‘Waarvoor staat je vakantie op Tenerife?’

Mijn onderbewustzijn begint te borrelen en ik denk terug aan de Via Annemie-reportage over de Tenerfiaanse overwinteraars. Daar werden ook wat minder mooie beelden getoond van één bepaalde locatie die kan geassocieerd worden met verderf en verval, maar vooral niet te veralgemenen valt. 

Er zijn geen favela’s op Tenerife, maar wel  gebieden waar gezinnen elke maand de eindjes aan elkaar moeten knopen. Ze liggen netjes verscholen en ver buiten de toeristische centra maar ze zijn er wel. In deze gebieden wonen mensen die met minder dan € 800 moeten instaan voor onderhoud, kost en inwoon van hun gezin. Van dat budget moet vaak nog het schoolgeld van de kinderen betaald worden en ook alle buitenschoolse activiteiten, als dat überhaupt nog kan. Maar er zijn nog grotere sukkelaars …

Het leven op dit eiland heeft helaas ook een keerzijde van de medaille. De Britten noemen het soms The boulevard of broken dreams. Wat velen onder ons niet weten is dat er nogal wat mensen in grote armoede leven: sommigen hebben geen dak boven hun hoofd, andere moeten rondkomen met een paar honderd euro per maand. Geloof me, de nood is groot. Ik vind persoonlijk dat wij hier als gast of als bevoordeelde resident op dit mooie eiland de plicht hebben hulp te bieden waar kan.
Enkele vzw’s, vooral Britse zijn zich hiervan bewust en bieden op enkele vlakken hulp, maar er is meer nodig, véél meer.

Eén zo’n vzw is Helping Hands die diverse projecten steunt in het noorden en het zuiden van Tenerife. Bijvoorbeeld de ondersteuning aan centra en dagverblijven voor mentaal- en fysiek gehandicapten en de scholen voor deze doelgroep, om er maar enkele te noemen. Om deze projecten te ondersteunen is er geld nodig en als Nederlandstalige moet ik steeds weer opkijken naar de Britten die charity of liefdadigheid hoog in het vaandel dragen. Fondsen werven is een van de doelstellingen van ‘Helping Hands’ en dat lukt vrij behoorlijk, temeer omdat Helping Hands een begrip is geworden onder de Britse gemeenschap op Tenerife.

Deze vzw doet aan kruisbestuiving. Concreet betekent dit dat uit deze vzw een aantal nieuwe initiatieven ontstaan. Zoals bijvoorbeeld een nieuwe vzw, met eigen doelstelling, die luistert naar de naam Palm Mar Friends of People who need us. Deze vzw heeft als doelstelling het helpen en ondersteunen van een tehuis voor daklozen in El Fraille. Inderdaad op een boogscheut van Los Cristianos maar goed verborgen achter de berg en afgescheiden door de snelweg. 

En zoals iedere vereniging die aan welzijnswerk doet heeft de nieuwe vzw fondsen nodig. Met deze fondsen gaan zij naar de supermarkt en kopen zij zaken aan die de primaire behoeften van deze armen der maatschappij moet lenigen. Voedsel en drank is soms het eerste waarop minderbedeelden uitsparen en dat probeert men hen aan te bieden. Met de feestdagen en vooral met Los Reyes of Driekoningen, het kinderfeest bij uitstek op Tenerife, willen zij de allerkleinsten een pakje afgeven. Zou dat geen mooi gebaar zijn?

Heb je zaken die je zelf niet meer gebruikt of die toch maar in een verloren hoekje staan te staan, dan kun je deze doneren, zij maken er beslist iemand dolgelukkig mee. Wij denken hier spontaan aan kleren, speelgoed, klein huiselijk gerief, meubeltjes, elektro en zelfs media-apparaten.

Er is geen twijfel mogelijk, op Tenerife zijn heel wat mensen, toeristen en residenten, aanwezig met het hart op de juiste plaats die willen ingaan op deze humanitaire hulpvraag. Er wordt reeds heel wat gedaan voor verwaarloosde katten en honden, maar laat ons nu even stil staan bij het mensenleed en bij al degenen die onze hulp echt nodig hebben. En dat zijn er heel wat …! Dank voor je hulp.

Wie ietsje meer wil doen om dit project te steunen neemt contact op met Pat RooseHelping Hands is in Tenerife geregistreerd onder nummer G38974762. Meer info vind je HIER.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

‘S LANDS WIJS

VAN KUST TOT KUST

- Reclame -spot_img

WEETJES

11 MILJOEN PER DAG

SLAPEN IN EEN CIDERVAT

AQUACULTUUR ROND TENERIFE

spot_img