zondag, november 27, 2022
spot_img
HomeBlogWeetjesWERKLOOS OF RIJK

WERKLOOS OF RIJK

Hoe is het gesteld met de economie op Tenerife? En met de werkloosheid? Zijn er arme gemeenten of zijn ze allemaal rijk? Zit er geld in de schatkist? En zo ja, is er voldoende? Wat is het minimum levensloon? Welke jobs verdienen het best en welke het minst?
Veel vragen waarop we hieronder op zoek gaan naar een antwoord.

Dat 80% van de staatsinkomsten uit de toeristische economie komt blijkt niemand te verwonderen. Bijna twaalf miljoen toeristen komen jaarlijks naar het grootste der Canarische Eilanden en doen zich hier goed aan alles wat het eiland te bieden heeft. De horeca serveert per etmaal honderdduizend maaltijden en maakt iedere dag ruim 30.000 bedden klaar voor overnachting. De ticketverkopers leveren de toeristen over aan diverse attracties, evenementen en toeristische rondritten. Het nachtleven start wanneer de dagdromers gaan slapen en ook daar wordt een eurootje van eigenaar gewisseld.

Vlag dekt de lading niet

We stellen met zijn allen vast dat het goedkoper leven is op Tenerife dan in de Lage Landen, dus genieten wij nog meer van ons verblijf aldaar. Maar er is een probleem. Indien de levensstandaard lager ligt en de inwoners ontvangen verhoudingsgewijs minder geld in het loonzakje dan is er niets aan de hand. Maar … de vlag dekt de lading niet.

Het aanbod van werk dekt de vraag niet. Ruim 25% van de actieve bevolking is werkloos en leeft van overheidssteun. Een op vier inwoners van de Canarische Eilanden die ouder is dan 16 jaar is afhankelijk van overheidsgeld. Komt daarbij dat slechts 40% van de actieve beroepsbevolking genoeg verdient om van hun loon sociale lasten en belastingen te betalen. We komen dan tot de verontrustende vaststelling dat deze bevolkingsgroep niet of nauwelijks voldoet om bij te dragen tot de staatskas.
Een op drie is ook de verhouding van Canarische huishoudens die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Het armoedeniveau is toegenomen tot 28,8% van de totale bevolking. Dat staat te lezen in een enquête over leefomstandigheden, gepubliceerd door het Instituto Nacionál de Estadística of het Nationaal Bureau voor Statistiek.

Minimumloon

Je hoort soms eens zeggen dat je op Tenerife kunt rondkomen met € 1.000 per maand. Daar wordt dan niet bijgezegd met hoeveel personen dit moet. Op zijn minst een utopie! Een pensioenuitkering bedraagt hier gemiddeld € 835,81 per maand en ik ga ervan uit dat je daarvan in veel gevallen met twee personen moet leven.
Het minimumloon bedroeg 655,08 per maand en werd in 2017 opgetrokken worden naar € 800. Ik voel dat de lezer begint te snuiven. 30% van de Canarische werknemers komen naar huis met minder dan € 1.000 in het loonzakje. Je hebt daarvoor een hele maand gewerkt in een subtropisch klimaat, soms onder een loden zon, soms onder tropische omstandigheden.

Vrouwen verdienen minder

We vinden ook een oorzakelijk verband in het grote aanbod van het deeltijds werken dat de fulltime-job steeds vaker verdringt maar dat zich vooral kenmerkt in een verminderd loon met 34,5%. Vrouwen verdienen gemiddeld 21% minder dan hun mannelijke collega’s.
We zien ook dat jobs in de horeca het laagste honorarium ontvangen, daarna volgen de kantoorjobs. Werk je op een bank of een verzekeringskantoor dan ontvang je nog een beetje meer. De absolute toplonen worden uitbetaald in de energiesector.
Dit staat in schril contrast met de rijkdom van de gemeenten. Tenerife telt op haar eiland zeven van de tien rijkste Canarische gemeenten en als ik schrijf rijk, dan bedoel ik ook rijk. In het Estadística de Declarantes de IRPF of de statistiek van de aangiften van het jaar 2013, zoals opgesteld door het Agencia Tributaria of de Fiscus, staat de rijkdom van iedere Spaanse gemeente uitgedrukt in ‘euro per inwoner’.

Levensstandaard

We hebben corona grotendeels achter ons gelaten, waarin de werkloosheid torenhoog was. Nu nu slaat de inflatie hard toe. Zolang de oorlog in Oost-Europa duurt, zolang zullen de prijzen hoog blijven en het leven op Tenerife duur zijn. Althans voor de getogen inwoners die niet van de voordelen van een lagere levensstandaard kunnen genieten. De Europese toeristen daarentegen kunnen wel genieten van een minder duur leven omdat zij even zijn gevlucht uit hun land met een hogere levensstandaard.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES