Tenerife een eiland vol diversiteit, wordt wel eens gezegd en daar horen vooral de fauna en flora bij. De naturaleza is er adembenemend en is een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem. Het speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van het leven op aarde. Natuurlijke elementen komen voor in verschillende vormen en karakteriseren naast de orografie en het klimaat zijn er de bomen, bloemen en planten, de mineralen en gesteenten, en ook zoogdieren, vogels, vissen, zoogdieren en insecten.
Onder de insecten tellen we een aanzienlijk aantal bijensoorten die behoren tot de orde van de vliesvleugeligen. Er worden tien wespenfamilies onderscheiden die verspreid overal ter wereld voorkomen, uitgezonderd in Antarctica.
Invasieve soorten
Op de Canarische Eilanden, en dus ook op Tenerife komen de pottenbakkerswesp en de wolfswesp vrij veel voor. Deze invasieve soorten zijn de voorbije jaren op de Canarische Eilanden aangekomen, de pottenbakkerswesp (Delta dimidiatipenne) komt uit Noord-Afrika en bouwt zijn nest van modder. De wolfwesp (Philanthus triangulum), door imkers gevreesd, jaagt op honingbijen (werksters) terwijl zij nectar en stuifmeel verzamelen.
Op de Canarische Eilanden zijn er 123 inheemse soorten en ondersoorten van solitaire wespen, waarvan er meer dan de helft (63%) endemisch zijn.
Duitse wesp
Er zijn ook twee inheemse soorten sociale wespen, die samenleven in nesten die in sommige gevallen tot 5.000 exemplaren kunnen herbergen, zoals het geval is bij de Duitse wesp (Vespula germanica), ook bekend als het gele hesje.
Het grote wespennest van meer dan zeven meter dat eerder dit jaar in San Sebastián de La Gomera werd gevonden, werd gebouwd door wespen van deze soort.
Doordat de Canarische Eilanden een zeer rijke biodiversiteit aan inheemse flaora huisvest, maar ook de de pech heeft een grote ecologische kwetsbaarheid te bezitten, kan het leven van vreemde soorten in ecosystemen van de Canarische Eilanden niet worden getolereerd.
Pottenbakkerswesp

De grote pottenbakkerswesp werd begin de jaren negentig op Fuerteventura ontdekt en heeft zich geleidelijk uitgebreid naar de andere eilanden. Momenteel wordt de oostelijke provincie Gran Canaria gekoloniseerd en worden er meer nesten gedetecteerd op Tenerife. Zelfs in stedelijke centra worden er meer en meer moddernesten opgemerkt.
Deze wesp heeft zijn naam te danken aan zijn gedrag van het maken van potten of nesten van klei. De vrouwtjes van de grote pottenbakkerswesp verzamelen klei van natte grond of rotsen en gebruiken hun kaken om de klei te kneden en te vormen tot een komvormige structuur die ze vervolgens in een holte of spleet in de grond plaatsen. Hier leggen ze een ei in en voorzien ze van voedsel, zoals nectar en stuifmeel, voordat ze de pot met klei afsluiten. Dit gedrag van het maken van kleipotten voor het nesten is uniek voor deze wesp en wordt zelden gezien bij andere insecten.
Hoewel de grote pottenbakkerswesp over het algemeen niet agressief is tegenover mensen, kan hij wel steken als hij zich bedreigd voelt. Als iemand gestoken wordt is de steek is meestal niet ernstig, tenzij iemand allergisch is voor wespengif.
Wolfswesp

De laatste jaren is er spontane introductie geconstateerd van de wolfswesp, een soort die door imkers hard wordt gevreesd. De naam spreekt boekdelen over haar biologie, want de wolfswesp aast op werkbijen terwijl deze nectar en stuifmeel verzamelen.
Deze wolfswesp is een krijger en slaagt er in, waarschijnlijk door haar geringere lichaamsgrootte in vergelijking met de grootte van de honingbij, deze te steken in een vliezige zone, meestal tussen de segmenten van het achterlijf, waardoor de honingbij onmiddellijk verlamd raakt.
Aangezien de bijenteelt in de archipel wijdverbreid is, heeft deze wesp, zonder enige natuurlijke vijanden, zich snel over Tenerife en La Palma verspreid en vormt zij momenteel de grootste bedreiging voor de bijenteelt, met de daaruit voortvloeiende schade voor de economie van de bijenteelt.
Tot overmaat van ramp is geconstateerd dat de wolfswesp diverse soorten solitaire bijen heeft aangevallen, wat betekent dat ook deze inheemse Canarische fauna, die op Tenerife 60 soorten en ondersoorten telt, met een endemisch percentage van meer dan 68 procent, niet vrij is van gevaar.
Maar de mogelijke introductie van vreemde soorten in de ecosystemen van de eilanden houdt hier niet op. In 2004 is de Aziatische wesp (Vespa velutina) meegereisd naar Frankrijk vanuit China. Vervolgens is deze soort in 2010 ontdekt in Guipúzcoa, van waaruit zij Navarra, Castilla y León, Galicië, Catalonië en Portugal is binnengedrongen.
De term wesp wordt gebruikt om die vliesvleugeligen te groeperen die geen mieren of bijen zijn. Dit komt niet overeen met een taxonomische indeling en is een kunstmatige groepering. Toch is het nuttig om ze te onderscheiden van de andere vliesvleugeligen.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.