vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsWIE WOONT WAAR OP TENERIFE?
spot_img

WIE WOONT WAAR OP TENERIFE?

Doordat Tenerife een Spaans eiland is, bezit de meerderheid van de bevolking de Spaanse nationaliteit. Door het subtropische klimaat, de gunstige fiscale toepassingen en een goedkoper leven kiezen er veel buitenlanders om zich op Tenerife te vestigen. De meeste inwijkelingen komen uit  Europese landen, gevolgd door expats uit Zuid-Amerikaanse landen. Waar ze zich vestigen en met hoeveel de bevolking is gegroeid kan u lezen.

Op de website van het Instituto Nacional de Estadística (INE) kunnen we lezen dat er op 1 juli 2022 – de laatste datum met meest recente gegevens – 1.102.341 personen in de provincie Santa Cruz de Tenerife woonden, waarvan 542.790 mannen en 559.551 vrouwen. Daarvan zijn er 203.402 buitenlandse residenten (100.744 mannen en 102.658 vrouwen). Op alle eilanden wonen er 2.261.654 mensen, dat is een stijging van 557.808 personen sedert 1 juli 2002 of een groei van 278.904 personen over een termijn van 2 decennia. Dat is een gemiddelde groei van bijna 14.000 inwoners per jaar.

Bevolkingstoename

De totale immigratie telde in het tweede semester 2022 bijna 21.901 personen, terwijl er in diezelfde periode 8.917 inwoners emigreerden vanop de Canarische archipel naar het buitenland. De bevolkingsaangroei groeide op dat moment met 12.984 eenheden. Door de verdere bevolkingstoename voorziet het INE een toename in 2031 van bijna 66.000 inwoners tot 2.253.951.

Het afgelopen jaar kregen de Canarische Eilanden er 8.096 inwoners bij dankzij de buitenlandse inwijkelingen, die de negatieve vegetatieve balans – het verschil tussen het aantal geboorten en sterfgevallen – compenseerde. Van het totaal aantal inwoners op de Canarische archipel is 13% of 287.488, een buitenlander. 

Zuiden van Tenerife

De bevolking in het zuiden van Tenerife, van Candelaria tot Santiago del Teide, is in twintig jaar tijd bijna verdubbeld. Het aantal geregistreerde inwoners van de veertien zuidelijke gemeenten is met ruim 120.000 personen toegenomen van 188.899 tot 306.332 personen. Adeje, Arona, Granadilla, San Miguel en Candelaria hebben het aantal inwoners verdubbeld, enkel Vilaflor heeft inwoners verloren.

Een snelle toename van de bevolking doet Tenerfiaanse politici nadenken over de te verlenen diensten en betere infrastructuur, zoals woonaanbod, aanleg wegen, nieuwe ziekenhuizen, mobiliteit en parkeerplaatsen. Dat kost handenvol geld en de meer-inkomsten van meer inwoners is onvoldoende om dit allemaal te bekostigen. Het beste voorbeeld is San Miguel de Abona, de gemeente is in twintig jaar tijd gegroeid van 9.174 tot 21.827 inwoners. 

Latijn-Amerikanen

De groei in het zuiden werd gedurende de coronapandemie in toom gehouden, maar desondanks stopte de migratie niet. Vooral de Italianen bleven komen – dit is momenteel de grootst aanwezige nationaliteit – en ook de Latijns-Amerikanen. Van deze laatste groep komen de meesten niet voor in de registers van buitenlanders, omdat zij een dubbele nationaliteit hebben. Argentijnen, Colombianen, Cubanen en Uruguayanen zijn zeer talrijk aanwezig in het zuiden van Tenerife. 

Feit is dat de vegetatieve groei nog steeds in vrije val is. Niet alleen door de toename van het aantal sterfgevallen tijdens de coronapandemie, maar ook door de langdurige daling van het geboortecijfer sinds de economische crisis in 2010. Toen werden er op de Canarische Eilanden 20.117 kinderen geboren, en slechts 12.703 in 2022. De bevolkingsgroei is dus te vinden in de migratie. In 2021 werden er 12.702 nieuwe migranten geregistreerd op de Canarische Eilanden, een cijfer dat bijna gelijk is aan het aantal geboorten.

Toeristische gemeenten

In de afgelopen halve eeuw is het zuiden van Tenerife niet gestopt met groeien. Het gebied is en blijft het El Dorado voor duizenden werknemers die hun dagelijkse kost verdienen in hotels, de bouw- of de dienstensector. Velen hebben het noorden van Tenerife of La Gomera verlaten om naar Granadilla, Arona, Adeje of Guía de Isora te verhuizen. Daarenboven bleven de immigrerende buitenlanders binnenstromen.

Arona en Adeje vormen de belangrijkste toeristische bestemmingen van het eiland, met een enorme bevolkingsdichtheid gedurende de afgelopen twintig jaar. Zo telt Adeje volgens de officiële cijfers per 1 januari 2021 al 48.773 inwoners, terwijl Arona meer dan 82.500 inwoners huisvest.

Winst en verlies

Twee andere toeristische gemeenten, Guía de Isora en Santiago del Teide, zijn matig gegroeid, terwijl Granadilla de Abona en San Miguel de Abona een forse stijging kennen door een verhuis van mensen – vooral in de laatste tien jaar – die geen huisvesting konden vinden in de buurt van hun werk in het toeristische zuiden.

Niet alleen San Isidro in Granadilla, met meer dan 20.000 inwoners, is het beste voorbeeld van de bevolkingsaangroei, ook de groei in Candelaria valt op, met een bevolkingsdichtheid van 573 inwoners per vierkante kilometer, met 15.000 inwoners in 2002 tot bijna 30.000 eind 2021. Slechts één gemeente in het zuiden heeft de afgelopen twintig jaar inwoners verloren. Vilaflor de Chasna is met 1.715 inwoners de dunst bevolkte gemeente van Tenerife.

Hieronder een afbeelding waarop de groei is te zien van de 14 gemeenten op Tenerife die bij het zuiden worden gerekend.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

MINDER BELASTINGEN

IK VERHUIS NAAR TENERIFE

spot_img