donderdag, februari 22, 2024
HomeBlogWeetjesWIE ZIJN DE WILDPRET’S?
spot_img

WIE ZIJN DE WILDPRET’S?

Iedereen die in het voorjaar het natuurgebied Las Cañadas heeft bezocht werd vervoerd door de endemische kleurenpracht van de speervormige plant Tajinaste. In ons artikel TAJINASTES kun je er alles over lezen. Op een hoogte van gemiddeld 2.200 meter groeit de rode tajinaste in zijn natuurlijke habitat.
Op de eilanden groeien er een dozijn soorten tajinastes in het wild.

Na een bloeiperiode die de volledige lente heeft geduurd strooien deze planten nu met kleuren, tot vreugde van veel mensen en vooral van iedereen die zich bezighoudt met fotografie. Er wordt gestrooid met de schoonheid door de spectaculaire inheemse plant met de naam Echium wildpretii. De naam verwijst naar de Zwitserse botanicus Hermann Wildpret (1834-1908) die in de negentiende eeuw verantwoordelijk was voor de Jardín de Aclimatación de La Orotava.

Wolfredo Wildpret

Wolfredo Wildpret is de achterkleinzoon van Herman Wildpret en is net als zijn overgrootvader gefascineerd door de Echium. Hij en zijn vrouw ontdekten op de hoogste vlakte van Tenerife een hybride, een soort waarvan de kleur ergens tussen rood en blauw ligt en waarvan zij hopen op zaadmateriaal om de plant te kunnen kweken.

Wilpret kent de tajinastes niet alleen beroepshalve, maar heeft het flora-gen ook geërfd.
Dankzij zijn Zwitserse overgrootvader Hermann Wildpret draagt de rode tajinaste (Echium wildpretti) zijn achternaam. Hij voorzag de plant in het midden van de negentiende eeuw van een label, toen hij door een andere Zwitser werd ingehuurd als tuinbouwer van de Botanische Tuin in La Orotava. Deze tuin werd aangelegd om soorten uit de tropen en endemische flora te kweken uit Macaronesië – het gebied bestaande uit de Azoren, de Ilhas Selvagens, Madeira en de Kaapverdische Eilanden – om de soorten te behouden. Wolfredo heeft Zwitserse en Canarische chromosonen, want hij is ook de kleinzoon van de Gran Canarische schilder Néstor de la Torre.

Soorten tajinastes

De rode tajinaste, ook bekend als sangre del Teide, is endemisch voor Tenerife en La Palma, terwijl de blauwe tajinaste overvloediger voorkomt op Gran Canaria. Het is een struik die een rozet ontwikkelt van zeer dichte, lansvormige bladeren, langer aan de basis dan aan de top, met zilverachtige tinten. De bloemen zijn koraalrood en staan in een puntige vorm. De plant kan tot drie meter hoog worden. In de late lente is de tajinaste op zijn mooist en zorgt voor een kleurencontrast met de donkere tinten van lava en magma.

Honing

Op Tenerife is de rode tajinaste van maart tot eind juni gemakkelijker te vinden dan de witte en de blauwe. Vooral in Las Cañadas del Teide, in het Nationaal Park en zelfs in het middengebergte, zoals in Vilaflor, op iets meer dan duizend meter boven de zeespiegel is deze ‘hoogbloeier’ terug te vinden. Tijdens de lange bloeitijd magnetiseert de tajinaste de honingbijen dankzij een grote rijkdom aan stuifmeel en nectar. De honing die daarvan komt is lichtgekleurde, bijna transparant met gele schakeringen, is van de hoogste kwaliteit en bezit een oorsprongsbenaming.

Niet plukken

De veteraanbioloog Wolfredo Wildpret de la Torre vraagt om zorg te dragen voor de natuur en om de paden van het Parque Nacional del Teide te gebruiken voor de observatie van de kleurenexplosie van de tajinastes. Plukken om daarna te planten in eigen tuin staat gelijk aan natuurvandalisme. Het is bovendien zinloos want de bloemen sterven onmiddellijk bij de verwijdering uit hun biotoop. Het negeren van de regelgeving met betrekking tot natuurbehoud wordt door de overheid streng beboet.

Foto: Willy Van De Wiele

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

OVERDAAD SCHAADT

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

- Reclame -spot_img

WEETJES

LIGGENDE MAAN BOVEN CANARIAS

HUURPROBLEMEN OP TENERIFE

TEIDE BIJ NACHT

spot_img