vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesWIE, WAT, HOE … EN WAAROM?
spot_img

WIE, WAT, HOE … EN WAAROM?

Wij wilden wel eens weten hoeveel mensen er op de hoogte zijn van de bestuurlijke organisatie van Tenerife en bij uitbreiding, van de Canarische Eilanden. Wij wilden in feite weten hoe duidelijk, of hoe onduidelijk, het politieke organigram in elkaar steekt en of de toeristen en residenten er zich van bewust zijn dat ze rondlopen op Spaans grondgebied, bestuurd worden door een lokaal bestuur en voor de douane buiten Europa reizen.

Daarom peilden wij naar de wijsheid van een aantal Nederlandstaligen op Tenerife. Wat meteen opvalt is dat Vlamingen amper weten hoe België bestuurlijk in elkaar zit. Hollanders weten beter hoe Nederland in elkaar steekt, maar dat heeft vooral te maken met een meer eenvoudige politieke structuur.

Krachtig wapen

Maar hoe zit het in Spanje en hoe situeer je Tenerife en de andere Canarische Eilanden binnen geografische en politieke dirigerende lijnen?
Onze ‘enquête’ viel tegen. Sommigen vielen uit de lucht, anderen kwamen niet verder dan ‘euh…’. Een paar wisten ons te vertellen dat Spanje geen rekening houdt met het Canarisch overzees gebied en één iemand vertelde ons dat Tenerife niet alleen een eiland is maar ook een land op zich. Wij vielen bijna achterover. Het is slecht gesteld met onze kennis en met de algemene ontwikkeling over ons geliefd eiland. Hoog tijd om deze onzinnige waarheden te kelderen en om de onwetendheid te bestrijden. Daarvoor halen wij ons krachtigste wapen boven. Onze pen.

Cabildo en Gobierno

Als we spreken over het cabildo dan bedoelen wij daarmee de eilandregering en dan hebben we het specifiek over het bestuurlijk orgaan van de westelijke provincie Santa Cruz de Tenerife. Ook de oostelijke Canarische provincie Las Palmas de Gran Canaria heeft een cabildo. Daarenboven worden de Canarische Eilanden gezamenlijk bestuurd door de Canarische regering, el Gobierno de Canarias. Maar in feite zijn wij niet goed begonnen en moeten we starten bij de fundering het soevereine Koninkrijk Spanje. El Gobierno de España, ook (Palacio de) la Moncloa genoemd naar het regeringsgebouw waar de officiële woonplaats van de premier is gevestigd.

Federale staat

De Spaanse staat is gebaseerd op een federalistisch systeem – waar hebben wij dat nog gehoord – met autonome gemeenschappen. Deze comunidades autónomas bestaan uit een of meerdere provincies die op hun beurt onderverdeeld worden in comarcas of gewesten. Op de Canarische Eilanden bestaan deze laatste niet, alleen in Catalonië vervullen deze een bestuurlijke rol. De provincies zijn dan weer onderverdeeld in gemeenten of municipios.

Spanje is onderverdeeld in 52 provincies, waarvan twee entiteiten geen deel uitmaken van een autonome regio of Comunidad maar van een autonoom stadsgebied: namelijk Ceuta en Melilla, die enclaves zijn aan de overkant van de Middellandse Zee, met name aan de Marokkaanse noordkust. 

Canarias

De Canarische Eilanden vormen twee provincies in Spanje en hebben gezamenlijk 88 gemeenten. De oostelijke provincie bestaat uit Gran Canaria + Fuerteventura, Lanzarote en La Graciosa. De westelijke provincie uit Tenerife + El Hierro, La Palma en La Gomera. Op Tenerife kennen wij 31 gemeenten die op hun beurt bestaan uit een aantal deelgemeenten of poblaciones. Deze deelgemeenten bestaan dan weer uit tal van gehuchten of barrios. En dat geheel maakt van Tenerife een gigantisch bos met onnoemelijk veel plaatsnaamborden en wegwijzers die ons geheugen op zijn minst doet verstrikken.

Provincies en enclaves

Omdat wij toch de vraag gesteld krijgen zetten wij de 17 zelfstandige deelstaten hier meteen op een rij: voor alle duidelijkheid, de enclaves Ceuta en Melilla die in Noord-Afrika zijn gelegen, horen daar niet bij. 
Andalusië, Aragón, Asturië, Balearen, Baskenland, Canarische Eilanden, Cantabrië, Catalonië, Extremadura, Galicië, Castilië-La Mancha, Castilië en León, La Rioja, Madrid (als deelstaat met Madrid als hoofdstad), Murcia, Navarra en Valencia.

Sommige deelstaten hebben een grote behoefte aan onafhankelijkheid omdat ze over een sterke zelfstandigheid en een eigen taal beschikken. Denk maar aan de regio’s Catalonië, Baskenland en Galicië. Omdat deze al in een vroeg stadium meer eigen rechten toegewezen kregen dan overige regio’s vallen ze onder het ‘speciale regime’, waarbij de regionale taal een officiële status toegewezen kreeg. Er worden in Spanje dus vier officiële talen gesproken, namelijk het Castiliaans, het Baskisch, het Catalaans en het Galicisch. Het Canarisch is daar niet bij.

Spanje telt in totaal 17 deelstaten, 52 provincies, 2 enclaves en 8.112 gemeenten. Dat maakt het gegeven behoorlijk moeilijker dan de bestuurlijke indelingen in Nederland of zelfs in België.

Onafhankelijkheid?

Spanjaarden die in regionale staten wonen zijn trotser op hun deelstaat dan op Spanje en voelen zich meer betrokken binnen de regio waar ze leven. Het nationalisme is dan ook ver te zoeken. Ooit hadden de Canarische Eilanden de behoefte om alleen en onafhankelijk door het leven te gaan, daarvan getuigen de door de zon gebleekte en bijna onzichtbare opschriften als independencia die op rotswanden werden gekalkt, gedreven door het Canarisch nationalisme.
Dat precies is de reden waarom we nooit ‘Spanjaard’ zeggen tegen een Canario. Het nationalisme is niet meer zichtbaar, maar het is wel nog degelijk aanwezig.


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

EINDE SEIZOEN

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img