donderdag, juni 13, 2024
HomeBlogNieuwsWIE IS OLLIE?
spot_img

WIE IS OLLIE?

Wie is Ollie? Ollie is een pseudoniem van een man die schilderen tot een kunst heeft verheven. Dit artikel is een ode en hommage aan Marc Olbrechts, een talentvolle kunstenaar die sinds 22 april vermist is op Tenerife en aan zijn vrouw Laura Trappeniers, die een paar dagen later verminkt werd teruggevonden in de oceaan. De zoektocht naar Marc loopt op een dood spoor en het dossier is niet meer actueel. Er wordt niet meer met hoogdringendheid naar Marc gezocht. Familie, vrienden en kennissen blijven in het ongewisse achter. Er blijven veel vragen onbeantwoord.

Dit dramatische mysterie werpt een schaduw over zijn indrukwekkende artistieke nalatenschap. Terwijl zijn werk blijft inspireren, blijven veel vragen onbeantwoord en hangen zijn werken onbemand aan de wand. Met dit artikel wil ik mezelf ventileren in het verlies van twee vrienden en wil ik de vermissing levendig houden.

Marc Olbrechts volgde ‘publiciteit’ aan de academie voor Schone Kunsten in Brussel en werkte als artistiek en creatief directeur in een reclamebureau in België. 

Toen hij op Tenerife aankwam was hij weg, wat zeg ik, was hij bezeten van Tenerife. Alles wat cultuur en traditie ademde kwam in penseelstreken op een doek. Hij begon met olieverf te schilderen rond de jaren negentig, met als favoriete onderwerp La Mujer Tigre – de Tijgervrouw.
 WIE IS OLLIE?

In al zijn schilderijen komt de basisgedachte terug: T of de Tijgervrouw probeert zich te integreren met de vrouwelijke residenten (las mujeres cabras) op het eiland T (Tenerife) die worden voorgesteld als geiten.  

Een prachtige metamorfose van deze vrouwen in eilanddieren die helemaal niets te maken heeft met het sigarettenmerk Tigra. Zijn werken verwijzen naar de integratieproblematiek van iedereen die in een vreemd land gaat wonen en geconfronteerd wordt met het land, de tradities, de cultuur en voornamelijk de dagelijkse gewoonten die er op de nieuwe levensplek voorkomen.

Het schilderij hieronder toont T met twee lokale inwoners aan een bushalte. Zij wijst naar de aankomende bus, terwijl de twee Engelse inwijkelingen de verkeerde kant uitkijken, denkend dat de guagua deze kant uitkomt. Zij zijn duidelijk nog niet geïntegreerd in de Canarische samenleving.

T = Tijgerin, probeert te integreren met de geitenvrouwen die op het eiland T = Tenerife wonen. Zo ontstonden de avonturen van “T op T”. Marc exposeerde regelmatig op tentoonstellingen op Tenerife. De vernissages waren telkens een opsteker en momenten om te koesteren.

Naast de reeks ‘Las Aventuras de T en la Isla T’ schilderde hij diverse verzamelingen, die allemaal één ding gemeen hadden: Tenerife. Las Viñas de Las Islas, Me Voy, Isla T, Isla Pacífica en el Atlántico en vooral de reeks over Coches Antiguas en Tenerife zijn heel bijzonder. In elk spatbord of effen vlak van elke oldtimer is een reflectie te zien van een bekende façade, een intrigerend stukje natuur of een beeld dat verwijst naar cultureel Tenerife. 

Daarnaast schilderde hij diverse boodschappen, wenskaarten en de uitnodigingen naar zijn tentoonstellingen. Een enkele keer zette hij zichzelf in the picture, zoals in deze uitnodiging.


Hier kun je al de schilderijen bewonderen die hij zelf publiceerde op Facebook. Soms zette hij wat uitleg bij de afbeelding. Marc was niet de man van vele woorden. Zijn visie en wat hij kwijt wilde, vloeide eerder uit zijn penseelstreken

Marc Olbrechts heeft in 2017 deelgenomen aan de wedstrijd waarbij een nieuwe affiche voor het Carnaval 2018 in Santa Cruz werd gezocht. Van de 42 inzendingen werden er tien werken geselecteerd door een vakjury en daarbij werd ook het ontwerp van onze Vlaamse kunstenaar gekozen. De titel van het werk: ‘Fantasía con la Murha Josephine B’. De afbeelding van zijn (kunst)werk staat hieronder. 

De fotoheader toont het schilderij dat werd gemaakt voor de tentoonstelling ‘Violencia de genero’ in La Matanza. Titel: ¡Basta! Marc Olbrechts – Olie op Ecoboard, 60 x 50 cm.
Dit schilderij schreeuwt om aandacht maar moet vooral de boodschap ‘genoeg’ uitstralen. Het wijst op de ontwikkeling van bewustmakings- en preventiebeleid over genderkwesties, vrouwen en LGBTI+-groepen.  

Wie is Ollie? Marc – Olbrechts © Illustration – Wie is Ollie?

Dit artikel is een hommage aan Marc Olbrechts, vriend en talentvolle kunstenaar die sinds 22 april vermist is op Tenerife. Onze gedachten gaan ook naar de familie en vrienden van Laura Trappeniers, die vreselijk verminkt werd teruggevonden in Tenerfiaanse wateren.

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

COLUMN KIM

VAN KUST TOT KUST

BONT OM DE ARM…

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

DE OCEAAN EN TENERIFE

FEESTDAGEN 2021

spot_img