woensdag, september 29, 2021
spot_img
HomeBlogWIE WAS THOR HEYERDAHL

WIE WAS THOR HEYERDAHL

Op 6 oktober 2019 werd een bloemenkrans neergelegd aan het bronzen standbeeld van Thor Heyerdahl. Zo herdacht Pirámides de Güímar de honderdenvijfde verjaardag van de geboorte van de Noorse ontdekkingsreiziger én oprichter van het etnografisch Park in Güímar. Zijn bronzen buste, gemaakt door de Engelse beeldhouwster Vicky Penfold (†) staat in een straat in Güímar die ook zijn naam draagt.

Wie de piramiden van Güímar reeds heeft bezocht weet beslist wie deze man is. De interesse die hij wist los te weken bij historici in verband met verplaatsingen naar andere continenten en de meetkundige vergelijkingen van de piramidelijnen met de jaarlijks terugkerende zomerzonnewende hebben deze man beslist op een hoger niveau getild.
Was deze man een wetenschapper of een avonturier, een fantast of een helderziende? Hij was een combinatie van een geleerde, een ontdekkingsreiziger, een held en een avonturier.

Thor Heyerdahl was een antropoloog en kon als geen ander de mens in al zijn aspecten ontleden. Hij beweerde dat intercommunicatie tussen de continenten is opgetreden nog voordat Marco Polo of Columbus deze continenten aandeed en dat heeft veel wenkbrauwen doen fronsen, zowel bij voor- als tegenstanders.

In ieder geval is zijn boek over de Kon Tiki-expeditie, de eerste grote transoceanische expeditie van Heyerdahl, wereldwijd vertaald in meer dan 60 talen. Het exploot dat 101 dagen duurde – over de Stille Oceaan met 5 mannen en 1 papegaai aan boord van een vlot – won een Hollywood-Oscar in de categorie ‘beste buitenlandse full-length documentaire’ in 1951. De enige Noorse film die ooit met een Oscar werd bekroond.

Om te begrijpen welke relevantie Thor Heyerdahl wereldwijd had moeten we gewoon eens rondneuzen in de historiek die hij voor ons achterliet.

Thor Heyerdahl was een ontdekkingsreiziger, antropoloog en schrijver in Larvik (Noorwegen) en werd geboren op 6 oktober 1914. Hij studeerde biologie en geografie aan de Universiteit van Oslo, waar hij zich in de antropologie van Polynesië specialiseerde. Hij onderzocht de migratieroutes van de Marquesas (1937-’38) en van de indianen van de kust van Brits-Columbia (1939-’40).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij bij de Noorse Para-eenheid van de geallieerde troepen (1942-’45). En sinds 1950 gaf hij lezingen in talrijke wetenschappelijke academies en universiteiten, die een breed scala aan publicaties toevoegden aan migratieroutes van Aboriginals in de oostelijke Stille Oceaan, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika.

In 1947 reisde hij van Peru naar Polynesië, gedurende 101 dagen, op de Kon-Tiki, een vlot uit riet, waarvan een replica in het museum Pirámides de Güímar staat.

In de jaren zestig experimenteerde Heyerdahl met de bouw van een boot van Egyptisch papyrusriet van circa 17 meter lengte, die hij naar de Egyptische zonnegod Ra noemde. Hij construeerde de boot naar oud-Egyptisch ontwerp en wilde ermee bewijzen dat men met de middelen die men toen had een oceaan kon oversteken.

Vanop de Ra I werd vervuiling waargenomen op de Atlantische Oceaan. Dit werd meegedeeld aan de Verenigde Naties en vanaf dat moment begon hij een campagne voor de bescherming van het milieu.

In 1990 richtte hij een ‘hispano-noruego’-project op op de Canarische eilanden, ter bescherming van de piramides van Güímar en in 1991 onderzocht Heyerdahl ter plaatse grote steenhopen en merkte dat het niet zomaar stenen waren, maar piramides. Hij ontdekte dat de hoeken van de piramides manueel bewerkt waren en dat de grond geëgaliseerd werd vooraleer ze gebouwd werden. Bovendien zijn de piramiden niet opgebouwd met stenen uit nabije velden, maar uit lavarotsen. Verder ontdekte Thor Heyerdahl dat de piramiden in speciale astronomische posities geplaatst waren.
Op 21 juni, de dag van de zomerzonnewende, kan een dubbele zonsondergang worden aanschouwd vanaf de grootste piramide. Dit komt omdat de zon achter de hoogste bergtop daalt, dan weer zichtbaar wordt en tenslotte achter de volgende bergtop weer verdwijnt. Merkwaardig genoeg hebben alle piramiden een trap aan de westzijde.

Ondanks zijn onderzoek heeft Heyerdahl nooit de leeftijd van de piramides kunnen achterhalen of de vraag kunnen beantwoorden wie deze piramiden heeft gebouwd. In 1988 werd het 65.000 m² grote gebied van de Güímar-piramiden geopend voor het publiek als etnologisch park.

In 1994 kwam hij op Tenerife wonen. Hij stierf op 18 april 2002 in Colla Micheri (Italië). Toch een bijzondere man die speciale aandacht verdient.

Wie meer wil lezen over het Parque Etnográfico Pirámides de Güímar kan dat HIER.


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!


close


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!

Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

1 REACTIE

  1. De piramiden van Guimar, … Thor Heyerdal….
    Beslist verder onderzoek waard maar momenteel weinig overtuigend, hoewel, de aangehaalde punten kan je ook niet zomaar naast je neerleggen ivm de piramiden. Ook zijn prestatie met het vlot de kontiki werd m.i. nog niet geëvenaard, of misschien wel in het vage verleden…wie weet?
    Ons bezoek aan Guimar heeft meer vragen opgeroepen dan beantwoord maar beslist zeker de moeite waard, ooit komt er hopelijk verder onderzoek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TWEEDE LEVEN

SPAANSE WOORDEN