maandag, december 5, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsWERKEN IN EL PUERTITO OPGESCHORT

WERKEN IN EL PUERTITO OPGESCHORT

Tegen het imposant bouwproject dat een toeristisch resort uit de hoed moet toveren, en waarover wij berichtten in ons artikel WEST-VLAMINGEN BOUWEN EEN NIEUW DORP, werd niet alleen geprotesteerd, het bouwproject is met een vergrootglas uitgelicht om na te gaan of alle vergunningen werden afgeleverd. En wat blijkt? Het departement Ruimtelijke Ordening en Historisch Erfgoed schort de werkzaamheden in Puertito de Adeje op, uit voorzorg. Er werden ook twee klachten ingediend.

Er werd geen erfgoedstudie opgemaakt zoals is voorzien in het Gemeentelijk Archeologisch Handvest. Nochtans moet dit document, dat beschreven wordt in de wet op het historisch erfgoed van de Canarische Eilanden uit 1999, bij het gemeentelijk dossier gevoegd zijn. Het document heeft tot doel om archeologische elementen te beschermen en is afhankelijk van de analyse van de technische studie die de projectontwikkelaar heeft opgemaakt. 

Klachten

De klacht die door de Asociación Patrimonial Tegüico – de Vereniging voor het erfgoed in Tegüico – is ingediend, heeft geleid tot een inspectie op 24 mei laatstleden. Na deze uitgebreide controle, werd geconstateerd dat er geen erfgoedstudie was opgemaakt, een document dat de projectontwikkelaar wel aan de regering van de Canarische Eilanden had voorgelegd, maar niet aan de gemeentelijke overheid.

Anderzijds heeft de milieuvereniging Salvar La Tejita enkele dagen geleden een klacht ingediend voor de bescherming van het natuurlijk milieu. De vereniging voert aan dat de werkzaamheden in Puertito de Armeñime onherstelbare schade toebrengen aan de beschermde en bedreigde diersoorten die in het gebied voorkomen. Cuna del Alma wordt gebouwd aan de rand van een gebied met wetenschappelijk belang en, volgens plannen die door de ontwikkelaars zijn gemaakt, zal de ecologische tuin van 20.000 vierkante meter dit gebied aantasten. Bovendien maakt deze kustlijn deel uit van de speciale beschermingszone Teno – Rasca (ZEC), waar zich het enige walvisreservaat van de Europese Unie bevindt.

Voorzorg

Daarom heeft het openbaar bestuur verzocht om het rapport te analyseren en een technische resolutie uit te vaardigen waarin de bescherming van het bestaande erfgoed in het gebied wordt gegarandeerd. Tot zover wordt de opschorting van de aan de gang zijnde grondwerken gehandhaafd.  

Op dinsdag 31 mei werd het genomen besluit ter kennis gebracht aan de projectontwikkelaar, aan het gemeentebestuur van Adeje en aan het Directoraat-generaal Cultureel Erfgoed van de regering van de Canarische Eilanden.

Wordt beslist vervolgd.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

HET VOORJAAR CARNAVAL

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES